16 juni 2021

Lunar Zebro en TNO bundelen krachten om de weg naar de maan te effenen

15 juni 2021

Toekenningen voor Delfts onderzoek naar energietransitie

De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. De overgang naar duurzame energie is complex en vraagt op meerdere niveaus om verandering. Drie Delftse onderzoeksgroepen gaan met een toekenning van NWO onderzoek doen naar systeemintegratie binnen de energietransitie.

10 juni 2021

Koersen op AI - Maritieme ambities op het gebied van Artificiële Intelligentie in Nederland

De maritieme sector neemt een voortrekkersrol op het vlak van Artificiële Intelligentie (AI). Meer dan zestig vertegenwoordigers vanuit het maritieme bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid hebben binnen de Nederlandse AI coalitie (NL AIC) samengewerkt aan een gezamenlijke agenda. Vandaag publiceert de werkgroep Haven en Maritiem van de NL AIC het position paper ‘Koersen op AI’, waarin de maritieme ambities op het gebied van AI uiteen worden gezet. Onderzoekers van de TU Delft hebben in de kerngroep een actieve bijdrage geleverd aan deze agenda.

26 april 2021

Koninklijke Onderscheiding voor wiskundige Kees Vuik

Vandaag heeft professor Kees Vuik, numeriek wiskundige, een Koninklijke Onderscheiding ontvangen.

22 april 2021

Europese subsidie voor Delfts onderzoek naar virusverspreiding

De Europese Unie kent de Delftse netwerkwetenschapper Piet Van Mieghem een ERC Advanced Grant toe.

22 april 2021

Simulaties TU Delft helpen rendement zonnecellen te optimaliseren

Een internationale fotovoltaïsche werkgroep heeft een nieuwe transparante toplaag voor zonnecellen ontwikkeld, gebaseerd op nanokristallen. Simulaties, uitgevoerd door de deelnemende TU Delft-onderzoekers, tonen aan dat deze laag het rendement van in massaproductie vervaardigde zonnecellen kan verhogen tot op een procentpunt van de praktisch haalbare limiet

07 april 2021

Samen alzheimer stoppen vóór het start

Deze week is het startschot gegeven voor het landelijk project ABOARD (A personalized medicine approach for Alzheimer’s disease), een samenwerking van meer dan dertig partners om de ziekte van Alzheimer te stoppen. Het doel van ABOARD is om voorbereidingen te treffen voor een toekomst waarin we de ziekte van Alzheimer stoppen vóór het start. Onder andere door: mogelijk maken van verbeterde diagnostiek, ontwikkelen van risicoprofielen op maat en focus op preventie door het vergroten van het bewustzijn rondom dementie en hersengezondheid.

31 maart 2021

Arthur Weber in de Volkskrant over de 'zonne-oorlog' waarom Europa zijn eigen zonnepanelen moet gaan produceren

25 maart 2021

TU Delft realiseert supercomputer op eigen campus

TU Delft is building the Delft High-Performance Computing Centre (DHPC). This supercomputer complements existing national and cloud-based facilities, and offers academics and students greater flexibility when conducting their research. The arrival of the supercomputer is accompanied by a comprehensive training programme addressing the effective use of computing facilities.

23 maart 2021

Populaire AI-cursus nu ook in het Nederlands

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) en TU Delft lanceren vandaag de Nederlandse versie van de cursus Elements of AI.