03 mei 2022

Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties

Om te begrijpen hoe de hersenen werken, moeten we begrijpen hoe elk onderdeel, van neuron tot hersengebied, in wisselwerking staat met de rest van de hersenen en met de buitenwereld. Dankzij een subsidie van 21,9 miljoen euro vanuit het programma Zwaartekracht, van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, kan een landelijk consortium hier nu nader onderzoek naar doen.

26 april 2022

Koninklijke Onderscheiding voor Catholijn Jonker

Vandaag heeft hoogleraar Catholijn Jonker een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Het zogenoemde lintje is een beloning voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de Nederlandse samenleving. Jonker is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De erkenning valt haar ten deel vanwege de bijzondere wijze waarop zij – in haar rol als enthousiasmerende en gedreven verbinder, onderzoeker, docent en begeleider - haar expertise zowel nationaal als internationaal inzet voor de inbedding van kunstmatige intelligentie in de sociale omgeving.

14 april 2022

Nationaal Groeifonds voor betere kankerbestrijding met AI: Oncode-PACT*

Het Nationaal Groeifonds investeert 325 miljoen euro in het plan van Oncode-PACT* om het preklinische ontwikkelproces van kankermedicijnen te versnellen. Het consortium, waarbij ook hoogleraar Bioinformatica Marcel Reinders is aangesloten, gaat met deze financiering waardevolle kandidaat-kankermedicijnen ontwikkelen en methodes ontwikkelen om deze nieuwe medicijnen bij de patiënten te krijgen waarvoor ze het meest effectief zijn. Dit verbetert de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten en versterkt het toekomstige economische verdienvermogen van Nederland. Binnen het consortium is een belangrijke rol weggelegd voor de bemiddelende kracht van Artificiële Intelligentie (AI).

12 april 2022

Twee Veni's voor AI tegen stroomstoringen en een duurzaam Internet-of-Things

De NWO heeft twee Veni’s uitgereikt aan beloftevolle, jonge EWI-onderzoekers. Jochen Cremer zal zijn beurs gebruiken om te onderzoeken hoe beter AI kan helpen bij stroomstoringen, veroorzaakt door de verregaande digitalisering van ons energienet als gevolg van de energietransitie. Daarbij ligt een sleutelrol weggelegd voor het beter laten begrijpen van natuurkundige wetten door AI. Sijun Du gaat oplossingen onderzoeken om het ‘Internet of Things’, waarbij onze omgeving steeds verder gedigitaliseerd wordt, duurzamer te maken. Door chips energie te laten oogsten uit hun omgeving, kunnen de kleine computersystemen zelfvoorzienend worden.

11 april 2022

Wittebroodsweken voor nieuwe directeur Jasper Peterich

De energietransitie wordt het meest tastbaar in woonwijken, waar de uitdagingen groot zijn. Op The Green Village – het fieldlab voor duurzame innovatie op TU Delft Campus – start vrijdag 14 januari een uniek project dat de energietransitie in de gebouwde omgeving moet gaan versnellen: het 24/7 Energy Lab.

07 april 2022

In Memoriam - Eelco Visser (1966 - 2022)

Met grote verslagenheid delen wij mede dat op dinsdag 5 april 2022 onze dierbare collega en vriend Eelco Visser plotseling is overleden. Eelco was als hoogleraar en hoofd van de Programming Languages Group (faculteit EWI) verbonden aan de TU Delft en was een expert op het gebied van programmeertaalontwerp. Hij was een zeer gewaardeerd lid van het managementteam van de afdeling Software Technology. Eelco was vasthoudend, goed geïnformeerd, en altijd gedreven door inhoud. Een onderzoeker in hart en nieren die zeer gemist zal worden.

17 maart 2022

Een ERC voor een 3D-beeld van de structuur van het universum

Akira Endo heeft een ERC Consolidator-grant ontvangen voor zijn TIFUUN-project, dat 3D-kaarten zal maken van grote delen van het heelal, zowel ver weg in locatie als in tijd - meer dan 10 miljard jaar om precies te zijn! Betere beelden van deze verafgelegen plaatsen kunnen het menselijk inzicht in de geschiedenis van melkwegstelsels en de vorming en evolutie van het zogenaamde "kosmische web" radicaal veranderen.

15 maart 2022

Documentaire zonne-energie-expert Miro Zeman wint filmprijs

Een wetenschapper die een prestigieuze filmprijs in de wacht sleept: het gebeurt niet vaak. Toch overkwam het Miro Zeman (zonne-energie-expert van de TU Delft) vorige week. Een minidocumentaire over energietransitie, waarin Zeman uitweidt over zijn wetenschappelijke droom en hoe die te vervullen in het gloednieuwe ESP Lab, werd tijdens de Avond van de Opdrachtfilm onderscheiden met een Groene Reiger. De Gouden Reigers worden jaarlijks uitgereikt aan de beste in opdracht gemaakte films. De Groene Reiger is nog nét wat specialer, omdat de makers extra jong zijn.

15 maart 2022

Een Vici-beurs voor het verwerken van ruis

25 februari 2022

Delftse wetenschappers presenteren “groene” reeks kindercolleges

We wekken steeds meer elektriciteit op uit zonnepanelen en windmolens, maar wat als het niet waait én de zon niet schijnt? Kan jij dan nog gewoon je telefoon opladen? Het is een van de vele vragen die de komende tijd aan bod komt in een gloednieuwe collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit. Voor deze “groene” reeks – speciaal gemaakt voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar – reist deze meerjarige samenwerking tussen MuseumJeugdUniversteit en Science Centre Delft af naar de campus van de TU Delft, die dit jaar haar 180ste verjaardag viert.

/* */