Activeer hoog contrast
Ga naar hoofdcontent
Home van TU Delft
Home
Over ESP lab
Onderzoeksgebieden
Photovoltaics
DC Systemen
E-mobiliteit
Intelligent energiesysteem
Samenwerking
Infrastructuur
Controlekamer van de toekomst
Digital Twin elektriciteitsnetwerk
Actueel
Start jouw innovatie
Zoeken
Home
Over ESP lab
Onderzoeksgebieden
Menu openen
Photovoltaics
DC Systemen
E-mobiliteit
Intelligent energiesysteem
Samenwerking
Infrastructuur
Menu openen
Controlekamer van de toekomst
Digital Twin elektriciteitsnetwerk
Actueel
Start jouw innovatie
Dit is het social media blok
facebook
twitter
instagram
youtube
linkedin
whatsapp
whatsapp
English
Sluit menu
Zoeken
Sluit zoek
Item 1 van 1
ESP Lab
Actueel
Actueel
Nieuws
Zes veelbelovende jonge EWI-onderzoekers ontvangen Veni-beurs
De Veni-beurs is een financieringsinstrument uit het Talentprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het geeft pas gepromoveerde onderzoekers de kans om gedurende drie jaar hun ideeën verder te ontwikkelen. De Veni-beurs bedraagt maximaal 280.000 euro. In totaal ontvingen 17 onderzoekers van TU Delft een Veni, waaronder 6 veelbelovende jonge onderzoekers van de EWI-faculteit. Een fantastische prestatie van deze onderzoekers!
Een digitale tweeling van het volledige Europese elektriciteitsnetwerk is binnen handbereik
Het is van groot belang om de betrouwbaarheid van het Europese elektriciteitssysteem te vergroten. Het elektriciteitsnet moet klaar zijn voor een drastische toename van hernieuwbare energie en beter bestand zijn tegen toekomstige verstoringen (zoals cyberaanvallen). Daarom hebben 77 partners uit 15 Europese landen zich verenigd in het TwinEU consortiumproject om een digitale tweeling van het gehele Europese elektriciteitsnet te ontwikkelen. TU Delft is een van de prominente partners binnen dit project en is zeer verheugd dat zij, samen met alle leidende stakeholders het subsidievoorstel heeft binnengehaald.
EWI doet mee aan zes van de achttien Nederlandse Groeifondsen
Door deel te nemen aan zes van de achttien prestigieuze Nederlandse Groeifondsen heeft de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) haar inzet voor een duurzame én verantwoorde digitale toekomst versterkt. Met deze fondsen zal de positie van Nederland in sectoren als 6G-technologie, complexe micro-elektronische communicatiesystemen, batterijtechnologie en duurzame productie van zonnepanelen flink verstevigd worden.
Schrijf je in voor de Massive Open Online Course over gendergelijkheid in de overgang naar schone energie
Een duurzame toekomst is de enige toekomst. Daarom is de energietransitie zo belangrijk. Het is een wereldwijde, structurele verandering om de energieproductie opnieuw vorm te geven en over te stappen van fossiele brandstoffen naar schone bronnen zoals waterkracht, windenergie en zonne-energie. Maar ook al is deze transitie een vooruitstrevende beweging, er zijn nog steeds tekortkomingen op bepaalde gebieden. Vrouwen zijn met name sterk ondervertegenwoordigd in de energiesector en -transitie. TU Delft werkt met veel internationale partners aan het oplossen van dit probleem binnen het FemPower-project en via de Massive Open Online Course (MOOC) over gendergelijkheid in de schone energietransitie.
TU Delft: impuls voor onder meer batterijtechnologie, 6G en groen staal dankzij Nationaal Groeifonds
Het kabinet heeft op 30 juni een nieuwe reeks investeringen uit het Nationaal Groeifonds bekendgemaakt, waardoor Nederland een sterke positie kan verwerven en behouden op het gebied van onder meer batterijtechnologie, 6G en de duurzame productie van staal.
Een nieuwe grens voor Agrivoltaics: de lancering van het SYMBIOSYST project.
