Project 9: Spot de Hotspot!

Het is de laatste jaren steeds meer in het nieuws: microplastics. Kleine stukjes plastics die in allerlei producten, in het water, en vaak ook in ons lichaam zitten. In 2023 kan je weer meedoen aan onderzoek om onze kennis over macro-en microplastics in Nederlandse wateren te vergroten!

Het project

Tijdens ‘Spot de Hotspot’ komen we samen in actie om macro-en microplastics in het water in Nederland in kaart te brengen. Doe mee en kom erachter hoe jij bij kan dragen aan schonere wateren in Nederland! Inschrijven voor het project kan via dit forum, hier vind je alle belangrijke informatie over het project!

Waarom meedoen?

Meedoen aan dit onderzoek is niet alleen heel leuk: er wordt ook echt iets met de data gedaan! Door samen data te verzamelen over waar en hoeveel macroplastic en microplastic in Nederlandse wateren te vinden zijn komen we meer te weten over de schaal van het probleem plasticvervuiling. Daarnaast kan de data gebruikt worden door organisaties zoals het Hoogheemraadschap van Delfland. Zo draag jij direct bij aan nieuwe kennis over het schoon houden en maken van de wateren in Nederland.

Wil je meedoen aan dit project en meewerken aan schonere wateren? Schrijf je in voor het forum en start direct!

Wat ga je doen?

Spot de Hotspot bestaat uit een ‘macro’ en een ‘micro’ gedeelte. Aan welke van de twee je meedoet bepaal je zelf. Meedoen aan beide onderdelen mag natuurlijk ook!

Tijdens het macro gedeelte ga je op zoek naar plastic ‘hotspots’ in of rondom het water. Dit zijn plekken waar zich meer plastic ophoopt dan op andere plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een stukje langzaam stromend water, bij een obstakel in het water, of gewoon op een plek waar het heel druk is en veel wordt weggegooid. Als onderzoeker ga jij op zoek naar deze locaties, en geeft ze via een app aan ons door. Ook geef je door welke soorten plastics je hebt gevonden. Liggen er vooral snackverpakkingen? Of zie je meer plastic bekertjes? En het is helemaal fantastisch als je het plastic afval wat je hebt gevonden ook veilig uit het water kan weghalen. Zo draag je écht direct bij aan schonere wateren!

Bij het microgedeelte ga je zelf het water op. Dit kan met bijvoorbeeld een sup of met een kano. Maar voordat je het water op gaat, maak je eerst je eigen microsleepnetje, waarmee je afval en zelfs microplastics (< 5mm) uit het water kan halen. Geen zorgen, dit netje is eenvoudig in elkaar te zetten en bestaat uit makkelijk verkrijgbare materialen. Als je je netje en je vaartuig hebt, kun je het water op. Na 30 minuten varen heb je een ‘monster’ genomen. De inhoud van je netje analyseer je later. Ook hier geef je weer door welke verschillende soorten plastic je hebt gevonden.

Beide activiteiten zijn geschikt om zowel individueel als in groepsverband uit te voeren.

Meedoen?

Geïnteresseerd? Meld je dan aan via de knop rechts op deze pagina en schrijf je in voor ons forum. Hier is alle belangrijke informatie op één plek te vinden, en na inschrijving nemen wij snel contact met je op!

Ik wist niet dat plastic onzichtbaar kon zijn." | "We kregen veel positieve reacties, vooral over jullie tips over hoe we zelf microplastics uit het milieu kunnen houden." | "Deze activiteit helpt echt om kinderen te leren over microplastics!

Quotes van deelnemers

Wat is er al gedaan?

Vorig jaar is Spot de Hotspot ook al georganiseerd. De resultaten van deze editie zijn op de kaart onderaan deze pagina te zien. We hopen dit jaar nog veel meer meetpunten op deze kaart toe te voegen, zodat we meer te weten kunnen komen over de macro- en microplastics in onze wateren!

Wie doen er mee aan dit project?

Het project wordt georganiseerd en gestuurd door het Waterlab. De opdracht voor dit project is gegeven door het Hoogheemraadschap van Delfland. We werken samen met allerlei watersportvereningingen, scoutingverenigingen en natuurorganisaties om dit project mogelijk te maken.

Wil je meedoen aan dit project en meewerken aan schonere wateren? Schrijf je in op het forum en start direct!

Je kan ook op de hoogte blijven over dit project door je in te schrijven voor de nieuwsbrief! Een overzicht van alle vorige nieuwsbrieven is hier te vinden.

 

Waarom is (micro)plastic een probleem?

Het is al lang bekend dat plastic afval een groot en lastig probleem is. Ieder jaar komen belanden enorme hoeveelheden plastic op straat, in het water en in de natuur. En sinds kort komt ook een ‘nieuwe’ vorm van plastic steeds meer in het nieuws: microplastics. Deze stukjes plastic zijn zo klein dat ze niet te zien zijn. Grote stukken plastic die in de natuur terecht komen verdwijnen niet zomaar: ze breken af in steeds kleinere stukjes en worden dus uiteindelijk microplastics. Net zoals de grote macro-plastics, zijn ook deze kleine stukjes plastic schadelijk voor de natuur, maar ook voor de mens zelf. Deze microplastics komen voor in het water en kunnen ook in ons eten zitten. Microplastics worden vaak ook gebruikt in cosmetica-en verzorgingsproducten, zoals tandpasta, zonnebrand, en shampoo.

Onderzoeksresultaten

Spot de Hotspot

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.