HybridLabs consortium ontvangt NWA-ORC-financiering voor innovaties in duurzame offshore energie

Nieuws - 13 september 2023 - Communication EWI

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft bekendgemaakt dat het consortium HybridLabs 10,4 miljoen euro subsidie ontvangt binnen het programma Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). Het HybridLabs consortium-project zal Nederlandse innovaties in offshore hernieuwbare energie versnellen door middel van data-gedreven hybride labs. Het consortium bestaat uit ongeveer 40 partners en wordt geleid door de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, met een waardevolle bijdrage van het team Dynamic Stability of Sustainable Electrical Power Systems van EWI’s Intelligent Electrical Power Grids group (IEPG).

Unieke datagestuurde hybride labs

De kern van HybridLabs is een unieke Nederlandse infrastructuur van hybride experimentele faciliteiten, simulatoren en offshore demonstratiesites, die van elkaar leren met behulp van nieuwe data- en fysica-gedreven benaderingen. De schaal van infrastructuur en innovaties in HybridLabs is uniek, omdat een breed scala aan labs en offshore demonstratiesites met elkaar verbonden zullen worden.

HybridLabs versnelt de energietransitie door de ontwikkeling van hernieuwbare offshore technologieën voor zowel elektriciteit als waterstofproductie. Door de hybride infrastructuur vindt technologieontwikkeling sneller en goedkoper plaats. HybridLabs versterkt tegelijkertijd de offshore voedsel- en milieutransitie. Het consortiumproject leidt tot een sterke positie voor de Nederlandse kennis- en innovatieketen en creëert bovendien belangrijke commercialisatiekansen voor drijvende windenergie langs de Iers-Atlantische kust.

Beoordelen van de veerkracht van geïntegreerde offshore-onshore energiesystemen

Het Dynamic Stability of Sustainable Electrical Power Systems team, onder leiding van dr. José Rueda, universitair hoofddocent van de IEPG-groep, zal een synthetisch digitaal model van het gehele Nederlandse elektriciteitsnet gebruiken om de stabiliteit van geïntegreerde offshore-onshore energiesystemen te beoordelen. De groep zal gebruik maken van een combinatie van computationeel efficiënte digitale simulatie, hybride AI-signaalverwerkingstechnieken, multivariabele controletheorie en probabilistische stabiliteitsbeoordeling en -verbetering.

De zelf-gekalibreerde en niet-gesuperviseerde digitale modellen maken betrouwbare monitoring en mitigatie mogelijk van steady-state en snelle dynamische verstoringen die niet correct kunnen worden bestudeerd met bestaande geaggregeerde statische en myopische modellen (die een vooruitziende blik missen).

Het team van dr. Rueda zal een PhD-kandidaat aantrekken die zich zal richten op het verkrijgen van betrouwbare adaptieve gelijkwaardige modellen van offshorenetwerken en die hun beperkingen zal onderzoeken. De promovendus zal ook onderzoek doen naar adaptieve gelijkwaardige modellen en hoe deze het situationeel bewustzijn en robuust besturingsontwerp in geïntegreerde offshore-onshore systemen kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld: Hoe kunnen deze modellen exploitanten van windparken (gecombineerd met zonnepanelen, conversie- en opslagsystemen) informeren om acties te ondernemen, bijvoorbeeld het aanpassen van dispatching- en controle-instellingen?

DELFT - TU Delft EWI Power Monitor Lab. - FOTO GUUS SCHOONEWILLE

NWA-ORC-financiering

NWA-ORC financiering wordt toegekend aan Nederlandse consortia die werken aan wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken. Actieve samenwerking tussen verschillende onderzoeksdisciplines, verschillende kennisinstellingen en met publieke sectoren en industrie staan centraal in de projecten.