16 november 2022

Navigeren op de decimeter nauwkeurig

Onderzoekers van de TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam en VSL hebben een alternatief plaatsbepalingssysteem ontwikkeld dat robuuster en nauwkeuriger is dan GPS, met name in bebouwd gebied. Met het prototype van het systeem, geïmplementeerd in een speciaal opgezet mobiel netwerk, is een nauwkeurigheid van 10 centimeter behaald.

16 november 2022

DEWIS award voor Anna Lukina

Anna Lukina, universitair docent aan de faculteit EEMCS, heeft de jaarlijkse DEWIS Award ontvangen – persoonlijk uitgereikt door Rob Mudde (vice-rector magnificus) tijdens het DEWIS Symposium op 14 november.

02 november 2022

AIT en TU Delft lanceren internationaal PhD-programma over duurzame transformatie energiesysteem met behulp van AI

05 oktober 2022

Hoe Computational Science kan bijdragen aan een duurzame toekomst

26 september 2022

Rendement van 30% bereikt met vier terminal perovskiet-silicium PV-tandemcellen

TNO, TU Eindhoven, imec en TU Delft – partners in Solliance – hebben de krachten gebundeld om de conversie-efficiëntie van tandemzonnecellen verder te verhogen tot voorbij de grenzen van de huidige commerciële fotovoltaïsche (pv) modules. Voor het eerst doorbreken perovskiet/silicium-tandems met vier terminals, waarbij de topcel gecertificeerd is, de barrière van 30%. Zo'n hoog rendement maakt het mogelijk om meer vermogen per m2 en minder kosten per kWh te realiseren.

05 september 2022

Ver-infrarood detector KID bereikt hoogst mogelijke gevoeligheid

SRON besloot in 2004 om te investeren in de ontwikkeling van Kinetic Inductance Detectors (KIDs). Nu bereiken SRON-onderzoekers samen met de TU Delft de hoogst mogelijke gevoeligheid, te vergelijken met het voelen van de warmte van een kaars op de Maan vanaf de Aarde. Publicatie op 6 september in Astronomy & Astrophysics.

05 september 2022

Kees Vuik ontvangt Leermeesterprijs 2022

Op maandag 5 september is de Leermeesterprijs 2022 uitgereikt aan professor Kees Vuik, hoogleraar Numerieke Wiskunde bij de faculteit Electrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). De feestelijke uitreiking ging vooraf aan de Opening van het Academisch Jaar 2022-2023. Sinds 1994 reikt het Universiteitsfonds Delft jaarlijks de prestigieuze Leermeesterprijs uit aan een hoogleraar verbonden aan TU Delft.

13 juli 2022

Netcongestie in Amsterdam te lijf

Ons energienet, van hoogspanning tot laagspanning, wordt door steeds complexer. Door economische en demografische groei zijn er steeds meer aansluitingen nodig, terwijl door de energie-transitie die aansluitingen steeds complexer worden: huizen vragen meer stroom, maar leveren soms ook stroom met bijvoorbeeld zonnepanelen. Het resultaat is een energienet dat op sommige plekken compleet verstopt dreigt te raken. Bijvoorbeeld de Buiksloterham-buurt in Amsterdam. Daar kan middelstroomnetwerk geen groei meer aan, terwijl de locale industrie wil uitbreiden woningen graag willen verduurzamen.

05 juli 2022

Een Vidi-subsidie voor de democratisering van de ontwikkeling van cloud-applicaties

De cloud - het online domein van onze digitale wereld - wordt met de dag groter en belangrijker. Programmeurs en ontwikkelaars in staat stellen met die cloud te werken wordt daarom ook steeds belangrijker. Maar alhoewel programmeren in de cloud al zo'n 15 jaar bestaat, is het relatief ontoegankelijk gebleven. Asterios Katsifodimos wil daar verandering in brengen: in de komende vijf jaar gaat hij met zijn team de ontwikkeling van schaalbare en consistente cloudtoepassingen democratiseren. Voor deze inspanning heeft hij een prestigieuze Vidi-subsidie van NWO ontvangen.

22 juni 2022

Onderzoekers ontwerpen bluetooth dat blijft werken zonder continue stroom

Internet of Things nu mogelijk zónder batterijen of continue stroom, dankzij de uitvinding van ‘intermittently-powered bluetooth’ FreeBie

/* */