EWInners
2022
-
Het High Performance Computing consortium in Nederland, ook wel HPC competence center genoemd, krijgt 2,5 miljoen euro om de Nederlandse High Performance Computing gemeenschap verder te versterken. Het consortium wordt geleid door SURF en omvat alle grote universiteiten. Toch zijn er directe gevolgen voor het HPC-ecosysteem van de TU Delft, meer specifiek voor DelftBlue. De subsidie maakt het mogelijk om training voor onze gebruikers te krijgen van Surf, implementatie van software containers, die overdraagbaar zijn tussen DelftBlue en Surf machines, en we worden onderdeel van de adviesraad van het NCC Nederland, wat onze zichtbaarheid vergroot.
-
In september 2022 heeft Larisa Gomaz tijdens het Word Congress of Sports Medicine in Guadalajara, Mexico de Young Investigator Award 2022 in ontvangst mogen nemen. De jury beloonde Larisa’s presentatie over het voorspellen van het risico op blessures in de sport met een eerste plek. Met haar onderzoek ontwikkelt Larisa individuele en op maat gemaakte voorspellingsmodellen naar het risico op blessures en voor sportprestaties. Dit gebeurt onder andere door trainings- en gezondheidsgegevens uit verschillende bronnen te integreren. Larisa Gomaz is PhD aan onze faculteit. Momenteel werkt ze binnen het Perspectiefproject Citius, Altius Sanius
Het Sports Medicine World Congress is een tweejaarlijks evenement dat wordt georganiseerd door the International Federation of Sports Medicine (FIMS) met de steun van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het doel van het congres is om het delen van kennis tussen experts op het gebied van sportgeneeskunde en toegepaste sportwetenschap te versterken.
-
Op de MNE 2022, de meest toonaangevende conferentie op het gebied van nano- en microtechniek, is Sten Vollebregt van de afdeling Micro-elektronica onderscheiden met de Young Investigator Award 2022. De jury, bestaande uit deskundigen uit het hele veld, prees Stens uitstekende bijdragen aan Reproducible Wafer-scale Microfabrication with Carbon-based Materials. Het doel van de prijs is een jonge en actieve onderzoeker op het gebied van nanofabricage en nanotechnologie voor biowetenschappen, natuurkunde, scheikunde en milieuwetenschappen te eren en te bevorderen.
-
Borstkanker is de meest gediagnosticeerde en belangrijkste doodsoorzaak bij kanker voor vrouwen. Een deel van de borstkankerpatiënten is HER2+, wat betekent dat zij het HER2 oncogen overexpresseren, waardoor hun tumoren agressiever zijn. Aan de andere kant reageren deze HER2+ tumoren vaak goed op een anti-tumorbehandeling, waarbij de uitroeiing van de tumorcellen het hoofddoel is. Het aantal kuren dat hiervoor nodig is, verschilt sterk van patiënt tot patiënt. Op dit moment worden patiënten echter altijd behandeld met dezelfde hoeveelheid anti-tumorkuren.
In haar onderzoeksposter stelt Eva Slingerland voor om op basis van een MRI voor de start van de therapie en een MRI na 2-3 kuren een geïndividualiseerd model te ontwikkelen dat voorspelt hoeveel kuren chemotherapie nodig zijn om alle tumorcellen uit te roeien. Bij dit onderzoek gebruikt zij een spatiotemporaal mechanisch gekoppeld reactie-diffusiemodel om het aantal tumorcellen in elke positie van de borst te modelleren, waarbij de mechanica is inbegrepen om het gedrag van het omliggende weefsel te simuleren. Voor dit patiëntspecifieke model worden drie MRI-scans gebruikt: de eerste twee worden gebruikt voor kalibratie van de parameters en de derde wordt gebruikt voor validatie om het gemodelleerde resultaat te vergelijken met het werkelijke resultaat. Bij de berekeningen wordt een eindig-differentiatieschema gebruikt voor de ruimtelijke discretisatie en wordt voorwaarts Euler gebruikt voor de tijdsdiscretisatie.