Bouwen aan een wereld waarin zonne-energie en landbouw een wederzijds voordelige relatie kunnen hebben
TU Delft en TenneT presenteren oplossingen voor duurzame en stabiele energiesystemen tijdens gezamenlijk symposium
Wereldwijd raken de elektriciteitsnetwerken overbelast. Dit maakt het essentieel om verder te werken aan oplossingen die de stabiliteit van ons steeds duurzamere energiesysteem waarborgen. De TU Delft is trots om als koploper te werken aan de vernieuwing van energiesystemen, samen met industriële partners als netbeheerder TenneT. Tijdens een symposium over dit thema presenteerden deskundigen uit de industrie en de academische wereld hun gezamenlijke inspanningen op dit gebied.
TU Delft zet in op batterij van de toekomst
Een belangrijke uitdaging in de energietransitie is het efficiënt en flexibel opslaan én transporteren van hernieuwbare energie. Batterijen spelen daarin een belangrijke rol. Maar toch is er nog veel onderzoek en innovatie nodig. Om dat te stimuleren, lanceert TU Delft – donderdag 11 mei 2023 – e4BatteryDelft: een gloednieuw platform dat kijkt naar het elektrochemisch opslaan van hernieuwbare energie – met respect voor de wereld om ons heen, op een manier dat het betaalbaar is en ook nog eens volledig Europees.
Een doorbraak die zonnepanelen beter maakt dan ooit tevoren
Zonne-energie is de goedkoopste en meest toegankelijke vorm van energie. En nu wordt het efficiënter dan ooit.
Peter Palensky benoemd tot voorzitter van afdeling Electrical Sustainable Energy
De Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica kondigt met trots aan dat professor Peter Palensky is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de afdeling Electrical Sustainable Energy. Hij begint op 1 juli aanstaande. Peter Palensky brengt een schat aan ervaring mee in de digitalisering van het energienet: een cruciaal aspect van de huidige energietransitie.
Peter Palensky nieuwe voorzitter TU Delft Energy Initiative
Per 1 april 2023 zal Prof.dr. Peter Palensky het voorzitterschap voor het Delft Energy Initiative overnemen van Prof.dr. Kornelis Blok.
AI voor de Energietransitie: een Hackathon
Van het bedenken van betere topologische configuraties van het energienet tot het detecteren van anomalieën in de energiehandel en het ontwikkelen van efficiëntere energiehandelsstrategieën: er zijn talloze manieren waarop AI de energietransitie kan helpen stroomlijnen. Sterker nog: dit zijn slechts de eerste drie onderzoeksrichtingen die Jochen Cremer en zijn team samen met het Austrian Institute of Technology onderzoeken. Om erachter te komen welke andere groene weiden er buiten deze drie benaderingen liggen, organiseerde de TU Delft deze week samen met het Oostenrijkse AIT een Hackathon.
ESP Lab welcomes Minister Dijkgraaf and G20 Empower Advocates for a dialogue about promoting and encouraging gender diversity
Today TU Delft and TenneT TSO B.V. welcomed Robbert Dijkgraaf (the current Minister of Education, Culture and Science | Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) to the ESP Lab. The ESP Lab is the place where the Dutch electricity grid is being prepared for the future. This morning we spoke with the minister about promoting and encouraging gender diversity.
TU Delft presenteert acht beste klimaat- en energiepublicaties
Recordtemperaturen, overstromingen en smeltend zee-ijs: radicale weersomstandigheden komen steeds vaker voor en hebben een verwoestend effect op onze planeet én ons leven. Met het versnellen van de energietransitie en klimaatactie probeert TU Delft, samen met haar partners, klimaatverandering te voorkomen en de gevolgen ervan binnen de perken te houden. Met de verkiezing van de Beste Climate & Energy Paper brengt TU Delft een aantal grote en kleine innovaties, die daaraan een bijdrage leveren, nog eens extra onder de aandacht.
ICAI Lab 'AI for Energy Grids' start nieuwe reeks TU Delft AI for Energy & Sustainability Think Tanks
Het ICAI Lab 'AI for Energy Grids' is een van de 17 nieuwe ICAI labs die onlangs zijn gelanceerd als onderdeel van het NWO LTP programma ROBUST. Dit lab gaat onderzoek doen naar de toepassing van AI op distributienetwerken, waarbij industriële kennis van Alliander wordt gecombineerd met academische kennis van de TU Delft, Universiteit Twente, Radboud Universiteit en Hogeschool van Arnhem & Nijmegen. Het nieuwe lab sluit daarmee goed aan bij de ambities van de TU Delft voor het versnellen van de energietransitie.
TU Delft in ROBUST met 3 nieuwe ICAI-labs en AI-clinics voor MKB door NWO-impuls van 25 miljoen euro
Vandaag maakte de NWO bekend dat zij het ROBUST-programma 25 miljoen euro toekent. ROBUST, een initiatief vanuit het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), is een samenwerking van 51 partners uit bedrijfsleven, overheid, en de kennissector, waaronder de TU Delft. Het totaalbudget van ROBUST is ruim 87 miljoen euro, en met de nieuwe impuls van NWO komen er 17 labs en 170 promovendi in 10 jaar bij.
AIT en TU Delft lanceren internationaal PhD-programma over duurzame transformatie energiesysteem met behulp van AI
Rendement van 30% bereikt met vier terminal perovskiet-silicium PV-tandemcellen
TNO, TU Eindhoven, imec en TU Delft – partners in Solliance – hebben de krachten gebundeld om de conversie-efficiëntie van tandemzonnecellen verder te verhogen tot voorbij de grenzen van de huidige commerciële fotovoltaïsche (pv) modules. Voor het eerst doorbreken perovskiet/silicium-tandems met vier terminals, waarbij de topcel gecertificeerd is, de barrière van 30%. Zo'n hoog rendement maakt het mogelijk om meer vermogen per m2 en minder kosten per kWh te realiseren.
Netcongestie in Amsterdam te lijf
Ons energienet, van hoogspanning tot laagspanning, wordt door steeds complexer. Door economische en demografische groei zijn er steeds meer aansluitingen nodig, terwijl door de energie-transitie die aansluitingen steeds complexer worden: huizen vragen meer stroom, maar leveren soms ook stroom met bijvoorbeeld zonnepanelen. Het resultaat is een energienet dat op sommige plekken compleet verstopt dreigt te raken. Bijvoorbeeld de Buiksloterham-buurt in Amsterdam. Daar kan middelstroomnetwerk geen groei meer aan, terwijl de locale industrie wil uitbreiden woningen graag willen verduurzamen.
TU Delft's Control Room of the Future start samenwerking met Technolution en Phase to Phase
De gloednieuwe onderzoeksfaciliteit, waar het gedigitaliseerde elektriciteitsnet van de toekomst zal worden vormgegeven, gaat een nieuwe samenwerking aan. Technolution, een technisch adviesbureau uit Gouda, en hun dochteronderneming Phase to Phase, investeren € 525.000,- in zowel hardware als software, in het technologiecentrum Control Room of the Future. Samen zullen onderzoekers en ingenieurs werken aan de ontwikkeling van een nieuw elektriciteitsnet dat intelligenter, veerkrachtiger en cyberveiliger is.
TU Delft's Control Room of the Future maakt elektriciteitsnet digitaal weerbaar
De toenemende digitalisering van het elektriciteitsnet brengt cyberdreigingen en -risico's met zich mee. In de Control Room of the Future (CRoF) van de TU Delft wordt het elektriciteitsnet digitaal weerbaar gemaakt. Deze bijzondere onderzoeksfaciliteit biedt, zowel de industrie als academici, unieke mogelijkheden om de integratie van nieuwe energiebeheertechnologieën in het slimme elektriciteitsnet te onderzoeken, te ontwikkelen en te testen.
Twee Veni's voor AI tegen stroomstoringen en een duurzaam Internet-of-Things
De NWO heeft twee Veni’s uitgereikt aan beloftevolle, jonge EWI-onderzoekers. Jochen Cremer zal zijn beurs gebruiken om te onderzoeken hoe beter AI kan helpen bij stroomstoringen, veroorzaakt door de verregaande digitalisering van ons energienet als gevolg van de energietransitie. Daarbij ligt een sleutelrol weggelegd voor het beter laten begrijpen van natuurkundige wetten door AI. Sijun Du gaat oplossingen onderzoeken om het ‘Internet of Things’, waarbij onze omgeving steeds verder gedigitaliseerd wordt, duurzamer te maken. Door chips energie te laten oogsten uit hun omgeving, kunnen de kleine computersystemen zelfvoorzienend worden.
Documentaire zonne-energie-expert Miro Zeman wint filmprijs
Een wetenschapper die een prestigieuze filmprijs in de wacht sleept: het gebeurt niet vaak. Toch overkwam het Miro Zeman (zonne-energie-expert van de TU Delft) vorige week. Een minidocumentaire over energietransitie, waarin Zeman uitweidt over zijn wetenschappelijke droom en hoe die te vervullen in het gloednieuwe ESP Lab, werd tijdens de Avond van de Opdrachtfilm onderscheiden met een Groene Reiger. De Gouden Reigers worden jaarlijks uitgereikt aan de beste in opdracht gemaakte films. De Groene Reiger is nog nét wat specialer, omdat de makers extra jong zijn.
