GESLOTEN Project 5: Zet ’m op 70!

UPDATE Op dinsdag 14 mei zijn de resultaten door Valentijn Grapperhaus (vanuit de TU Delft stagiair bij gemeente Den Haag) gepresenteerd aan de betrokken bewoners van de Vruchtenbuurt. De antwoorden op de enquêtes vóór en ná het lager zetten van de CV en de wekelijkse enquêtes zijn met elkaar vergeleken. Deze wekelijke enquêtes legden vast hoe bewoners de temperatuur hebben ervaring én hoe tevreden ze over de temperatuur waren. In de woorden van Valentijn “Je kunt tevreden zijn over de temperatuur en het toch koud hebben.”

Van de 70 deelnemers zijn uiteindelijk  de antwoorden van 42 bewoners vergeleken. De overige deelnemers waren tussendoor op vakantie geweest (en hadden in die periode de verwarming uit gezet) of gebruikten alternatieve verwarming. Uit de analyse blijkt dat het verlagen van de CV-temperatuur níet leidt tot een aantoonbaar verschil in de binnentemperatuur. Een belangrijk resultaat! Ook is er geen grote toename in de tijd die de CV erover doet om het huis op te warmen: gemiddeld duurt het opwarmen ’s ochtends slechts 17 minuten langer. Verder blijkt dat na afloop een groot deel van de deelnemers positief tegenover het terugschakelen naar 70 graden staat.

Alle deelnemers hebben een persoonlijk overzicht van hun data ontvangen. Binnenkort is het onderzoeksrapport beschikbaar en zal de data ook op onze website beschikbaar komen.

Tussendoor meer weten over hoe je lichaam reageert op temperatuurverschillen? Of je laten inspireren door hoe het onderzoek van Zet ‘m op 70 precies in elkaar zit en hoe je goed onderzoek doet? Kijk dan eens naar onze handige infographics via de links aan de rechterkant van deze pagina.

‘Zet ‘m op 70!’ is een initiatief van de Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt. Deze coöperatie is opgericht door bewoners uit de Vruchtenbuurt die gezamenlijk de overstap naar een netwerk van duurzame warmte willen realiseren. Dit gebeurt onder de naam ‘Warm in de Wijk’. Zij werken hierin samen met onder andere de gemeente Den Haag, Stedin, Dunea en de provincie Zuid-Holland. Vanuit “Warm in de Wijk” zijn zij bezig met de haalbaarheidsstudies van een duurzaam warmtenetwerk dat bedoeld is om de huizen in de buurt te verwarmen.

Het project ‘Zet ‘m op 70!’ start in december 2018 en loopt tot februari 2019. Er wordt door buurtbewoners getest of  een warmtenetwerk op 70 graden voldoende comfort biedt om ook de wat oudere, minder goed geïsoleerde huizen te verwarmen. Ook wordt bekeken welke maatregelen bewoners eventueel kunnen nemen als blijkt dat het gevoel van comfort vermindert.

Duurzaam verwarmen

De meeste huizen worden verwarmd door een CV-ketel met water van tussen de 80 en 90 graden Celsius. Het nieuwe warmtenetwerk levert water van  70 graden. Onderzoek wijst uit dat dit waarschijnlijk de meest efficiënte én goedkope manier is om de huizen duurzaam te verwarmen, maar is dit in de praktijk ook zo? Kun je het huis gemakkelijk en lekker warm krijgen met 70 graden? Wat is de invloed op de binnentemperatuur in huis? Om dit testen gaan alle 70 deelnemers twee maanden lang de temperatuur van hun CV-ketel verlagen naar 70 graden. Met behulp van automatische sensoren wordt de temperatuur binnen én buiten gemeten, en met vragenlijsten wordt onderzocht hoe de bewoners dit ervaren.

Eind februari worden alle data verzameld en geanalyseerd, in samenwerking met de TU Delft en het WaterLab. Na de analyse komen deze data op onze datakaart te staan, zodat iedereen de resultaten kan bekijken. Wil je graag meer weten of heb je vragen over het project? Neem dan contact op met het WaterLab of met Mirella van der Heide van Warm in de Wijk.

Kijk voor meer informatie op https://www.warmindewijk.nl/.