EWInners
2022
-
Borstkanker is de meest gediagnosticeerde en belangrijkste doodsoorzaak bij kanker voor vrouwen. Een deel van de borstkankerpatiënten is HER2+, wat betekent dat zij het HER2 oncogen overexpresseren, waardoor hun tumoren agressiever zijn. Aan de andere kant reageren deze HER2+ tumoren vaak goed op een anti-tumorbehandeling, waarbij de uitroeiing van de tumorcellen het hoofddoel is. Het aantal kuren dat hiervoor nodig is, verschilt sterk van patiënt tot patiënt. Op dit moment worden patiënten echter altijd behandeld met dezelfde hoeveelheid anti-tumorkuren.
In haar onderzoeksposter stelt Eva Slingerland voor om op basis van een MRI voor de start van de therapie en een MRI na 2-3 kuren een geïndividualiseerd model te ontwikkelen dat voorspelt hoeveel kuren chemotherapie nodig zijn om alle tumorcellen uit te roeien. Bij dit onderzoek gebruikt zij een spatiotemporaal mechanisch gekoppeld reactie-diffusiemodel om het aantal tumorcellen in elke positie van de borst te modelleren, waarbij de mechanica is inbegrepen om het gedrag van het omliggende weefsel te simuleren. Voor dit patiëntspecifieke model worden drie MRI-scans gebruikt: de eerste twee worden gebruikt voor kalibratie van de parameters en de derde wordt gebruikt voor validatie om het gemodelleerde resultaat te vergelijken met het werkelijke resultaat. Bij de berekeningen wordt een eindig-differentiatieschema gebruikt voor de ruimtelijke discretisatie en wordt voorwaarts Euler gebruikt voor de tijdsdiscretisatie.
Momenteel richt haar onderzoek zich op het verbeteren van het model om het behandelingsschema voor chemotherapie op te nemen en om van een tweedimensionaal naar een driedimensionaal model uit te breiden.
-
Een groot consortium van 30 Europese entiteiten heeft samen het FLOW-project gelanceerd, dat tot doel heeft een op de eindgebruiker afgestemd concept voor elektrische mobiliteit te bevorderen en tegelijk het Europese energiesysteem ten goede te komen. Het initiatief zal de zogenaamde Vehicle-to-X-technologie testen, valideren en verbeteren, waarbij energie wordt uitgewisseld tussen voertuigen, gebouwen en het net. Terwijl het EU-parlement heeft gestemd voor een verbod op de verkoop van nieuwe auto's op fossiele brandstoffen tegen 2035, zal FLOW een solide basis bieden om de komende massale invoering van elektrisch vervoer te versnellen.
De TU Delft is een van de partners van het project en heeft de taak om slimme laadalgoritmen te ontwikkelen voor V1G en V2G, inclusief evaluatie van netcongestie voor de massale invoering van elektrische voertuigen. Het team wordt geleid door Pavol Bauer en Gautham Ram. Samen met hun team zullen zij multi-criteria beoordelingsinstrumenten ontwikkelen die de effectiviteit van slim opladen en V2G evalueren op basis van prestatie-indicatoren zoals emissies, netwerkeffecten, batterijdegradatie, gebruikersgemak en oplaadkosten.
Flow wordt gefinancierd in het kader van het kaderprogramma Horizon Europa, met een totale begroting van ongeveer 10 miljoen euro, en het project wordt geleid door het IREC in Spanje.
-
Promovenda Merel Schalkers (DIAM) won niet één of twee, maar drie prijzen op de International Conference on Innovations for Community Services (I4CS). Het ging om de Young Scientist Award, de Best Paper Award en de Best Presentation Award. De laatste twee prijzen werden toegekend voor haar presentatie en paper getiteld 'Learning Based Hardware-Centric Quantum Circuit Generation' - een verkenning van mogelijke nieuwe quantum computing-vormen.
In de paper en presentatie stelt ze een aanpak voor om quantumschakelingen te vinden die geschikt zijn om probabilistische en zoekoperaties op een fysiek NISQ-apparaat na te bootsen. Deze mogelijke oplossingen omvatten zowel een gradiënt-gebaseerde als een niet-gradiënt-gebaseerde machine-learning aanpak om de gecreëerde kwantumschakelingen te optimaliseren. De optimalisatieprocedure die haar team voorstelt, maakt gebruik van een kostenfunctie die onderscheid maakt tussen de vector die de waarschijnlijkheid van meting van elke basistoestand weergeeft na toepassing van onze geleerde schakeling en de gewenste waarschijnlijkheidsvector. Als zodanig leidt de kwantum circuit generatie (QCG) aanpak tot dunnere kwantum circuits die zich beter gedragen wanneer uitgevoerd op fysieke kwantum computers. Bovendien zorgt het ervoor dat de gecreëerde kwantumschakeling de beperkingen van de gekozen hardware in acht neemt.
-
Op het IEEE European Test Symposium - Europa's belangrijkste forum op het gebied van het testen van elektronische schakelingen en systemen, betrouwbaarheid, beveiliging en validatie - ontving Moritz Fieback de Best Paper Award.
Op basis van silicoonmetingen identificeerde hij een nieuwe, unieke geheugenfout genaamd Intermittent Undefined State Fault (IUSF). Door deze fout slaan Resistive Random Access Memories (RRAMs) verkeerde data op. Traditionele testbenaderingen detecteren de IUSF niet, dat toont het onderzoek van Moritz Fieback en zijn collega’s aan. Ze laten zien dat een nieuwe manier van testen, Device-Aware-Test, in staat is de geheugenfout nauwkeurig te modelleren en op te sporen. Een verbetering van RRAMs die niet onopgemerkt is gebleven!
-
Het voorstel voor het project Focused Ultrasound Personalized Therapy for the Treatment of Depression (UPSIDE) is geselecteerd voor de EIC Pathfinder Challenge ‘Tools to measure and stimulate activity in brain tissue’. Dit multidisciplinaire consortium wordt geleid door Dr. Tiago Costa, verder zijn vanuit Microelectronics ook Dr. Dante Muratore en Prof. Dr. Ir. Wouter Serdijn betrokken bij het project. Andere partners komen uit België, Duitsland, Italië, Portugal, en de VS.
