10 januari 2022

TU Delft bouwt lokaal, CO2-vrij energiesysteem voor gebouwde omgeving

De energietransitie wordt het meest tastbaar in woonwijken, waar de uitdagingen groot zijn. Op The Green Village – het fieldlab voor duurzame innovatie op TU Delft Campus – start vrijdag 14 januari een uniek project dat de energietransitie in de gebouwde omgeving moet gaan versnellen: het 24/7 Energy Lab.

22 december 2021

Twee Veni-subsidies voor doorslaggevend wiskundig onderzoek

De jonge wiskundigen Carolina Urzúa Torres en Kristin Kirchner hebben allebei een NWO Veni-subsidie ontvangen voor hun veelbelovende onderzoek. Ze gaan alle twee efficiëntere rekenmethoden ontwikkelen: voor de vergelijkingen van Maxwell, die de wiskundige basis vormen voor het omgaan met elektromagnetische straling, en voor het evalueren van grote spatiotemporele datasets - dat wil zeggen gegevens die in tijd en ruimte zijn verzameld.

16 december 2021

TU Delft’s 180th anniversary: Speeding up the energy transition

Vanaf 14 januari 2022 viert TU Delft haar 180-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan staan we stil bij onze actieve rol in de energietransitie.

15 december 2021

TU Delft stelt 32 vacatures open voor PhD kandidaten in 8 nieuwe TU Delft AI Labs

Voor acht nieuwe TU Delft AI Labs is TU Delft op zoek naar talentvolle PhD-studenten. Zij gaan de komende jaren aan de slag met de vraag ‘Hoe kun je met behulp van artificiële intelligentie (AI) wetenschappelijke vooruitgang versnellen?’ Omdat AI een rol speelt in alle wetenschapsgebieden, komen wetenschappers die onderzoek en onderwijs doen in AI en vanuit andere disciplines in deze labs bij elkaar.

08 december 2021

Nieuwe methode voorspelt medicijnrespons van kankerpatiënten

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) hebben een algoritme ontwikkeld om de respons van patiënten op medicijnen tegen kanker te voorspellen. Hierdoor kan sneller worden vastgesteld of bepaalde medicijnen een positief effect kunnen hebben op een specifieke patiënt, zelfs voor gecompliceerde medicijnen zoals chemotherapieën waarbij de respons doorgaans moeilijk te voorspellen is. Deze methode heet TRANSACT en maakt gebruik van de schat aan gegevens die eerder verzameld door onderzoek met cellijnen.

02 november 2021

Vier TU Delft professoren nu officieel ook ‘Medical Delta Hoogleraar’

Dinsdag 2 november zijn in totaal negen hoogleraren officieel geïnaugureerd als ‘Medical Delta hoogleraar’. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst als onderdeel van de Medical Delta Conference. De hoogleraren hebben elk hun sporen verdiend in onderzoek op het snijvlak van gezondheid en technologie. Daarbij combineren ze tenminste twee aanstellingen bij de Universiteit Leiden, het LUMC, de TU Delft, Erasmus Universiteit en/of het Erasmus MC. Met die dubbelaanstellingen, en het onderzoek dat ze daarbij verrichten, brengen ze technologie en gezondheidszorg dichter bij elkaar.

29 oktober 2021

Onverklaarbaar stabiele electronparen zonder supergeleiding

Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben samen met onder andere de TU Delft en SRON een nieuwe vorm van ‘quantumvloeistof’ ontdekt. Geavanceerde kennis van supergeleidende materialen, onder andere opgedaan met astronomisch onderzoek en het ontwikkelen van quantumcomputers, was hierbij doorslaggevend. Maar alhoewel de nieuwe quantumvloeistof is aangetoond, is deze nog wel volledig onverklaarbaar. Sterker nog: hij zet een aantal standaardtheorieën op zijn kop. Op 29 oktober staat de publicatie in Science.

29 oktober 2021

TU Delft presenteert acht Best Graduates 2021

Vandaag, 29 oktober, maakt het Universiteitsfonds Delft de acht Best Graduates 2021 van de TU Delft bekend. Elk jaar selecteren de acht faculteiten van de TU Delft hun beste afstudeerder. Op 11 november, tijdens de TU Delft Best Graduate Award Ceremony, zullen de ingenieurs ieder hun persoonlijke verhaal vertellen achter hun innovatief onderzoek en presenteren ze de resultaten van hun afstudeerscriptie. Kom je ook?

22 oktober 2021

Eindpublicatie onderzoeksprogramma slimme energiesystemen

De afgelopen 8 jaar is er onderzoek gedaan naar slimme energiesystemen. Inmiddels is de eindpublicatie opgeleverd van het URSES*-onderzoeksprogramma. Een interdisciplinair onderzoek. TU Delft was een van de 51 partners die meewerkten aan het onderzoeksprogramma. Waaronder het project PMU, geleid door Marjan Popov, docent en onderzoeker bij de TU Delft, faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Hij onderzocht een manier om het elektriciteitsnetwerk te monitoren.

19 oktober 2021

De motorische cortex van de hersenen gedetailleerd in kaart gebracht

In een grootschalig onderzoek, gefinancierd door de Amerikaanse overheid, is een internationaal consortium van onderzoekers erin geslaagd de verschillende typen hersencellen in de motorcortex in kaart te brengen. Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Technische Universiteit Delft (TU Delft) hebben specifieke expertise ingebracht om de gegevens te visualiseren.