Momenteel richt haar onderzoek zich op het verbeteren van het model om het behandelingsschema voor chemotherapie op te nemen en om van een tweedimensionaal naar een driedimensionaal model uit te breiden.
-
Een groot consortium van 30 Europese entiteiten heeft samen het FLOW-project gelanceerd, dat tot doel heeft een op de eindgebruiker afgestemd concept voor elektrische mobiliteit te bevorderen en tegelijk het Europese energiesysteem ten goede te komen. Het initiatief zal de zogenaamde Vehicle-to-X-technologie testen, valideren en verbeteren, waarbij energie wordt uitgewisseld tussen voertuigen, gebouwen en het net. Terwijl het EU-parlement heeft gestemd voor een verbod op de verkoop van nieuwe auto's op fossiele brandstoffen tegen 2035, zal FLOW een solide basis bieden om de komende massale invoering van elektrisch vervoer te versnellen.
De TU Delft is een van de partners van het project en heeft de taak om slimme laadalgoritmen te ontwikkelen voor V1G en V2G, inclusief evaluatie van netcongestie voor de massale invoering van elektrische voertuigen. Het team wordt geleid door Pavol Bauer en Gautham Ram. Samen met hun team zullen zij multi-criteria beoordelingsinstrumenten ontwikkelen die de effectiviteit van slim opladen en V2G evalueren op basis van prestatie-indicatoren zoals emissies, netwerkeffecten, batterijdegradatie, gebruikersgemak en oplaadkosten.
Flow wordt gefinancierd in het kader van het kaderprogramma Horizon Europa, met een totale begroting van ongeveer 10 miljoen euro, en het project wordt geleid door het IREC in Spanje.
-
Promovenda Merel Schalkers (DIAM) won niet één of twee, maar drie prijzen op de International Conference on Innovations for Community Services (I4CS). Het ging om de Young Scientist Award, de Best Paper Award en de Best Presentation Award. De laatste twee prijzen werden toegekend voor haar presentatie en paper getiteld 'Learning Based Hardware-Centric Quantum Circuit Generation' - een verkenning van mogelijke nieuwe quantum computing-vormen.
In de paper en presentatie stelt ze een aanpak voor om quantumschakelingen te vinden die geschikt zijn om probabilistische en zoekoperaties op een fysiek NISQ-apparaat na te bootsen. Deze mogelijke oplossingen omvatten zowel een gradiënt-gebaseerde als een niet-gradiënt-gebaseerde machine-learning aanpak om de gecreëerde kwantumschakelingen te optimaliseren. De optimalisatieprocedure die haar team voorstelt, maakt gebruik van een kostenfunctie die onderscheid maakt tussen de vector die de waarschijnlijkheid van meting van elke basistoestand weergeeft na toepassing van onze geleerde schakeling en de gewenste waarschijnlijkheidsvector. Als zodanig leidt de kwantum circuit generatie (QCG) aanpak tot dunnere kwantum circuits die zich beter gedragen wanneer uitgevoerd op fysieke kwantum computers. Bovendien zorgt het ervoor dat de gecreëerde kwantumschakeling de beperkingen van de gekozen hardware in acht neemt.
-
Op het IEEE European Test Symposium - Europa's belangrijkste forum op het gebied van het testen van elektronische schakelingen en systemen, betrouwbaarheid, beveiliging en validatie - ontving Moritz Fieback de Best Paper Award.
Op basis van silicoonmetingen identificeerde hij een nieuwe, unieke geheugenfout genaamd Intermittent Undefined State Fault (IUSF). Door deze fout slaan Resistive Random Access Memories (RRAMs) verkeerde data op. Traditionele testbenaderingen detecteren de IUSF niet, dat toont het onderzoek van Moritz Fieback en zijn collega’s aan. Ze laten zien dat een nieuwe manier van testen, Device-Aware-Test, in staat is de geheugenfout nauwkeurig te modelleren en op te sporen. Een verbetering van RRAMs die niet onopgemerkt is gebleven!