Met een budget van 4,2 miljoen euro gaat het consortium werken aan een technologische doorbraak binnen gepersonaliseerde behandelingen voor depressie. De beschikbare technologie heeft op dit moment nog een slechte ruimtelijke resolutie of een lage netwerkdekking, waardoor depressie bij minder dan 30% van de patiënten verdwijnt. Voor gepersonaliseerde behandelingen zijn betrouwbare biomarkers nodig, als diagnostische tool en om de efficiëntie van stimulatie vast te stellen. De herseninterface die UPSIDE gaat ontwikkelen, maakt op die manier nauwkeurige neuromodulatie en betrouwbare neurale opnames mogelijk.
-
The Dutch Brain Interfaces Initiative (DBI2) ontvangt een Zwaartekracht-subsidie van 21,9 miljoen euro. In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kent NWO deze subsidie toe aan wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om wereldleider te worden binnen hun onderzoeksgebied. Het DBI2 consortium wordt geleid door de Radboud Universiteit Nijmegen, en Wouter Serdijn is een van de leiders van de Delftse kant van het onderzoek.
Hij gaat samen met zijn team onderzoeken hoe elk deel van de hersenen, van neuron tot hersengebied, in wisselwerking staat met de rest van de hersenen en met de buitenwereld. Dit doen ze door principes, apparaten en methoden te ontwikkelen die rekening houden met deze interacties, zodat we ons begrip van hersenaandoeningen, maar ook van stemmingen, emoties en dwanghandelingen kunnen vergroten.
-
Het Nationaal Groeifonds investeert 20 innovatieve onderzoeksvoorstellen. Hiertoe behoort onder andere Oncode-PACT, een consortium waarbij ook hoogleraar Bio-informatica Marcel Reinders is aangesloten. Aan hun plan om het preklinische ontwikkelingsproces van kankermedicijnen te versnellen wordt 325 miljoen euro toegekend.
Het consortium gaat met deze financiering waardevolle kandidaat-kankermedicijnen ontwikkelen, evenals methodes om deze nieuwe medicijnen bij de patiënten te krijgen waarvoor ze het meest effectief zijn. Dit verbetert de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten en versterkt het toekomstige economische verdienvermogen van Nederland.
Binnen het consortium is een belangrijke rol weggelegd voor de bemiddelende kracht van Artificiële Intelligentie (AI). Door patiëntgegevens en weefsels van patiënten al vroeg in het ontwikkelproces in te zetten - met behulp van organoïd-technologie en kunstmatige intelligentie - kan veel eerder in het proces en met meer zekerheid worden beoordeeld of een mogelijk geneesmiddel al dan niet effectief en veilig is.
-
De NWO heeft twee Veni’s uitgereikt aan beloftevolle, jonge EWI-onderzoekers. Jochen Cremer zal zijn beurs gebruiken om te onderzoeken hoe beter AI kan helpen bij stroomstoringen, veroorzaakt door de verregaande digitalisering van ons energienet als gevolg van de energietransitie. Daarbij ligt een sleutelrol weggelegd voor het beter laten begrijpen van natuurkundige wetten door AI. Sijun Du gaat oplossingen onderzoeken om het ‘Internet of Things’, waarbij onze omgeving steeds verder gedigitaliseerd wordt, duurzamer te maken. Door chips energie te laten oogsten uit hun omgeving, kunnen de kleine computersystemen zelfvoorzienend worden.
-
Het voorstel 'Safe underground Hydrogen storage IN porous subsurface rEservoirs (SHINE)' is gehonoreerd door de Innovative Training Networks (ITN) van de Europese Commissie. De TU Delft ontvangt financiering voor twee promovendi, die zullen werken onder begeleiding van prof.dr.ir Kees Vuik en dr. Hadi Hajibeygi (als promotoren) en dr. Maartje Boon (als dagelijks begeleider).
Grootschalige opslag speelt een sleutelrol in de keten van waterstofenergievoorziening. Ondergrondse geologische reservoirs, zoals zoutcavernes en poreuze reservoirs, lenen zich daar goed voor. We begrijpen alleen nog onvoldoende hoe waterstof interacteert met de vloeistoffen en gesteenten van deze reservoirs. Voor dit ITN-project zullen daarom in totaal 10 promovendi verschillende aspecten van ondergrondse waterstofopslag bestuderen.
De promovendi die door het Delft Institute of Applied Mathematics (DIAM) zullen worden aangenomen, zullen simulatie- en wiskundige wetenschappen leveren die relevant zijn voor ondergrondse waterstofopslag binnen ons Europese netwerk. Dit is gebaseerd op de succesvolle cross-facultaire samenwerking tussen DIAM en Delft Advanced Reservoir Simulation (DARSim) groep van Civiele Techniek en Geowetenschappen (CEG).
-
Jeroen van Ammers heeft de eerste prijs ontvangen bij de 3 E - Royal SMIT BSc prijzen. Deze worden jaarlijks uitgereikt aan de beste Bachelor of Science-gediplomeerden binnen het gebied van Electrical Energy Engineering en Electricity Supply Engineering.
Samen met Hsukang Chen, een andere student Electrical Engineering van de TU Delft, werkte Jeroen van Ammers aan een batterijmanagementsysteem voor de Wireless Powerlizer. Met deze powerbank worden mobiele telefoons draadloos opgeladen en door middel van UV¬C licht gesteriliseerd. De combinatie van deze functies is nuttig, omdat het regelmatig desinfecteren van mobiele telefoons helpt de verspreiding van virussen te vertragen. Het batterijbeheersysteem voor de draadloze powerbank omvat een oplaadcircuit, een beschermingsmodule en een celbalansfunctie. Het besturingssysteem beschermt de batterij tegen een aantal storingsmodi en houdt de cellading constant om het systeem zo efficiënt mogelijk te houden.
Jeroen van Ammers ontvangt € 2.000 voor zijn deelname aan de jaarlijkse Stichting 3 E-competitie.
-
In het kader van de Nederlandse Wetenschapsagenda kent NWO een subsidie van 4.9 miljoen euro toe aan het ALIGN4energy consortium. Pedro Vergara Barrios (Intelligent Electrical Power Grids) zal binnen het consortium onder andere verantwoordelijk zijn voor de intelligentere informatievoorziening over verwarming, koeling en elektriciteit in toekomstbestendige energiesystemen.
In dit consortium werken wetenschappers, bedrijven, gemeenten en NGO’s samen aan een snelle, betaalbare transformatie naar aardgasvrije woningen. Ze ontwikkelen een online platform dat beleidsmakers en huishoudens helpt bij het maken van beslissingen op het gebied van energie-investeringen. Zo kunnen inwoners van een wijk dit platform bijvoorbeeld gebruiken voor de coördinatie van collectieve investeringen.
