02 november 2021

Vier TU Delft professoren nu officieel ook ‘Medical Delta Hoogleraar’

Dinsdag 2 november zijn in totaal negen hoogleraren officieel geïnaugureerd als ‘Medical Delta hoogleraar’. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst als onderdeel van de Medical Delta Conference. De hoogleraren hebben elk hun sporen verdiend in onderzoek op het snijvlak van gezondheid en technologie. Daarbij combineren ze tenminste twee aanstellingen bij de Universiteit Leiden, het LUMC, de TU Delft, Erasmus Universiteit en/of het Erasmus MC. Met die dubbelaanstellingen, en het onderzoek dat ze daarbij verrichten, brengen ze technologie en gezondheidszorg dichter bij elkaar.

29 oktober 2021

Onverklaarbaar stabiele electronparen zonder supergeleiding

Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben samen met onder andere de TU Delft en SRON een nieuwe vorm van ‘quantumvloeistof’ ontdekt. Geavanceerde kennis van supergeleidende materialen, onder andere opgedaan met astronomisch onderzoek en het ontwikkelen van quantumcomputers, was hierbij doorslaggevend. Maar alhoewel de nieuwe quantumvloeistof is aangetoond, is deze nog wel volledig onverklaarbaar. Sterker nog: hij zet een aantal standaardtheorieën op zijn kop. Op 29 oktober staat de publicatie in Science.

29 oktober 2021

TU Delft presenteert acht Best Graduates 2021

Vandaag, 29 oktober, maakt het Universiteitsfonds Delft de acht Best Graduates 2021 van de TU Delft bekend. Elk jaar selecteren de acht faculteiten van de TU Delft hun beste afstudeerder. Op 11 november, tijdens de TU Delft Best Graduate Award Ceremony, zullen de ingenieurs ieder hun persoonlijke verhaal vertellen achter hun innovatief onderzoek en presenteren ze de resultaten van hun afstudeerscriptie. Kom je ook?

22 oktober 2021

Eindpublicatie onderzoeksprogramma slimme energiesystemen

De afgelopen 8 jaar is er onderzoek gedaan naar slimme energiesystemen. Inmiddels is de eindpublicatie opgeleverd van het URSES*-onderzoeksprogramma. Een interdisciplinair onderzoek. TU Delft was een van de 51 partners die meewerkten aan het onderzoeksprogramma. Waaronder het project PMU, geleid door Marjan Popov, docent en onderzoeker bij de TU Delft, faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Hij onderzocht een manier om het elektriciteitsnetwerk te monitoren.

19 oktober 2021

De motorische cortex van de hersenen gedetailleerd in kaart gebracht

In een grootschalig onderzoek, gefinancierd door de Amerikaanse overheid, is een internationaal consortium van onderzoekers erin geslaagd de verschillende typen hersencellen in de motorcortex in kaart te brengen. Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Technische Universiteit Delft (TU Delft) hebben specifieke expertise ingebracht om de gegevens te visualiseren.

08 oktober 2021

Best-paper award for Quinten Stokkink

27 september 2021

ROBUST: meerjarig onderzoek naar betrouwbaardere kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie, of Artificial Intelligence (AI), heeft de potentie een oplossing te bieden voor de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen, zoals de druk op de gezondheidszorg, terwijl het tegelijkertijd allerlei andere aspecten van onze samenleving kan verrijken en verbeteren, denk bijvoorbeeld aan transport. Kortom, de impact van AI is groot, en het zou zelfs het fundament kunnen gaan vormen van onze toekomst. Daarom is het extra belangrijk om zeker te weten dat de systemen en technieken die ontwikkeld worden ook volledig betrouwbaar zijn. Het ROBUST-consortium, waarin de TU Delft een essentiële rol speelt op het gebied van fundamentele én toegepaste AI-kennis, onderzoekt hoe AI-gebaseerde systemen veiliger en betrouwbaarder gemaakt kunnen worden – en zo nog beter bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken.

24 september 2021

TU Delft maakt elektriciteitsnet future-proof

Om het elektriciteitsnet klaar te stomen voor de toekomst, is door de TU Delft, overheid en partners als TenneT, samen gebouwd aan een gloednieuw laboratorium: het Electrical Sustainable Power Lab, ook wel het ESP Lab genoemd. Vrijdagmiddag 1 oktober 2021 wordt het lab – ‘een duurzaamheidstempel van formaat’ – officieel in gebruik genomen.

22 september 2021

Iedereen kan nu batterijloze apparaten bouwen

Vorig jaar onthulden computerwetenschappers van de TU Delft en Northwestern University (Illinois, VS) ’s werelds eerste batterijloze Game Boy, die eindeloos speelplezier mogelijk maakt door energie te halen uit zowel zonne-energie als uit de kinetische energie die nodig is om de verschillende knopjes in te drukken. Hetzelfde team heeft nu een platform gelanceerd waarmee makers, hobbyisten en beginnende programmeurs hun eigen batterijloze elektronische apparaten kunnen maken, aangedreven door sporadisch uit de omgeving geoogste energie.

16 september 2021

Position paper: AI als versneller van de energietransitie

Een significante bijdrage leveren aan het creëren van kansen voor een CO2-vrij energiesysteem, daar werken meer dan 150 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid aan binnen de Nederlandse AI coalitie. De werkgroep Energie en Duurzaamheid heeft samengewerkt aan het position paper ‘AI als versneller van de energietransitie‘ waarin de kansen voor een CO2-vrij energiesysteem uiteen worden gezet. Onderzoekers van de TU Delft hebben in de kerngroep een actieve bijdrage geleverd aan deze agenda.