TU Delft en HyET Solar intensiveren samenwerking lichtgewicht, flexibel en overal plaatsbaar dunne film zonnefolie
Zonnefolie heeft de toekomst. Het kan op ontelbare, unieke manieren worden toegepast. Zo kan zonnefolie in traditionele dakpannen geïntegreerd worden, maar kan het ook leiden tot een nieuw type grootschalig zonnepark dat van gunstige invloed is op de prijs van onze elektriciteit. De ondertekening van een nieuw vierjarig onderzoekscontract tussen TU Delft en HyET Solar versnelt de introductie van een volgende generatie zonnefolie, en brengt dit toekomstbeeld weer een behoorlijke stap dichterbij.
Gulden Feniks 2021 – Wild card Renovatie voor ESP Lab
Het ESP Lab heeft de Wild card Renovatie van de Gulden Feniks 2021 gewonnen. De wild card wordt door de jury toegekend aan een project dat met een relatief lage investering een grote impact heeft ofwel anderszins speciaal en uitzonderlijk van aard is.
TU Delft wil met nieuwe serie MOOCs de energietransitie helpen versnellen
Op 8 februari 2022 lanceert TU Delft een serie van vier nieuwe massive open online courses over “Intelligent and Integrated Energy Systems”.
Nieuw Home of Innovation magazine gelanceerd
Hij is er: de nieuwste editie van het Home of Innovation magazine. Het magazine bevat interviews met sleutelfiguren en beleidsmakers en verslagen uit het innovatieve ecosysteem van TU Delft. Het overkoepelende thema is de energietransitie, ter ere van het 180-jarige bestaan van de universiteit.
Alex Stefanov explains his RESCUE project funded by NWO
Alex Stefanov explains his new project called RESCUE: “Resilience and cyber security of integrated cyber-physical energy systems”. The RESCUE project is funded by NWO under the Energy System Integration Call (NWO ESI-far) and will start in January 2022.
TU Delft’s 180th anniversary: Speeding up the energy transition
Vanaf 14 januari 2022 viert TU Delft haar 180-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan staan we stil bij onze actieve rol in de energietransitie.
TU Delft maakt elektriciteitsnet future-proof
Om het elektriciteitsnet klaar te stomen voor de toekomst, is door de TU Delft, overheid en partners als TenneT, samen gebouwd aan een gloednieuw laboratorium: het Electrical Sustainable Power Lab, ook wel het ESP Lab genoemd. Vrijdagmiddag 1 oktober 2021 wordt het lab – ‘een duurzaamheidstempel van formaat’ – officieel in gebruik genomen.
ESP Lab genomineerd voor Gulden Feniks 2021
Het Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab) is genomineerd voor de Gulden Feniks 2021. De vakjury maakte een selectie uit 54 inzendingen, heeft de geselecteerde projecten bezocht en vervolgens acht projecten genomineerd. Samen met de zeven andere genomineerden strijdt het ESP Lab om deze eervolle prijs voor de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten.
Toekenningen voor Delfts onderzoek naar energietransitie
De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. De overgang naar duurzame energie is complex en vraagt op meerdere niveaus om verandering. Drie Delftse onderzoeksgroepen gaan met een toekenning van NWO onderzoek doen naar systeemintegratie binnen de energietransitie.
Simulaties TU Delft helpen rendement zonnecellen te optimaliseren
Een internationale fotovoltaïsche werkgroep heeft een nieuwe transparante toplaag voor zonnecellen ontwikkeld, gebaseerd op nanokristallen. Simulaties, uitgevoerd door de deelnemende TU Delft-onderzoekers, tonen aan dat deze laag het rendement van in massaproductie vervaardigde zonnecellen kan verhogen tot op een procentpunt van de praktisch haalbare limiet
5,7 miljoen euro voor hybride energieopslagsystemen
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat trekt 5,7 miljoen euro uit voor FLEXINet. Het FLEXINet-consortium zal, de komende jaren, werken aan hybride energieopslagsystemen: systemen waarmee zowel warmte als elektriciteit opgeslagen kan worden. Pavol Bauer, professor aan de TU Delft en projectleider en coördinator van het project: ‘Met FLEXINet streven we naar een systeem dat de energietransitie bespoedigt.
Photovoltatronics: slimme zonnecellen die met elkaar praten
Wanneer je op straat loopt en naar gebouwen kijkt, zie je niet dat elk stukje oppervlak z’n eigen elektriciteit genereert en opslaat.
TU Delft lanceert tool om energieopbrengst zonnepanelen te berekenen
Het plaatsen van zonnepanelen is een van de vele manieren om de gebouwde omgeving duurzamer te maken. De investeringen die nodig zijn om de panelen aan te schaffen en te laten installeren, kunnen ervoor zorgen dat huiseigenaren, bedrijven en overheden het risico niet aandurven. Daarnaast hangt het rendement van de zonnepanelen ook af van de locatie en manier waarop ze geplaatst worden. Daarom hebben onderzoekers van de TU Delft nu een rekentool ontwikkeld die nauwkeurig kan berekenen hoe lang het duurt om de aanschaf van de panelen terug te verdienen.
De magie van multifunctionele fotovoltaïsche ramen
Ga naar vorig item
Ga naar volgend item
Stories
Educatie wijst de weg naar energietransitie
Milos Cvetkovic, universitair docent in de groep Intelligent Electrical Power Grids aan de TU Delft, legt uit: "Het grootste deel van onze energie-infrastructuur werd vlak na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld. In de jaren tachtig en negentig dacht men dat er niet veel meer te doen was. Maar toen begonnen we te leren over klimaatverandering. Aan het begin van mijn wetenschappelijke carrière, in 2009, was al duidelijk dat we nieuwe duurzame energiebronnen nodig zouden hebben, naast nieuwe ideeën over hoe die te integreren. Nu, dertien jaar later, hebben we meer dan ooit beide nodig als we onze koolstofvoetafdruk willen
Aihui Fu
Aleksandar Boričić
Egbert Bol
Yifeng Zhao
Aleksandra Lekić
De toekomst van ‘solar everywhere’
Van beeldherkenning tot medische diagnostiek, Machine Learning heeft een enorme impact. Maar Elvin Isufi voegt een extra dimensie toe, door het analyserend vermogen ook toe te passen op complexe netwerken, zoals aanbevelingssystemen en meer down-to-earth: waterbeheer.
De stad van de toekomst communiceert via zonnepanelen
Als het aan Patrizio Manganiello ligt, draait de stad van de toekomst niet alleen op zonne-energie, maar gebruiken we die infrastructuur ook voor razendsnelle communicatie. Het nieuwe onderzoeksveld Photovoltatronics brengt die toekomst dichterbij.
Puzzelen met een miljoen zonnepanelen in de stad
Een miljoen zonnepanelen op de Amsterdamse daken. Hoe krijg je dat voor elkaar? Onderzoeker Maarten Verkou zocht het uit.
Zo beveiligen we het elektriciteitsnet van de toekomst
Marjan Popov werkt aan manieren om het elektriciteitsnet in de toekomst robuuster te maken.
Al rekenend naar een flexibel elektriciteitssysteem
Met behulp van numerieke wiskunde ontwikkelt Marieke Kootte een model waarin ze hoog- en laagspannings netwerkren aan elkaar koppelt.
Zonnecellen zijn spotgoedkoop, en toch stagneert de revolutie
De energietransitie is een uiterst complexe uitdaging voor onze maatschappij.
Bouwen aan een digitale tweeling van het elektriciteitsnet
Door de rappe transitie naar duurzame energie kan ons peperdure elektriciteitsnetwerk in grote problemen raken. In zijn zoektocht naar oplossingen bouwt hoogleraar Peter Palensky nu een “digitale tweeling” om het netwerk goed te kunnen bestuderen.
Nieuwe Electrical Sustainable Powerlab leidt energietransitie in goede banen
In Delft verrijst een nieuw laboratorium dat uniek is in de wereld. In het Electrical Sustainable Powerlab onderzoeken wetenschappers straks onder een dak zowel de opwekking, transport, distributie als de afname van elektriciteit door huishoudens en bedrijven. Om ervoor te zorgen dat de energietransitie naar meer duurzame energie vlekkeloos verloopt.