De subsidie die Vergara Barrios en zijn collega's van NWO ontvangen, maakt deel uit van de jaarlijkse financieringsronde voor Research along Routes by Consortia. Dit financiële instrument ondersteunt de Nederlandse Onderzoeksagenda, door interdisciplinair onderzoek en innovaties gericht op zowel maatschappelijke als wetenschappelijke doorbraken te stimuleren.
-
In de jaarlijkse financieringsronde voor Onderzoek op Routes door Consortia kent de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie van 5,0 miljoen euro toe aan OBSeRVeD. Tot de leden van dit consortium behoren de EEMCS-wetenschappers Frans Widdershoven (Bioelectronics) en Sten Vollebregt (Electronic Components, Technology and Materials). Zij ontwikkelen innovatieve sensoren en machine learning technieken voor een elektrische neus die ziektes bij pluimvee kan detecteren.
Om gezondheidsproblemen in een vroeger stadium op te sporen, herkent dit gevoelige systeem de aanwezigheid van specifieke infecties aan de vluchtige organische stoffen die het oppikt. Dit zou effectievere (preventieve) maatregelen, zoals het aanpassen van het voer, mogelijk maken en zo het gebruik van antibiotica en chemicaliën terugdringen. Een positieve ontwikkeling voor het welzijn van de kippen, de milieu-impact van de veehouderij, en onze volksgezondheid.
-
Om terug te kijken in de tijd, moet je ver, ver weg kijken in het heelal. Traditionele technieken om dat te doen zijn echter beperkt: ze creëren ofwel een plat 2D beeld, ofwel focussen ze teveel op enkele details. Geen van beide methodes geeft dus een volledig beeld van ons heelal. Maar dat staat op het punt te veranderen: Akira Endo heeft een ERC Consolidator-grant ontvangen voor zijn TIFUUN-project, dat 3D-kaarten zal maken van grote delen van het heelal, zowel ver weg in locatie als in tijd - meer dan 10 miljard jaar om precies te zijn! Betere beelden van deze verafgelegen plaatsen kunnen het menselijk inzicht in de geschiedenis van melkwegstelsels en de vorming en evolutie van het zogenaamde "kosmische web" radicaal veranderen.
-
In het kader van het Kennis en Innovatieconvenant kent de Nederlandse Onderzoeksraad financiering toe aan het consortium Flexible Energy Communities (FlexECs). De TU Delft financiert hiermee één PhD positie, onder begeleiding van Professor Pavol Bauer en Gautham Ram Chandra Mouli.
Het succes van Energy Communities (EC's) wordt beperkt door twee belangrijke factoren. Ten eerste, door het vermogen en de bereidheid van mensen, publieke en private organisaties om gezamenlijke activiteiten in de energiesector te ondernemen door een community te vormen. Het FlexECs consortium gaat onderzoeken of mobiele EC's, gebaseerd op elektrische voertuigen, deze beperkingen kunnen ondervangen. In het bijzonder bieden elektrische voertuigen mogelijkheden voor energietransport buiten het vaste net en verbreding van het scala aan communities dat EC's kan vormen.
FlexECs is een van de vier onderzoeksprojecten die financiering krijgen in het kader van 'Energietransitie als socio-technische uitdaging'. Gezamenlijk ontvangen zij meer dan 7 miljoen euro aan financiering. Maatschappelijke en private partners dragen ook ruim 1,3 miljoen euro bij aan cofinanciering.
-
Wat er ook gebeurt, er is altijd ruis. Van de menselijke invloed op de klimaatverandering, of het gedrag van talloze consumenten in de economie – er zijn in werkelijkheid altijd onverwachte factoren die ruis veroorzaken. Maar in de wiskunde modellen van de werkelijkheid ontbreekt ruis nog vaak. Met Mark Veraars wiskundige modellen hoeft dat niet meer het geval te zijn – daar kun je namelijk ruis mee verwerken in modellen, om ze zo realistischer te maken. Om zijn methodes nog verder te verbeteren, ontvangt hij nu een prestigieuze Vici-beurs, de grootste beurs van de Nederlandse NWO.
-
Het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft 17 aanvragen in de Open Competitie ENW-M gehonoreerd. Twee van deze gelukkige wetenschappers werken bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica: Maksim Kitsak doet wiskundig onderzoek naar complementariteit, door te kijken hoe groot de kans is dat individuele onderdelen van een netwerk een verbinding aangaan. Frank Redig gaat onderzoek doen naar het onderlinge gedrag van deeltjes in een niet-Euclidische ruimte – bijvoorbeeld eiwitten over een celmembraan.
2021
-
De jonge wiskundigen Carolina Urzúa Torres en Kristin Kirchner hebben allebei een NWO Veni-subsidie ontvangen voor hun veelbelovende onderzoek. Ze gaan alle twee efficiëntere rekenmethoden ontwikkelen: voor de vergelijkingen van Maxwell, die de wiskundige basis vormen voor het omgaan met elektromagnetische straling, en voor het evalueren van grote spatiotemporele datasets - dat wil zeggen gegevens die in tijd en ruimte zijn verzameld.
-
De NWO heeft steun toegekend aan het OTP-project 'FlexFloat', een gezamenlijk initiatief van EEMCS-wetenschappers Matthias Moller en Hugo Verhelst, en 3mE-wetenschappers Sebastian Schreier, Henk den Besten, Ido Akkerman, prof. Jerry Westerweel. Zij zullen samen computationele hulpmiddelen ontwikkelen voor de efficiënte hydro-elastische belasting en responsmodellering van zeer flexibele drijvende structuren. Het project zal worden uitgevoerd in samenwerking met partners uit de industrie (Heerema, HyET Solar) en onderzoeksinstituten (MARIN, TNO). Dit biedt een geweldige kans om de nieuwe IGA-softwarebibliotheek G+Smo (Geometry Plus Simulation Models) te gebruiken in een uitdagende real-world toepassing.
-
Afgelopen 15 december hield het Huawei Belgium Research Center (BERC) haar jaarlijkse Analog/RF Student designwedstrijd. Hierin presenteerden tien studenten uit de gehele Benelux hun eerder onderzoek aan een publiek van Huawei-managers en -ingenieurs.