-
Het voorstel voor het project Focused Ultrasound Personalized Therapy for the Treatment of Depression (UPSIDE) is geselecteerd voor de EIC Pathfinder Challenge ‘Tools to measure and stimulate activity in brain tissue’. Dit multidisciplinaire consortium wordt geleid door Dr. Tiago Costa, verder zijn vanuit Microelectronics ook Dr. Dante Muratore en Prof. Dr. Ir. Wouter Serdijn betrokken bij het project. Andere partners komen uit België, Duitsland, Italië, Portugal, en de VS.
Met een budget van 4,2 miljoen euro gaat het consortium werken aan een technologische doorbraak binnen gepersonaliseerde behandelingen voor depressie. De beschikbare technologie heeft op dit moment nog een slechte ruimtelijke resolutie of een lage netwerkdekking, waardoor depressie bij minder dan 30% van de patiënten verdwijnt. Voor gepersonaliseerde behandelingen zijn betrouwbare biomarkers nodig, als diagnostische tool en om de efficiëntie van stimulatie vast te stellen. De herseninterface die UPSIDE gaat ontwikkelen, maakt op die manier nauwkeurige neuromodulatie en betrouwbare neurale opnames mogelijk.
-
The Dutch Brain Interfaces Initiative (DBI2) ontvangt een Zwaartekracht-subsidie van 21,9 miljoen euro. In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kent NWO deze subsidie toe aan wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om wereldleider te worden binnen hun onderzoeksgebied. Het DBI2 consortium wordt geleid door de Radboud Universiteit Nijmegen, en Wouter Serdijn is een van de leiders van de Delftse kant van het onderzoek.
Hij gaat samen met zijn team onderzoeken hoe elk deel van de hersenen, van neuron tot hersengebied, in wisselwerking staat met de rest van de hersenen en met de buitenwereld. Dit doen ze door principes, apparaten en methoden te ontwikkelen die rekening houden met deze interacties, zodat we ons begrip van hersenaandoeningen, maar ook van stemmingen, emoties en dwanghandelingen kunnen vergroten.
-
Het Nationaal Groeifonds investeert 20 innovatieve onderzoeksvoorstellen. Hiertoe behoort onder andere Oncode-PACT, een consortium waarbij ook hoogleraar Bio-informatica Marcel Reinders is aangesloten. Aan hun plan om het preklinische ontwikkelingsproces van kankermedicijnen te versnellen wordt 325 miljoen euro toegekend.
Het consortium gaat met deze financiering waardevolle kandidaat-kankermedicijnen ontwikkelen, evenals methodes om deze nieuwe medicijnen bij de patiënten te krijgen waarvoor ze het meest effectief zijn. Dit verbetert de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten en versterkt het toekomstige economische verdienvermogen van Nederland.
Binnen het consortium is een belangrijke rol weggelegd voor de bemiddelende kracht van Artificiële Intelligentie (AI). Door patiëntgegevens en weefsels van patiënten al vroeg in het ontwikkelproces in te zetten - met behulp van organoïd-technologie en kunstmatige intelligentie - kan veel eerder in het proces en met meer zekerheid worden beoordeeld of een mogelijk geneesmiddel al dan niet effectief en veilig is.
-
De NWO heeft twee Veni’s uitgereikt aan beloftevolle, jonge EWI-onderzoekers. Jochen Cremer zal zijn beurs gebruiken om te onderzoeken hoe beter AI kan helpen bij stroomstoringen, veroorzaakt door de verregaande digitalisering van ons energienet als gevolg van de energietransitie. Daarbij ligt een sleutelrol weggelegd voor het beter laten begrijpen van natuurkundige wetten door AI. Sijun Du gaat oplossingen onderzoeken om het ‘Internet of Things’, waarbij onze omgeving steeds verder gedigitaliseerd wordt, duurzamer te maken. Door chips energie te laten oogsten uit hun omgeving, kunnen de kleine computersystemen zelfvoorzienend worden.
