13 juli 2022

Netcongestie in Amsterdam te lijf

Ons energienet, van hoogspanning tot laagspanning, wordt door steeds complexer. Door economische en demografische groei zijn er steeds meer aansluitingen nodig, terwijl door de energie-transitie die aansluitingen steeds complexer worden: huizen vragen meer stroom, maar leveren soms ook stroom met bijvoorbeeld zonnepanelen. Het resultaat is een energienet dat op sommige plekken compleet verstopt dreigt te raken. Bijvoorbeeld de Buiksloterham-buurt in Amsterdam. Daar kan middelstroomnetwerk geen groei meer aan, terwijl de locale industrie wil uitbreiden woningen graag willen verduurzamen.

05 juli 2022

Een Vidi-subsidie voor de democratisering van de ontwikkeling van cloud-applicaties

De cloud - het online domein van onze digitale wereld - wordt met de dag groter en belangrijker. Programmeurs en ontwikkelaars in staat stellen met die cloud te werken wordt daarom ook steeds belangrijker. Maar alhoewel programmeren in de cloud al zo'n 15 jaar bestaat, is het relatief ontoegankelijk gebleven. Asterios Katsifodimos wil daar verandering in brengen: in de komende vijf jaar gaat hij met zijn team de ontwikkeling van schaalbare en consistente cloudtoepassingen democratiseren. Voor deze inspanning heeft hij een prestigieuze Vidi-subsidie van NWO ontvangen.

22 juni 2022

Onderzoekers ontwerpen bluetooth dat blijft werken zonder continue stroom

Internet of Things nu mogelijk zónder batterijen of continue stroom, dankzij de uitvinding van ‘intermittently-powered bluetooth’ FreeBie

08 juni 2022

TU Delft's Control Room of the Future start samenwerking met Technolution en Phase to Phase

De gloednieuwe onderzoeksfaciliteit, waar het gedigitaliseerde elektriciteitsnet van de toekomst zal worden vormgegeven, gaat een nieuwe samenwerking aan. Technolution, een technisch adviesbureau uit Gouda, en hun dochteronderneming Phase to Phase, investeren € 525.000,- in zowel hardware als software, in het technologiecentrum Control Room of the Future. Samen zullen onderzoekers en ingenieurs werken aan de ontwikkeling van een nieuw elektriciteitsnet dat intelligenter, veerkrachtiger en cyberveiliger is.

Officiële opening Penguin Lab met supercomputer

Neem een snelle blik op de geschiedenis van de 'supercomputer', en je zult zien dat de term niet zomaar een 'zeer snelle computer' betekent, maar juist verwijst naar computers waarin meerdere state-of-the-art processoren parallel werken, en zo hun rekenkracht bundelen. Het gloednieuwe Penguin Lab van EWI biedt zo'n supercomputer - maar met een twist: een klassikale setting.

Energietransitie centraal in TU Delft-onderwijs

On Thursday 9 June, the TU Delft campus will be buzzing like never before. On that day, students will be presenting their ideas on how to accelerate the energy transition. Over the past six months, more than 15,000 TU Delft students have followed a course on energy transition. This has resulted in a large number of ideas and prototypes that can be seen on 9 June during the Energy Challenge Event, which is part of TU Delft's anniversary year.

16 mei 2022

TU Delft's Control Room of the Future maakt elektriciteitsnet digitaal weerbaar

De toenemende digitalisering van het elektriciteitsnet brengt cyberdreigingen en -risico's met zich mee. In de Control Room of the Future (CRoF) van de TU Delft wordt het elektriciteitsnet digitaal weerbaar gemaakt. Deze bijzondere onderzoeksfaciliteit biedt, zowel de industrie als academici, unieke mogelijkheden om de integratie van nieuwe energiebeheertechnologieën in het slimme elektriciteitsnet te onderzoeken, te ontwikkelen en te testen.

03 mei 2022

Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties

Om te begrijpen hoe de hersenen werken, moeten we begrijpen hoe elk onderdeel, van neuron tot hersengebied, in wisselwerking staat met de rest van de hersenen en met de buitenwereld. Dankzij een subsidie van 21,9 miljoen euro vanuit het programma Zwaartekracht, van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, kan een landelijk consortium hier nu nader onderzoek naar doen.

26 april 2022

Koninklijke Onderscheiding voor Catholijn Jonker

Vandaag heeft hoogleraar Catholijn Jonker een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Het zogenoemde lintje is een beloning voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de Nederlandse samenleving. Jonker is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De erkenning valt haar ten deel vanwege de bijzondere wijze waarop zij – in haar rol als enthousiasmerende en gedreven verbinder, onderzoeker, docent en begeleider - haar expertise zowel nationaal als internationaal inzet voor de inbedding van kunstmatige intelligentie in de sociale omgeving.

14 april 2022

Nationaal Groeifonds voor betere kankerbestrijding met AI: Oncode-PACT*

Het Nationaal Groeifonds investeert 325 miljoen euro in het plan van Oncode-PACT* om het preklinische ontwikkelproces van kankermedicijnen te versnellen. Het consortium, waarbij ook hoogleraar Bioinformatica Marcel Reinders is aangesloten, gaat met deze financiering waardevolle kandidaat-kankermedicijnen ontwikkelen en methodes ontwikkelen om deze nieuwe medicijnen bij de patiënten te krijgen waarvoor ze het meest effectief zijn. Dit verbetert de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten en versterkt het toekomstige economische verdienvermogen van Nederland. Binnen het consortium is een belangrijke rol weggelegd voor de bemiddelende kracht van Artificiële Intelligentie (AI).

/* */