Eppo Bruins

Stroming van vloeistoffen is al sinds de negentiende eeuw een van de meest uitdagende onderwerpen in de wetenschap. Het doet ons terugdenken aan grote geesten als Helmholtz, Kelvin en Rayleigh. Sinds die tijd is er enorme vooruitgang geboekt en tegenwoordig zien we dan ook technologische toepassingen van de stromingsleer in vele industriƫle sectoren.

Tot op de dag van vandaag behoren Nederlandse stromingsleeronderzoekers tot de top van de wetenschap. De uitdagingen in deze eeuw zijn immens, want stromingsleer is overal om ons heen. Turbulentie is overal, in water, in de lucht, in vogelzwermen en zelfs in mensenmassaā€™s. Ook meerfasenstroming is overal: in rivieren en zeeĆ«n, in pijpleidingen en zelfs in onze eigen aderen. Alles stroomt. Panta rhei.

Ondanks de veelheid aan kennis en de enorme reeks toepassingen van stromingsleer, is de wetenschap van stromende vloeistoffen en gassen tegenwoordig relatief onzichtbaar. Het belang ervan kan echter niet worden onderschat. ā€œAlles stroomt in Nederlandā€ impliciert een belangrijke rol van de stromingsleer bij het oplossen van de uitdagingen van de 21e eeuw. Het is duidelijk dar daarbij nog veel uitgagingen en innovaties voor ons liggen.

Eppo Bruins

Voormalige Tweede kamerlid, Expert wetenschap en innovatie