-
Het voorstel 'Safe underground Hydrogen storage IN porous subsurface rEservoirs (SHINE)' is gehonoreerd door de Innovative Training Networks (ITN) van de Europese Commissie. De TU Delft ontvangt financiering voor twee promovendi, die zullen werken onder begeleiding van prof.dr.ir Kees Vuik en dr. Hadi Hajibeygi (als promotoren) en dr. Maartje Boon (als dagelijks begeleider).
Grootschalige opslag speelt een sleutelrol in de keten van waterstofenergievoorziening. Ondergrondse geologische reservoirs, zoals zoutcavernes en poreuze reservoirs, lenen zich daar goed voor. We begrijpen alleen nog onvoldoende hoe waterstof interacteert met de vloeistoffen en gesteenten van deze reservoirs. Voor dit ITN-project zullen daarom in totaal 10 promovendi verschillende aspecten van ondergrondse waterstofopslag bestuderen.
De promovendi die door het Delft Institute of Applied Mathematics (DIAM) zullen worden aangenomen, zullen simulatie- en wiskundige wetenschappen leveren die relevant zijn voor ondergrondse waterstofopslag binnen ons Europese netwerk. Dit is gebaseerd op de succesvolle cross-facultaire samenwerking tussen DIAM en Delft Advanced Reservoir Simulation (DARSim) groep van Civiele Techniek en Geowetenschappen (CEG).
-
Jeroen van Ammers heeft de eerste prijs ontvangen bij de 3 E - Royal SMIT BSc prijzen. Deze worden jaarlijks uitgereikt aan de beste Bachelor of Science-gediplomeerden binnen het gebied van Electrical Energy Engineering en Electricity Supply Engineering.
Samen met Hsukang Chen, een andere student Electrical Engineering van de TU Delft, werkte Jeroen van Ammers aan een batterijmanagementsysteem voor de Wireless Powerlizer. Met deze powerbank worden mobiele telefoons draadloos opgeladen en door middel van UV¬C licht gesteriliseerd. De combinatie van deze functies is nuttig, omdat het regelmatig desinfecteren van mobiele telefoons helpt de verspreiding van virussen te vertragen. Het batterijbeheersysteem voor de draadloze powerbank omvat een oplaadcircuit, een beschermingsmodule en een celbalansfunctie. Het besturingssysteem beschermt de batterij tegen een aantal storingsmodi en houdt de cellading constant om het systeem zo efficiënt mogelijk te houden.
Jeroen van Ammers ontvangt € 2.000 voor zijn deelname aan de jaarlijkse Stichting 3 E-competitie.
-
In het kader van de Nederlandse Wetenschapsagenda kent NWO een subsidie van 4.9 miljoen euro toe aan het ALIGN4energy consortium. Pedro Vergara Barrios (Intelligent Electrical Power Grids) zal binnen het consortium onder andere verantwoordelijk zijn voor de intelligentere informatievoorziening over verwarming, koeling en elektriciteit in toekomstbestendige energiesystemen.
In dit consortium werken wetenschappers, bedrijven, gemeenten en NGO’s samen aan een snelle, betaalbare transformatie naar aardgasvrije woningen. Ze ontwikkelen een online platform dat beleidsmakers en huishoudens helpt bij het maken van beslissingen op het gebied van energie-investeringen. Zo kunnen inwoners van een wijk dit platform bijvoorbeeld gebruiken voor de coördinatie van collectieve investeringen.
De subsidie die Vergara Barrios en zijn collega's van NWO ontvangen, maakt deel uit van de jaarlijkse financieringsronde voor Research along Routes by Consortia. Dit financiële instrument ondersteunt de Nederlandse Onderzoeksagenda, door interdisciplinair onderzoek en innovaties gericht op zowel maatschappelijke als wetenschappelijke doorbraken te stimuleren.
-
In de jaarlijkse financieringsronde voor Onderzoek op Routes door Consortia kent de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie van 5,0 miljoen euro toe aan OBSeRVeD. Tot de leden van dit consortium behoren de EEMCS-wetenschappers Frans Widdershoven (Bioelectronics) en Sten Vollebregt (Electronic Components, Technology and Materials). Zij ontwikkelen innovatieve sensoren en machine learning technieken voor een elektrische neus die ziektes bij pluimvee kan detecteren.
Om gezondheidsproblemen in een vroeger stadium op te sporen, herkent dit gevoelige systeem de aanwezigheid van specifieke infecties aan de vluchtige organische stoffen die het oppikt. Dit zou effectievere (preventieve) maatregelen, zoals het aanpassen van het voer, mogelijk maken en zo het gebruik van antibiotica en chemicaliën terugdringen. Een positieve ontwikkeling voor het welzijn van de kippen, de milieu-impact van de veehouderij, en onze volksgezondheid.
-
Om terug te kijken in de tijd, moet je ver, ver weg kijken in het heelal. Traditionele technieken om dat te doen zijn echter beperkt: ze creëren ofwel een plat 2D beeld, ofwel focussen ze teveel op enkele details. Geen van beide methodes geeft dus een volledig beeld van ons heelal. Maar dat staat op het punt te veranderen: Akira Endo heeft een ERC Consolidator-grant ontvangen voor zijn TIFUUN-project, dat 3D-kaarten zal maken van grote delen van het heelal, zowel ver weg in locatie als in tijd - meer dan 10 miljard jaar om precies te zijn! Betere beelden van deze verafgelegen plaatsen kunnen het menselijk inzicht in de geschiedenis van melkwegstelsels en de vorming en evolutie van het zogenaamde "kosmische web" radicaal veranderen.
-
In het kader van het Kennis en Innovatieconvenant kent de Nederlandse Onderzoeksraad financiering toe aan het consortium Flexible Energy Communities (FlexECs). De TU Delft financiert hiermee één PhD positie, onder begeleiding van Professor Pavol Bauer en Gautham Ram Chandra Mouli.
Het succes van Energy Communities (EC's) wordt beperkt door twee belangrijke factoren. Ten eerste, door het vermogen en de bereidheid van mensen, publieke en private organisaties om gezamenlijke activiteiten in de energiesector te ondernemen door een community te vormen. Het FlexECs consortium gaat onderzoeken of mobiele EC's, gebaseerd op elektrische voertuigen, deze beperkingen kunnen ondervangen. In het bijzonder bieden elektrische voertuigen mogelijkheden voor energietransport buiten het vaste net en verbreding van het scala aan communities dat EC's kan vormen.
FlexECs is een van de vier onderzoeksprojecten die financiering krijgen in het kader van 'Energietransitie als socio-technische uitdaging'. Gezamenlijk ontvangen zij meer dan 7 miljoen euro aan financiering. Maatschappelijke en private partners dragen ook ruim 1,3 miljoen euro bij aan cofinanciering.
-
Wat er ook gebeurt, er is altijd ruis. Van de menselijke invloed op de klimaatverandering, of het gedrag van talloze consumenten in de economie – er zijn in werkelijkheid altijd onverwachte factoren die ruis veroorzaken. Maar in de wiskunde modellen van de werkelijkheid ontbreekt ruis nog vaak. Met Mark Veraars wiskundige modellen hoeft dat niet meer het geval te zijn – daar kun je namelijk ruis mee verwerken in modellen, om ze zo realistischer te maken. Om zijn methodes nog verder te verbeteren, ontvangt hij nu een prestigieuze Vici-beurs, de grootste beurs van de Nederlandse NWO.
-
Het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft 17 aanvragen in de Open Competitie ENW-M gehonoreerd. Twee van deze gelukkige wetenschappers werken bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica: Maksim Kitsak doet wiskundig onderzoek naar complementariteit, door te kijken hoe groot de kans is dat individuele onderdelen van een netwerk een verbinding aangaan. Frank Redig gaat onderzoek doen naar het onderlinge gedrag van deeltjes in een niet-Euclidische ruimte – bijvoorbeeld eiwitten over een celmembraan.