Twee Delftse promovendi vertegenwoordigden met trots het Electronic Instrumentation Lab, en beiden ontvingen een award. Thije Rooijers presenteerde zijn nieuwe techniek om intermodulatie vervorming (IMD) in chopper-gestabiliseerde versterkers te verminderen en ontving daarvoor de Silver Prize (3e prijs). Arthur C. de Oliveira liet zien hoe de MEMS Coriolis sensoren een veelbelovend alternatief kunnen zijn voor MEMS Thermische stromingssensoren in microfluïdische toepassingen, waarvoor hij de Golden Prize (2e prijs) in ontvangst mocht nemen.
-
Om de optimale coördinatie van lokale energiebronnen te onderzoeken, hebben Pedro P. Vergara en prof Peter Palensky als hoofdonderzoeker, een speciale toekenning binnen het Merian fonds ontvangen. Dit fonds is een samenwerkingen van de NWO en de NSFC. Het onderzoek verloopt in samenwerking met de gerenommeerde Tsinghua University en Zhejiang University.
Lokale energiebronnen (‘local energy sources’, ofwel ‘LES’), zoals van zonnepanelen op daken, spelen een essentiële rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Niet alleen in Nederland, maar ook in China. Maar het gedecentraliseerd opwekken van energie is niet zonder uitdaging: alleen door de opwekking en het verbruik van energie tussen alle gebruikers goed te coördineren, is het mogelijk een veilige energievoorziening met minimale kosten te garanderen. Pedro P. Vergara gaat in dit project onderzoeken hoe verschillende databronnen, in combinatie met geavanceerde AI- en engineeringmethoden, bij kunnen dragen aan de coördinatie van LESs. Daartoe zal een nieuw, data-gedreven operationeel paradigma ontwikkeld worden voor LESs – vanuit cyber-fysieke-maatschappelijke perspectieven – met een focus op de integratie van DERs, een verkenning van de flexibiliteit LESs en groene gebouwen, en actor integratie. Deze ontwikkelingen zullen nieuwe systeemtheoretische data-analysemodellen integreren die voortbouwen op alle datastromen van LESs en groene gebouwen, alsook in de reeds bestaande wiskundige modellering.
-
Voor zijn waardevolle bijdragen aan wetenschap en samenleving is Marjan Popov verheven tot IEEE Fellow. Dit is een van de hoogste erkenningen binnen de internationale vereniging van elektrotechnici. De afgelopen 17 jaar heeft Marjan onderzoek gedaan op het gebied van de bescherming van elektriciteitsnetten. Elektriciteitssystemen zijn onderhevig aan talrijke storingen, die worden geclassificeerd volgens hun duur, wat de beschermingsschema's zeer ingewikkeld maakt. Schakels en bliksem zijn twee fenomenen die ernstige gevolgen hebben voor transformatoren en elektriciteitssystemen.
Enkele baanbrekende bevindingen uit Marjan's onderzoek zijn hoe de kabel en de stroomonderbreker de resonanties beïnvloeden die optreden tijdens het (de)activeren van transformatoren. Ook heeft Marjan aangetoond dat de frequentieafhankelijke impedantie van de bodem transformatoren significant beïnvloedt, en soms de reden is voor 'mysterieuze storingen'. In zijn onderzoek heeft hij ook onderzocht hoe elektromagnetische golven zich verschillend voortplanten in kabels, transformatoren en in de grond, wat leidt tot hevige oscillaties die de transformatoren kunnen beschadigen.
De bijdrage van dit onderzoek wordt benut door netwerkbeheerders die beschermingsmethoden voor transformatoren ontwikkelen op basis van een zeer nauwkeurig modelleringsplatform. Momenteel doet Marjan met zijn team bij het Power System Protection Centre onderzoek naar de voortplanting van elektromagnetische golven in het Nederlandse transmissie/distributiesysteem, dat zal worden geverifieerd met veldmetingen.
-
PhD-student Lizhou Wu (Quantum & Computer Engineering) heeft de prestigieuze ‘IEEE TTTC McCluskey Best Doctoral Thesis’ award gewonnen voor zijn promotieonderzoek naar systems testing, betrouwbaarheid, betrouwbaarheid, veiligheid en validatie van elektronische circuits. Hij onderzocht specifiek de opkomende STT-MRAM-techniek, een vorm van computergeheugen op basis van minuscule draaiende magneten in plaats van de traditionele condensators. Die nieuwe STT-MRAM-techniek is veelbelovend omdat computers daarmee een stuk minder energie verbruiken.
STT-MRAM is volop in ontwikkeling, en betrouwbare tests om te zien of nieuwe onderdelen goed zijn gemaakt zijn daarom erg belangrijk. Lizhou heeft in zijn onderzoek, waarmee hij Cum Laude afstudeerde, aangetoond dat de gebruikelijke tests er vaak niet in slagen om unieke fouten te detecteren. Daaropvolgend ontwikkelde hij een nieuwe testtechniek, die deze fouten wel betrouwbaar kan aantonen. Zo wordt de kwaliteit van de geproduceerde, commerciële chips flink verbeterd.
-
Francesco Fioranelli, Assistant Professor bij de MS3 groep, heeft een Open Mind Grant ontvangen in het kader van het Convergence Initiative tussen TU Delft, Erasmus MC en Erasmus Universiteit. De mede-aanvragers waren Caitlin Ramsey, promovendus aan het Erasmus MC (en oud-alumna van deze afdeling), en Lytske Bakker, promovendus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Het voorstel "Contactless monitoring of neonates in the intensive care unit" heeft als doel om contactloze metingen op basis van FMCW-radar voor het monitoren van de belangrijkste vitale functies van pasgeborenen te onderzoeken, door de technische haalbaarheid, klinische betrouwbaarheid en kosteneffectiviteit van de voorgestelde technieken te onderzoeken. Het is een mooi voorbeeld van "convergentie", waarbij de expertise van alle aanvragers wordt samengebracht om onderzoek te verrichten dat op individuele basis onhaalbaar zou zijn. Het is de ambitie van het project om te beginnen met een klein proefproject dat de haalbaarheid en het potentieel van het idee aantoont, om vervolgens bewijsmateriaal en momentum op te bouwen voor de ontwikkeling van een nieuw medisch hulpmiddel.
Meer informatie is te vinden op de webpagina van het symposium.
-
Odette Scharenborg is afgelopen Interspeech-conferentie benoemd tot vice-president van het ISCA-bestuur, dé internationale organisatie voor onderzoek naar spraakherkenning en -productie door mensen en spraaktechnologie.
