Loes Segerink

ÔÇťVloeistofdynamica speelt een essenti├źle rol bij de ontwikkeling van nieuwe methoden die uiteindelijk kunnen worden toegepast in massale screeningprogrammaÔÇÖs voor long-, blaas-, darm- en baarmoederkanker.ÔÇŁ

Loes Segerink

Professor Biomedical Microdevices, Universiteit Twente

Stromingsleer voor de gezondheidszorg

Lab-on-a-Chip diagnostiek.

Point-of-Care (POC) tests in de gezondheidszorg maken een snelle ontwikkeling door in de klinische  diagnostiek en zullen naar verwachting  de toekomst van de diagnostiek in de gezondheidszorg bepalen. De bekendste POC-tests zijn de COVID zelftestpakketten die tijdens de pandemie zijn gebruikt. Ze zijn een krachtig hulpmiddel gebleken bij de uitbraakbestrijding, ondanks dat ze niet altijd nauwkeurig waren. 

Vloeistofdynamica speelt een essenti├źle rol bij POC-tests, aangezien daarbij lichaamsvloeistoffen worden onderzocht in een kleine gebruiksvriendelijke omgeving, vari├źrend van eenvoudige apparaten  voor het opvangen van vloeistoffen tot  microflu├»demanagement voor lab-on-achip  POC-tests. 

POC-sensoren zoals de draagbare glucosesensoren voor diabetespati├źnten zijn algemeen  bekend, maar de snelle ontwikkeling  realiseert nu ook sensoren voor  het detecteren van eiwitten, kleine (anorganische) moleculen en nucle├»nezuren. Toegang tot snelle en betrouwbare detectiemethoden voor nucle├»nezuren is van cruciaal belang op vele gebieden, zoals biowetenschappen, milieubewaking, biotechnologie, en misschien wel het  belangrijkst, de gezondheidszorg. Het opsporen van ziekteverwekkers op basis van hun genetische informatie, bijvoorbeeld door het monitoren van  circulerende celvrije DNA/RNA-deeltjes  in verband met diverse (kanker)  ziekten, maakt vroegtijdige diagnose en behandeling mogelijk. Dit hangt  echter af van de beschikbaarheid van methoden waarmee ultralage concentraties van nucle├»nezuren met hoge gevoeligheid en specificiteit kunnen worden opgespoord, in dit geval uit urinemonsters. 

De Universiteit Twente richt zich op de ontwikkeling van nieuwe technieken  die deze ultralage concentraties van nucle├»nezuren in urine kunnen  meten. Hoewel het volume van de  urine niet de beperkende factor is, vormen de doorvoer en het volume  van een microflu├»dische chip een technologische uitdaging. In het geval van oppervlaktegebonden  sensoren kan de urine over de sensor worden geleid, maar de hoge doorvoer van deze volumes zal een uitdaging vormen voor microflu├»dische toepassingen. Bovendien hangt de kans dat alle moleculen aan het oppervlak binden ook af van de reactiekinetiek tussen het testmateriaal en de sonde en het massatransport  naar de sensor, waardoor de tijd die de sensor nodig heeft om een evenwicht te bereiken wordt be├»nvloed.

De bekendste POC-tests zijn de COVID-zelftestpakketten die tijdens de pandemie zijn gebruikt.