Intelligent energiesysteem

Wij bouwen een energieplatform waarop de verwachtingen van de maatschappij en de cyberrealiteit elkaar ontmoeten

Peter Palensky, Hoogleraar Intelligent Electrical Power Grids

De fundamenten van het elektriciteitsnetwerk worden volledig omgegooid: van enkele centraal georganiseerde kolencentrales naar duizenden windmolens en zonnepanelen en misschien wel evenveel eigenaars. Deze groene revolutie gaat gepaard met enorm veel aanpassingsuitdagingen, wat het netwerk kwetsbaarder maakt voor storingen. Daarom werken we in het ESP Lab aan innovaties voor het beschermen, monitoren en aansturen van het elektriciteitsnet van de toekomst.

Een digitale transformatie

De wensenlijst voor het nieuwe elektriciteitsnet is lang: het moet onder andere duurzaam, betrouwbaar, flexibel en robuust zijn. Wij onderzoeken hoe we deze wensen werkelijkheid kunnen laten worden. Digitalisering van het energiesysteem is daarbij onmisbaar. Deze digitale transformatie zorgt voor een sneller en dynamischer, maar ook complexer en kwetsbaarder elektriciteitssysteem. Daarom wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe supercomputers in het geval van fysieke storingen of cyberaanvallen binnen milliseconden tot de juiste maatregelen komen.

Innovatie voorop

De digitale transformatie, cybersecurity en machine learning zijn slechts enkele onderwerpen die in dit onderzoeksgebied worden onderzocht. Wij willen samen met anderen innoveren om zo het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de vernieuwing van het elektriciteitsnet.

Benieuwd hoe we samen kunnen innoveren?

Peter Palensky

Hoogleraar en sectieleider Intelligent Electrical Power Grids