Odette werkt aan inclusievere spraakherkenning. Zo doet ze fundamenteel onderzoek waarmee in de toekomst ook talen en groepen waarvoor relatief weinig spraakdata aanwezig is, gebruik kunnen maken van de technologie. Binnen ISCA zet Odette zich er voor in een diverse groep wetenschappers te betrekken met het onderzoeksveld. Om een voorbeeld te noemen: door computer scientists en taalwetenschappers met elkaar in contact te brengen zal de software uiteindelijk beter zijn in het herkennen van spraak die anders klinkt dan "normale" spraak, op deze manier hoopt ze spraakherkenning ook toegankelijk te maken voor sprekers met een accent of dialect, of een spraakgebrek. Zo wordt de kracht spraakherkenning voor iedereen toegankelijk.
Waardevol onderzoek met mogelijk een grote impact: computers met spraakherkenning worden een steeds belangrijker onderdeel van onze omgeving. Denk maar aan Siri, Alexa of Cortana.
-
Prof. Georgios Smaragdakis (van de Cybersecurity-groep) heeft samen met onderzoekrs van UCL, Microsoft, Columbia University en FORTH de Best paper award in ACM SIGCOMM 2021 gewonnen met in inzending "Seven Years in the Life of Supergiants' off-nets". SIGCOMM is de grootste en belangrijkste academische conferentie in Internetarchitectuur en Netwerken. Tegenwoordig is meer dan 50% van het internetverkeer afkomstig van een klein aantal content providers, de zogenaamde 'Hypergiants'als Google, Netflix, Facebook, en Akamai. Om aan de steeds groeiende vraag te kunnen voldoen, hebben de Hypergiants hun servers diep in residentiële netwerken geïnstalleerd. In het bekroonde artikel wordt voor het eerst een generieke en schaalbare methode ontwikkeld om deze installaties in netwerken over de hele wereld te ontdekken en te karakteriseren. De studie maakt gebruik van massale openbare netwerkscangegevens en analyseert alle servercertificaten van de afgelopen zeven jaar. De inzichten die dit onderzoek oplevert werpen een nieuw licht op de ontwikkelingen van, en de verkeersstroom op het internet. De resultaten worden openbaar gemaakt en zullen naar verwachting bijdragen tot een beter model van het internet, en waardevolle informatie opleveren voor studies in andere vakgebieden, zoals economie, statistiek, engineering en recht.
-
Het Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab) is genomineerd voor de Gulden Feniks 2021. De vakjury maakte een selectie uit 54 inzendingen, heeft de geselecteerde projecten bezocht en vervolgens acht projecten genomineerd. Samen met de zeven andere genomineerden strijdt het ESP Lab om deze eervolle prijs voor de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten. Om de klimaatdoelen te halen moet Nederland meer stroom uit zon en wind gaan halen. Om deze gigantische uitdaging te tackelen, is er geïnvesteerd in dit gloednieuwe laboratorium. Hiermee kan het Nederlandse elektriciteitsnetwerk worden klaargestoomd voor de toekomst.
-
Het Electronics and Instrumentation Laboratory van onze faculteit heeft tijdens een conferentie drie awards in de wacht gesleept. De missie van de groep Elektronische Instrumentatie (EI) is het realiseren van slimme sensorsystemen voor het verzamelen van gegevens uit fysische, chemische en biomedische signalen. Dit omvat het ontwerp en de fabricage van sensoren, alsook van de analoge en digitale precisiecircuits die nodig zijn om ze uit te lezen. Roger Zamparette en Thije Rooijers wonnen allebei een Best Poster Award. Efraim Eland werd geroemd om de presentatie die hij gaf. Beide conferenties (zowel PRORISC als SAFE 2021) zijn voor promovendi een uitgelezen kans om hun netwerk uit te breiden en hun onderzoeksvoorstellen met anderen te bespreken. Elk jaar is een andere technische universiteit verantwoordelijk voor de organisatie.
-
Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft 17 aanvragen in de Open Competitie ENW-M gehonoreerd. De onderwerpen variëren van het bestuderen van DNA reparatie-machines naar onderzoek van samenwerking bij broedende vogels tot het wiskundig bestuderen van de betekenis van programmeertalen. Eén van de gehonoreerde aanvragen is die van Yves van Gennip (DIAM). Over zijn onderzoek: ‘Een veelgebruikte optimalisatiemethode is de gradientstroming, waarbij laaggelegen punten van een kostfunctie bereikt worden door “bergaf” te lopen. Sommige problemen in de beeldverwerking en data-analyse kunnen worden aangepakt met gradientstromingen op netwerken. De vraag is of zo'n discrete methode consistent is als de hoeveelheid beschikbare data toeneemt: benaderen de uitkomsten een limietoplossing of verandert het gedrag van de methode drastisch? Die vraag kan beantwoord worden door wiskundig rigoureus het bestaan van discreet-naar-continuümlimieten te bewijzen voor de gradientstromingen. Op deze manier kan consistentie vastgesteld worden en kunnen we meer vertrouwen hebben in de uitkomsten van deze methode.’
-
Tijdens de IEEE PVSC-conferentie besprak Andres de relevantie van de omgekeerde karakteristieken van zonnecellen voor de energieopbrengst van fotovoltaïsche modules die gedeeltelijk in de schaduw liggen. ‘We hebben de omgekeerde IV-curves van commercieel verkrijgbare cellen gekarakteriseerd en de energieopbrengst van fotovoltaïsche modules gesimuleerd met behulp van een experimenteel gevalideerd simulatieraamwerk. De resultaten suggereren dat cellen met lage doorslagspanningen de energieopbrengst tot 74% kunnen verhogen in het geval van modules die zich grotendeels in de schaduw bevinden. Ook kan een opbrengst van meer dan 1% bereikt worden voor modules die slechts 7% van de tijd (gedeeltelijk) in de schaduw liggen.’ De IEEE PVSC-conferentie vindt ieder jaar plaats en biedt een unieke gelegenheid om PV-gerelateerde ontwikkelingen te bespreken.
-
Eind juni kende het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen aan zes projecten financiering toe binnen het Open Technologieprogramma. Deze projecten variëren van slimmere hoorapparaten en stillere MRI-scanners tot het oplossen van verkeersopstoppingen. Eén van de projecten die subsidie ontvangt, is dat van Richard Hendriks (van de afdeling Microelectronics). Het doel van dit project is om iemand met gehoorproblemen volledig te laten profiteren van een verbeterde verstaanbaarheid en geluidslokalisatie. Om dit te doen, ontwikkelt het team van Richard een algoritme. Slechthorendheid is een benaming voor iemand die geen normaal gehoor (meer) heeft, maar nog wel enkele geluiden of trillingen kan waarnemen. Als norm voor slechthorendheid geldt een gehoorverlies van meer dan 20 decibel. Slechthorendheid is overigens niet hetzelfde als doofheid.
