19 oktober 2021

De motorische cortex van de hersenen gedetailleerd in kaart gebracht

In een grootschalig onderzoek, gefinancierd door de Amerikaanse overheid, is een internationaal consortium van onderzoekers erin geslaagd de verschillende typen hersencellen in de motorcortex in kaart te brengen. Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Technische Universiteit Delft (TU Delft) hebben specifieke expertise ingebracht om de gegevens te visualiseren.

08 oktober 2021

Best-paper award for Quinten Stokkink

27 september 2021

ROBUST: meerjarig onderzoek naar betrouwbaardere kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie, of Artificial Intelligence (AI), heeft de potentie een oplossing te bieden voor de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen, zoals de druk op de gezondheidszorg, terwijl het tegelijkertijd allerlei andere aspecten van onze samenleving kan verrijken en verbeteren, denk bijvoorbeeld aan transport. Kortom, de impact van AI is groot, en het zou zelfs het fundament kunnen gaan vormen van onze toekomst. Daarom is het extra belangrijk om zeker te weten dat de systemen en technieken die ontwikkeld worden ook volledig betrouwbaar zijn. Het ROBUST-consortium, waarin de TU Delft een essentiële rol speelt op het gebied van fundamentele én toegepaste AI-kennis, onderzoekt hoe AI-gebaseerde systemen veiliger en betrouwbaarder gemaakt kunnen worden – en zo nog beter bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken.

24 september 2021

TU Delft maakt elektriciteitsnet future-proof

Om het elektriciteitsnet klaar te stomen voor de toekomst, is door de TU Delft, overheid en partners als TenneT, samen gebouwd aan een gloednieuw laboratorium: het Electrical Sustainable Power Lab, ook wel het ESP Lab genoemd. Vrijdagmiddag 1 oktober 2021 wordt het lab – ‘een duurzaamheidstempel van formaat’ – officieel in gebruik genomen.

22 september 2021

Iedereen kan nu batterijloze apparaten bouwen

Vorig jaar onthulden computerwetenschappers van de TU Delft en Northwestern University (Illinois, VS) ’s werelds eerste batterijloze Game Boy, die eindeloos speelplezier mogelijk maakt door energie te halen uit zowel zonne-energie als uit de kinetische energie die nodig is om de verschillende knopjes in te drukken. Hetzelfde team heeft nu een platform gelanceerd waarmee makers, hobbyisten en beginnende programmeurs hun eigen batterijloze elektronische apparaten kunnen maken, aangedreven door sporadisch uit de omgeving geoogste energie.

16 september 2021

Position paper: AI als versneller van de energietransitie

Een significante bijdrage leveren aan het creëren van kansen voor een CO2-vrij energiesysteem, daar werken meer dan 150 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid aan binnen de Nederlandse AI coalitie. De werkgroep Energie en Duurzaamheid heeft samengewerkt aan het position paper ‘AI als versneller van de energietransitie‘ waarin de kansen voor een CO2-vrij energiesysteem uiteen worden gezet. Onderzoekers van de TU Delft hebben in de kerngroep een actieve bijdrage geleverd aan deze agenda.

10 september 2021

Design & AI

Bekijk de nieuwe webpagina over 'Design & AI' van Industrieel Ontwerpen en ontdek het werk van ‘Delft design’ onderzoekers die een mensgerichte aanpak aanhouden. Door de behoeften van mensen en organisaties te integreren met de nieuwste technologische ontwikkelingen, vertalen de ‘Delft design’ onderzoekers abstracte AI-concepten naar tastbare ontwerpen. Deze holistische en geïntegreerde benadering van onderzoek is cruciaal voor de impact van AI en mogelijke commerciële innovatie.

26 augustus 2021

#SIGCOMM 2021 Best paper: "Seven years in the life of Hypergiants' off-nets"

Prof. Georgios Smaragdakis (Cybersecurity group) and colleagues from UCL, Microsoft, Columbia University, and FORTH were awarded the Best paper award in ACM SIGCOMM 2021 for their paper: "Seven Years in the Life of Supergiants' off-nets." SIGCOMM is the ACM flagship conference in Internet Architecture and Networking.

04 augustus 2021

Nieuwe meetmethode voor signaalverlies in ver-infrarood instrumenten

23 juli 2021

ESP Lab genomineerd voor Gulden Feniks 2021

Het Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab) is genomineerd voor de Gulden Feniks 2021. De vakjury maakte een selectie uit 54 inzendingen, heeft de geselecteerde projecten bezocht en vervolgens acht projecten genomineerd. Samen met de zeven andere genomineerden strijdt het ESP Lab om deze eervolle prijs voor de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten.