18 februari 2021

Nieuw nieuwsitem EWI studentenportal

10 februari 2021

5,7 miljoen euro voor hybride energieopslagsystemen

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat trekt 5,7 miljoen euro uit voor FLEXINet. Het FLEXINet-consortium zal, de komende jaren, werken aan hybride energieopslagsystemen: systemen waarmee zowel warmte als elektriciteit opgeslagen kan worden. Pavol Bauer, professor aan de TU Delft en projectleider en coördinator van het project: ‘Met FLEXINet streven we naar een systeem dat de energietransitie bespoedigt. Door slimme combinaties van technieken te maken – denk aan het samenvoegen van gerecyclede batterijen, het opladen van elektrische auto’s en flexibele warmtepompen – hopen we een belangrijke bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen.’

09 februari 2021

TU Delft scoort op Olympische Spelen voor chipontwerpers

De Olympische Spelen vormen een graadmeter voor de sportprestaties per land. Maar wat weinig mensen weten, is dat er in de wereld van geïntegreerde schakelingen (chips) en slimme sensoren ook zo’n sportief meetmoment bestaat. Namelijk: de ISSCC. Voluit: de International Solid-State Circuits Conference. Het zijn de Olympische Spelen voor chipontwerpers, en die kent een geheel eigen medaillespiegel. Een klassement waarin de TU Delft tot de absolute top behoort.

28 januari 2021

TU Delft lanceert nieuwe reeks ‘TU Delft AI Labs’

De TU Delft lanceert vandaag een nieuwe reeks van acht ‘TU Delft AI Labs’. Binnen deze labs gebruiken wetenschappers artificiële intelligentie (AI) om wetenschappelijke vooruitgang te versnellen en maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. In de loop van 2021 zullen nog eens acht labs gelanceerd worden, waarmee het totaal op 24 labs komt. De werving voor 32 PhD posities voor de nieuwe TU Delft AI Labs wordt eind februari gestart. Daarnaast zal de TU Delft op 25 februari de labs presenteren op de MIT European career fair.

11 januari 2021

DSM en TU Delft lanceren AI4B.io Lab

Koninklijke DSM en de TU Delft kondigen vandaag de oprichting aan van het Artificial Intelligence Lab for Biosciences (het AI4B.io Lab). Dit laboratorium is het eerste in zijn soort in Europa dat kunstmatige intelligentie (KI) toepast op volledige bioproductie, van de ontwikkeling van microbiële stammen tot grootschalige industriële procesoptimalisatie en planning.

06 januari 2021

Start-up Geronimo.AI schept met artificiële intelligentie orde in data

Er wachten vele gigabytes aan waardevolle satellietdata om te worden geanalyseerd maar het verwerken van deze grote hoeveelheden aan bulkgegevens tot bruikbare informatie, zoals een plattegrond met toe- of afname van vegetatie, is een uitdaging. Dat is waar de Delftse start-up Geronimo.AI een gat in de markt zag.

08 december 2020

Geheugen en processor ineen. Super-efficiënt!

Opkomende Internet of Things toepassingen – zoals gepersonaliseerde gezondheidszorg, augmented reality en kunstmatige intelligentie – vereisen dat het IoT-apparaat zélf over grote rekenkracht beschikt. Het mag alleen nauwelijks energie kosten en dat is met de huidige computerarchitecturen niet haalbaar. Onderzoekers van het MNEMOSENE-project# leverden een proof-of-concept van Computation-in-Memory architectuur met een ultralaag energieverbruik – een prestatie waarvoor professor Said Hamdioui als projectleider recent de prestigieuze European Union ECS Innovation Award 2020 kreeg uitgereikt.

03 december 2020

TU Delft stelt ‘Pro Vice Rector’ AI, Data en Digitalisering aan

Het College van Bestuur van de TU Delft heeft professor Geert-Jan Houben met ingang van 1 december 2020 benoemd tot Pro Vice Rector Magnificus Artificiële Intelligentie (AI), Data en Digitalisering (PVR AI). In deze rol zal Houben leiding geven aan het TU Delft AI Initiative, en het voortouw nemen bij de regionale, nationale en internationale samenwerking rond dit thema.

23 november 2020

Photovoltatronics: slimme zonnecellen die met elkaar praten

Wanneer je op straat loopt en naar gebouwen kijkt, zie je niet dat elk stukje oppervlak z’n eigen elektriciteit genereert en opslaat.

20 november 2020

Team ZED van de TU Delft wint 4TU Impact Challenge

Team ZED heeft de Dutch 4TU Impact Challenge gewonnen en gaat naar de World Expo in Dubai.