-
Alex Stefanov, onderzoeker bij Intelligent Electrical Power Grids (EWI), heeft een belangrijke beurs van de NWO in het 'Energiesysteemintegratie programma' ontvangen. Daarmee kan hij zijn unieke project RESCUE voortzetten: Resilience and Cyber Security of Integrated Cyber-Physical Energy Systems. Het onderzoeksdoel is om ons energienet, dat steeds meer digitaliseert, weerbaar te maken tegen cyberattacks. Dat doet hij door innovatieve nieuwe software te ontwikkelen, netbeheerders te trainen en reactiestrategieën op te stellen. Om te zien of zijn theorieën ook werken in de praktijk, test Alex zijn onderzoek in een speciale onderdeel van het nieuwe Electrical Sustainable Powerlab (ESP Lab) van de TU Delft.
-
De overstap naar duurzame energiebronnen vraagt veel van het elektriciteitssysteem: hernieuwbare bronnen leveren geen voorspelbare, constante hoeveelheid energie. Matthijs de Weerdt onderzoekt daarom nieuwe methodes van intensiever netbeheer. Zijn project NextGenOpt: Next Generation Sector-Coupling Models for Optimal Investments and Operation, is beloond met een NWO beurs van het Energiesysteemintegratie programma. Zo kan hij zijn onderzoek voortzetten, waarin hij met verschillende partijen ondersteunt met het maken van de juiste investeringen door betere modellen te maken van de gevolgen van verschilldnde beslissingen. Een complexe puzzel, die nog niet eerder gedaan is, en ook nog eens alleen hele nauwkeurige oplossingen accepteert. Uiteindelijk krijgen overheden, provincies en gemeentes een beter inzicht in de gevolgen van hun beleid en beslissingen.
-
EWI-hoogleraar Karen Aardal is afgelopen week benoemd tot bestuurslid van het NWO domein Exacte en Natuurwetenschappen. Dit is één van de vier domeinen van de NWO die de programma’s en financieringen regelen voor nieuw onderzoek. Onder het domein vallen verschillende wetenschappelijke disciplines: Aardwetenschappen, Astronomie, Chemie, Informatica, Levenswetenschappen, Natuurkunde en Wiskunde. Karen brengt als hoogleraar aan het Delft Institute of Applied Mathematics een enorme kennis mee op het gebied van toegepaste wiskunde en theoretische informatica. Zo richt haar onderzoek zich de laatste jaren op de algoritmische optimalisatie van complexe systemen, bijvoorbeeld binnen de logistiek en het optimaal positioneren van ambulances en traumahelikopters in Nederland en Noorwegen. Karen zal de positie van bestuurslid drie jaar vervullen, beginnende op 1 september.
-
Promovendus Abhairaj Singh heeft een IBM PhD Fellowship Award 2021 ontvangen. Het bekroonde werk van Abhairaj in het kort: opkomende Internet of Things toepassingen – zoals gepersonaliseerde gezondheidszorg, augmented reality en kunstmatige intelligentie – vereisen dat het IoT-apparaat zélf over grote rekenkracht beschikt. Het mag alleen nauwelijks energie kosten en dat is met de huidige computerarchitecturen niet haalbaar. De conventionele Von Neumann-architectuur slaagt er bijvoorbeeld niet in om aan deze eisen te voldoen, voornamelijk door de bottleneck in de overdracht van gegevens tussen geheugen en processor. Het onderzoek van promovendus Abhairaj verkent het potentieel van memristor-gebaseerde computing-in-memory (CIM) om slimme lokale computers te realiseren door gebruik te maken van de inherente eigenschappen van de architectuur en de fysische eigenschappen van de memristor. Memristors zijn minuscule elektronische componenten waar kleine elektrische stroompjes doorheen lopen.
-
PhD-student Lőrinc Mészáros won afgelopen maand de EuroGOOS Kostas Nittis Award. Die prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een jonge wetenschapper met een veelbelovende bijdrage in het onderzoek van oceanen. Met de bijkomende grant kan Lőrinc zijn onderzoek naar zeewaterkwaliteit voortzetten. Daarbij ontwikkelt hij algoritmes die data, zoals satellietfoto's of weersvoorspellingen, automatisch analyseren. Dit stelt onderzoekers niet alleen in staat om meer kennis te vergaren over de huidige staat van onze oceanen, maar maakt het ook mogelijk om nauwkeurige voorspellingen te doen. De beoordelende commissie prees met name de laatste toepassing, die kan namelijk een sleutelrol spelen in het managen van klimaatverandering, maar ook in het begrijpen van de menselijke invloed op de oceanen. Omdat Lőrinc’s algoritmes volledig ‘remote’ ingezet kunnen worden, zijn vooral armere gebieden met minder wetenschappelijke data enorm geholpen met zijn onderzoek.
-
Een presentatie van PhD-student Ginger Egberts is tijdens een belangrijke internationale conferentie (op het gebied van bio-informatica, computationele biologie en biomedische techniek) uitgeroepen tot de allerbeste. In haar presentatie stond zij stil bij het onderzoek dat zij samen met Fred Vermolen en Paul van Zuijlen verricht. Met hen werkt Ginger aan wiskundige modellen om contractie in littekens, die voortkomen uit brandwonden, te voorspellen. Contractie is het samentrekken van de huid, een proces waardoor een permanente verandering in de stand van een lichaamsdeel kan optreden. Denk hierbij aan een hand die in de vorm van een klauw blijft staan. Wanneer een patiënt door de contractie een vermindering in beweeglijkheid ervaart, denk daarbij aan moeite hebben tijdens het aankleden, dan spreekt men van een contractuur. Behandeling van zo’n contractuur bestaat doorgaans uit een operatie. Met het onderzoek, dat Ginger tijdens de conferentie presenteerde, wordt er gekeken naar de toepasbaarheid van een specifiek wiskundig model en de gevoeligheid van de parameters.
