Project 9: Spot de Hotspot!
Het is de laatste jaren steeds meer in het nieuws: microplastics. Kleine stukjes plastics die in allerlei producten, in het water, en vaak ook in ons lichaam zitten. Vanaf oktober 2022 gaat het Waterlab onderzoek doen naar de hoeveelheden macro-en microplastics in de wateren in Delfland.
Wat gaan we doen tijdens het project?
Het ‘Spot de Hotspot’ project heeft twee onderdelen. Het eerste onderdeel gaat vooral over macroplastics, oftewel de grotere, zichtbare stukken plastic afval. Op allerlei locaties binnen Delfland is er (te) veel plastic afval in het water te vinden. We willen graag weten waar deze locaties zijn, en welke soorten plastic (bijv. flesjes, piepschuim, of ander afval) er te vinden zijn op deze locaties. En natuurlijk willen we deze locaties ook zo goed mogelijk schoonmaken!
Het tweede deel van het project gaat over de kleinere, vaak onzichtbare stukjes plastics: de microplastics. Dit zijn plastics die kleiner zijn dan 5 millimeter. Vaak zijn deze stukjes nog veel kleiner dan dat, waardoor je ze met het blote oog niet kunt zien. Toch is er een manier om te zien of er microplastics in het water zitten: voor dit deel van het project gaan we samen met burgers in Delfland een gebruikmaken van een zelfgemaakt sleepnet (de ‘microtrawl’) waarmee we toch microplastics kunnen zien en uit het water kunnen halen. Deze microtrawl hebben we ook voor project 8 gebruikt! Dit zullen we grotendeels met scoutings en watersportverenigingen doen. Het is ook mogelijk om dit individueel en op eigen verantwoordelijkheid te doen, maar houd altijd rekening met de veiligheid (o.a. door een reddingsvest te dragen).
Kortom: met deze twee onderdelen leren we meer over plastic vervuiling in het water binnen Delfland, en zorgen we ook dat het water weer een stukje schoner wordt!
Wie doen er mee aan dit project?
Het project wordt georganiseerd en gestuurd door het Waterlab. De opdracht voor dit project is gegeven door het Hoogheemraadschap van Delfland. We werken samen met allerlei watersportvereningingen, scoutings, en natuurorganisaties om dit project mogelijk te maken.
Wil je meedoen aan dit project en meewerken aan een schoner Delfland?
Waarom is (micro)plastic een probleem?
Het is al lang bekend dat plastic afval een groot en lastig probleem is. Ieder jaar komen belanden enorme hoeveelheden plastic op straat, in het water en in de natuur. En sinds kort komt ook een ‘nieuwe’ vorm van plastic steeds meer in het nieuws: microplastics. Deze stukjes plastic zijn zo klein dat ze niet te zien zijn. Grote stukken plastic die in de natuur terecht komen verdwijnen niet zomaar: ze breken af in steeds kleinere stukjes en worden dus uiteindelijk microplastics. Net zoals de grote macro-plastics, zijn ook deze kleine stukjes plastic schadelijk voor de natuur, maar ook voor de mens zelf. Deze microplastics komen voor in het water en kunnen ook in ons eten zitten. Microplastics worden vaak ook gebruikt in cosmetica-en verzorgingsproducten, zoals tandpasta, zonnebrand, en shampoo.