Ga naar vorig item
Ga naar volgend item
Media
Ga naar vorig item
Ga naar volgend item
In de pers
Marjan Popov over superscience bij AG Connect
De energietransitie vereist een omwenteling in de architectuur en de controle van de elektriciteitsvoorziening. IT speelt daar een cruciale rol in, net zoals een reeks andere disciplines overigens. Big data, sensoren, algoritmen en cybersecurity, netwerk-, systeem- en elektromagnetische theorie komen allemaal samen. Het netwerk van de toekomst wordt nu ontworpen en daar komen veel fundamentele vraagstukken bij kijken.
Alex Stefanov in Financieel Dagblad over het belang van de digital twin van het energienetwerk en de Control Room of the Future
Alex Stefanov ligt in het Financieel Dagblad het belang toe van de ontwikkeling een digitale tweeling van het (Nederlandse) elektriciteitsnetwerk. Met deze digitale tweeling kan onder andere in de Control Room of the Future op veilige wijze onderzoek gedaan worden naar manieren om het zwaarbelaste energienetwerk stabiel en veilig te houden. Iets wat met de toenemende enegiebehoefte en verdere groei van toevoer van energie door natuurlijke bronnen, een grote uitdaging is.
The energy system of the future is digital, decentralized and self-healing an article with Peter Palensky and Pavol Bauer
The Netherlands faces the enormous task to let the country run entirely on green energy in the future. This will require a radically new, flexible and reliable energy system. Five Dutch universities, together with research institute CWI, are now working on a proposal to make this happen.
Alex Katsikogiannis maakt met model voor dubbelzijdige zonnepanelen kans op Best Climate Action & Energy Paper Award.
De website Solar Magazine besteed aandacht het onderzoek van Alex Katsikogiannis waarmee hij kans maakt op de Best Climate Action & Energy Paper Award van de TU Delft.
Peter Palensky reageert bij de Telegraaf op kritiek van stroomverbruik door megadatacenters
Er is de laatste tijd veel kritiek over het stroomverbruik door megadatacenters. Peter Palensky noemt in De Telegraaf de kritiek enigszins overdreven.
'De zon is de energiebron van de toekomst' Arno Smets in het NOS Jeugdjournaal
Arno Smets in het NOS Jeugdjournaal over de mogelijkheden van de zon als energiebron. In de toekomst kunnen we nog veel meer met de energie van de zon.
Peter Palensky op RTL Z over hoe groot de kans is dat kwaadaardige hackers onze energiecentrales in handen krijgen
Peter Palensky in het RTL Z programma Cybersessies over zijn onderzoek ter voorkoming dat kwaadwillende hackers (Nederlandse) energiecentrales in handen krijgen en het energienet plat leggen.
Miro Zeman: 'We moeten fundamenteel anders omgaan met energie, PV-installaties kunnen daarbij helpen'
In het Electrical Sustainable Power Laboratory en The Green Village werkt de TU Delft toe naar een energiesysteem dat 24 uur, zeven dagen in de week autonoom kan functioneren. Met de 'digitale tweeling van het stroomnet’ werkt Miro Zeman, professor aan de TU Delft, aan simulaties om allerlei scenario’s van het stroomnet te bestuderen. Hiermee kunnen vraag en aanbod in het energiesysteem van de toekomst beter op elkaar worden afgestemd, maar hiervoor moeten mensen ook fundamenteel anders met energie omgaan.
Miro Zeman over zijn onderzoek naar de verhoging van flexibele energielevering
Een bezoek aan het Electrical Sustainable Power Laboratory (ESP Lab) van de TU Delft en een interview met professor Miro Zeman. Van de productie van nieuwe zonnecellen en windturbines tot een complete simulatie van het Nederlandse stroomnet. Alles gericht op een toekomst voorzien van slimme, geïntegreerde systemen voor duurzame energie.
PV Magazine talks about solar cells integrating power electronics
Researchers in the Netherlands investigated the potential for integrating power electronics in solar cells in the form of diodes, transistors, capacitors, and inductors. They believe that this kind of PV cell may initially find applications in PV-powered Internet-of-Things (IoT) devices and later, as the economy of scale kicks in, in large-scale applications.
Ga naar vorig item
Ga naar volgend item
Home van TU Delft
Activeer hoog contrast
Home
Over ESP lab
Onderzoeksgebieden
Photovoltaics
DC Systemen
E-mobiliteit
Intelligent energiesysteem
Samenwerking
Infrastructuur
Controlekamer van de toekomst
Digital Twin elektriciteitsnetwerk
Actueel
Start jouw innovatie
Zoeken