-
Op 26 april, tijdens de traditionele lintjesregen, heeft professor Kees Vuik, numeriek wiskundige, een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Op het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel werd Vuik benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Die onderscheiding wordt alleen verleend Nederlanders die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappij. Want Vuik heeft niet alleen als wetenschapper een betekenisvolle bijdrage geleverd aan de samenleving: dankzij zijn bescheiden, verbindende en initiatiefrijke persoonlijkheid betekende hij ook veel voor mensenlevens buiten de universiteitsmuren. Zo is hij actief lid geweest van zijn lokale Kerkgemeente, bijvoorbeeld als lid van de medezeggenschapsraad, en was hij jarenlang penningmeester van de lokale afdeling van KWF-kankerbestrijding. Als wetenschapper zette Vuik zich in voor de ontwikkeling van het Delft High-Performance Computing Centre.
-
De Europese Unie kent de Delftse netwerkwetenschapper Piet Van Mieghem een ERC Advanced Grant toe. Deze subsidie van tweeënhalf miljoen euro is bedoeld om baanbrekend en risicovol onderzoek te stimuleren en gaat veelal naar academici die – binnen hun eigen vakgebied – een behoorlijke staat van dienst hebben. Van Mieghem wil de subsidie gebruiken om onderzoek te doen naar de verspreiding van het coronavirus, en dan specifiek in Europa. Bij nauwkeurige analyse blijkt deze verspreiding namelijk niet overeen te komen met de standaardmodellen van de netwerkwetenschap. Dat betekent dat de huidige kansberekeningen die gebruikt worden om te voorspellen hoe een pandemie verloopt vaak niet kloppen. Door deze problemen op te lossen wil Van Mieghem een belangrijke rol te gaan spelen in het voorkomen, en eventueel managen, van toekomstige pandemieën.
-
Ondanks het grote belang van interactie tussen wetenschap en samenleving wordt wetenschapscommunicatie nog lang niet altijd erkend als een volwaardig onderdeel van een wetenschappelijk takenpakket. Het Pilotfonds Wetenschapscommunicatie door wetenschappers: Gewaardeerd! – ingesteld door het ministerie van OCW en uitgevoerd door de KNAW – zet een stap in de richting van het zichtbaar maken en belonen van de grote groep wetenschappers die zich structureel voor wetenschapscommunicatie inzet. Er zijn 96 aanvragen ingediend, afkomstig van 62 faculteiten vanuit alle universiteiten in Nederland. Hiervan zijn er 91 gehonoreerd. Elk team ontvangt € 10.000. Bij meerdere faculteiten zijn de communicatieve inspanningen van (groepjes) wetenschappers rond een bepaald onderwerp gewaardeerd. Vanuit de faculteit EWI zijn twee aanvragen gehonoreerd: die van 1) Natasja de Groot en die van 2) Marieke Kootte, Neil Budko en Theresia van Essen.
-
Amsterdam Zuidoost is de komende jaren de testlocatie voor een nieuw, innovatief wijkenergieplatform. Het platform moet in gebieden waar in de toekomst veel ontwikkeld wordt (zoals Amsterdam Zuidoost) helpen om het lokale stroomnetwerk slim te managen. Voor het wijkenergieplatform wordt een simulatie ontwikkeld van een deel van Zuidoost. Hierin worden alle energiestromen, relevante gebouwen en de energie infrastructuur nagebootst. Vervolgens worden onder andere laadpalen, zonnepanelen, nieuwbouw, bestaande bouw en warmtepompen in het platform onderling verbonden, om te onderzoeken hoe energie op een slimme manier kan worden verdeeld en uitgewisseld. Als de simulatie uitwijst dat het platform werkt, kan het zowel in Zuidoost als andere stedelijke gebieden gebruikt gaan worden. Voor het wijkenergieplatform is een subsidie toegekend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, en cofinanciering door de gemeente Amsterdam en andere partijen. Vanuit de faculteit EWI zijn onder andere Peter Palenksy en Arjen van der Meer betrokken.
-
Door de groei van het aantal warmtepompen, elektrische auto’s en zonnepanelen in de gebouwde omgeving ontstaan grote uitdagingen, zoals het voorkomen van overbelasting, in het regionale (en landelijke) elektriciteitssysteem. Groei van deze technologieën biedt echter ook kansen om slimme flexibiliteitsdiensten op grote schaal in te zetten in de gebouwde omgeving. Bijvoorbeeld door het laden van elektrische auto’s te verplaatsen naar de nacht, wanneer het minder druk is op het elektriciteitsnet. Ook warmtepompen kunnen flexibiliteit bieden. De inzet van flexibiliteit wordt vaak genoemd als alternatief voor netverzwaring. Om te bepalen hoe realistisch dit is ontwikkelt GO-e rekentools en methodieken waarmee regionale netbeheerders onderbouwd kunnen beslissen of, wanneer, waar en hoe flexibiliteit ingezet kan worden om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Het nieuw opgerichte Consortium GO-e (Gebouwde Omgeving Elektrificatie) kreeg onlangs een subsidie van 5,7 miljoen euro toegekend en loopt tot begin 2024. Bij het GO-e consortium zijn onder andere EWI-wetenschappers Peter Palenksy en Arjen van der Meer betrokken.
-
Tiago heeft onlangs een Human Frontier Science Program (HFSP)-subsidie toegekend gekregen. Het HFSP ondersteunt fundamenteel onderzoek waarbij nieuwe en interdisciplinaire benaderingen worden toegepast om biologische problemen te begrijpen. Daarnaast steunt het HFSP wetenschap die verder reikt dan enkel de nationale grenzen, en die verschillende disciplines samenbrengt. Succesvolle aanvragen zijn (in potentie) baanbrekend en bevatten een onderzoekslijn die afwijkt van al het lopende onderzoek. Om het nóg concreter te maken: Tiago heeft een Early Career grant gekregen. Deze beurs is bestemd voor onderzoekteams die minder dan vijf jaar verwijderd zijn van de oprichting van een onafhankelijk laboratorium en gaat naar wetenschappers die minder dan tien jaar geleden promoveerden.
-
Alexandru Christian Neagu & Jinhan Ba hebben de 3 E-Royal SMIT BSc prijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Stichting 3 E. Onder begeleiding van José Rueda Torres schreven Alexandru en Jinhan de prijswinnende scriptie. Een (Engelse) samenvatting van het afstudeerwerk: ‘The goal of this graduation project was to design a state-of-the-art central farm controller. The designed central farm controller distinguishes itself from prevailing controllers by including a subsystem (the optimisation unit) that contributes to an improvement in power transmission efficiency, decrease in maintenance costs and an increase in system reliability/robustness. This thesis describes the design process of the optimisation unit and the verification of its feasibility.’ Het 3 E-vakgebied omvat de Elektrische Energietechniek en de techniek van de Elektriciteitsvoorziening (onder andere opwekking, transport, distributie, smart systems, milieuvriendelijke technieken en technisch-economische optimalisatie voor elektriciteitsvoorziening en benutting).
-
Innovatief onderzoek naar energietransitie is door NWO gehonoreerd. Verschillende wetenschappers gaan artificiële intelligentie-onderzoek koppelen aan innovatie in wet- en regelgeving om de energietransitie te versnellen. Onder de onderzoekers bevinden zich José Rueda Torres & Mart van der Meijden van de Intelligent Electrical Power Grids Group. MEGAMIND richt zich op de distributienetten en de elektriciteit producerende en verbruikende apparaten die daarop zijn aangesloten. Het programma beoogt de wederzijdse wurggreep tussen technologie en regelgeving op te heffen. Als wet- en regelgeving achterblijft bij technologische ontwikkelingen, remt ze de innovatie die nodig is voor duurzaamheid en vice versa.
-
De Association for Advancement of Artificial Intelligence (AAAI) heeft negen wetenschappers bekroond tot senior member. Eén van de gelukkigen is EWI-wetenschapper Neil Yorke-Smith. De status van senior member is bedoeld als erkenning voor AAAI-leden die belangrijke prestaties hebben geleverd op het gebied van kunstmatige intelligentie. Om in aanmerking te komen voor een dergelijke benoeming moeten kandidaten ten minste vijf jaar aaneengesloten lid zijn van de AAAI en ten minste tien jaar actief zijn geweest in de professionele arena. Ook moeten zij aantoonbare prestaties hebben geleverd op het gebied van wetenschap, leiderschap en/of professionele dienstverlening. De AAAI, opgericht in 1979, is een wetenschappelijke vereniging zonder winstoogmerk die zich toelegt op het bevorderen van het wetenschappelijk begrip van de mechanismen die ten grondslag liggen aan denken en intelligent gedrag en de belichaming daarvan in machines.
-
Geert Leus heeft onlangs een belangrijke prijs gewonnen op het gebied van signaalverwerking, de zogenaamde Technical Achievement Award. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de EUSIPCO-conferentie. Tijdens deze conferentie worden de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van signaalverwerking besproken. Met impact op computer vision, spraakverwerking, kunstmatige intelligentie en machine learning om er maar een paar te noemen.
-
Een paper van Aleksandra Lekić is door het International Journal of Circuit Theory and Applications uitgeroepen tot allerbeste. Een korte (Engelse) samenvatting van de inhoud van het bekroonde werk: 'In this paper, Aleksandra and her colleagues present a novel nonlinear model predictive control (NMPC) formulation for the transient control of a DC‐DC converter. They demonstrate that a real‐time implementation of the proposed NMPC scheme using the PANOC solver can be efficiently applied to control DC‐DC converters in the microsecond range.'
-
Hoe kunnen we lokale congestieproblemen op het elektriciteitsnet verminderen en de landelijke energiemarkten meer flexibiliteit bieden? Met de energietransitie komt ons elektriciteitssysteem namelijk voor unieke uitdagingen te staan. Vanaf 1 april 2021 werken partners in Utrecht, Arnhem en Delft in het samenwerkingsproject ROBUST aan een robuust, flexibel en toekomstbestendig elektriciteitssysteem voor hele stadsregio’s. ROBUST ontving een subsidie van 3,3 miljoen euro. Vanuit EWI zijn onder andere Simon Tindemans en Peter Palensky betrokken.
-
Eelco Visser ontving onlangs de Most Influential OOPSLA Paper Award. De OOPSLA is een jaarlijkse conferentie over onderwerpen die te maken hebben met objectgeoriënteerde programmeersystemen, -talen en -toepassingen. De papers worden beoordeeld op basis van de invloed die zij de afgelopen tien jaar hebben gehad. De paper van Visser gaat over Spoofax, een platform waarmee je je eigen programmeertaal kan bouwen. In dit bericht reconstrueert Visser hoe de paper ontstaan is. Ook blikt hij terug op de eerste versie van het Spoofax-systeem, en vertelt hij hoe Spoofax (en al het onderzoek eromheen) zich sinds 2010 ontwikkeld heeft.
-
Taico Aerts heeft de VERSEN Master Thesis Award gewonnen. VERSEN is een Nederlandse vereniging die zich bezighoudt met softwareontwikkeling. De missie van VERSEN is het samenbrengen van onderzoekers, docenten en makers (van complexe maar betrouwbare software tot informatiesystemen). Taico’s masterscriptie ging over Statix. Een korte beschrijving in het Engels: ‘Statix is a language which generates a type checker from a declarative specification. However, Statix is not fast enough for quick feedback in IDEs because it always has to reanalyze all files. In Taico's master's thesis, he improves the analysis time of Statix by applying the ideas of separate compilation to create a model for incremental analysis.’
-
Tijdens de 2021 International Solid-State Circuit Conference (ISSCC) hebben onderzoekers van QuTech en EWI de ISSCC 2020 Jan Van Vessem Award for Outstanding European Paperin ontvangst mogen nemen. Sinds 1954 is ISSCC dé conferentie waar ontwikelingen op het gebied van geïntegreerde schakelingen gepresenteerd worden. Jaarlijks wordt door de conferenite door ongeveer 3000 mensen bezocht. Vorig jaar presenteerden de onderzoekers het ontwerp van een geïntegreerde schakeling die in staat is om bij extreem lage temperaturen te werken én tegelijkertijd qubits te besturen. Deze doorbraak brengt ons dichter bij de realisatie van grootschalige quantumcomputers, die problemen zullen oplossen die zelfs voor de krachtigste supercomputers onuitvoerbaar zijn.
-
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat trekt 5,7 miljoen euro uit voor FLEXINet. Het FLEXINet-consortium zal, de komende jaren, werken aan hybride energieopslagsystemen: systemen waarmee zowel warmte als elektriciteit opgeslagen kan worden. Pavol Bauer, professor aan de TU Delft en projectleider en coördinator van het project: ‘Met FLEXINet streven we naar een systeem dat de energietransitie bespoedigt. Door slimme combinaties van technieken te maken – denk aan het samenvoegen van gerecyclede batterijen, het opladen van elektrische auto’s en flexibele warmtepompen – hopen we een belangrijke bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen.’