Project 9: Spot de Hotspot!

Resultaten zijn bekend!

Het is de laatste jaren steeds meer in het nieuws: microplastics. Kleine stukjes plastics die in allerlei producten, in het water, en vaak ook in ons lichaam zitten. In 2023 hebben we in Delfland onderzoek gedaan om onze kennis over macro-en microplastics in Nederlandse wateren te vergroten. Scroll snel naar beneden voor de resultaten!

Het project

Tijdens ‘Spot de Hotspot’ hebben we samen met 507(!) citizen scientists (burgerwetenschappers) de macro- en microplastics in het water in Delfland in kaart gebracht. Hierdoor weten we meer de plasticvervuiling in de regio. Die data kan gebruikt worden door organisaties zoals het Hoogheemraadschap van Delfland om in te grijpen en probleemgebieden aan te pakken.

Wat hebben we gemeten?

Spot de Hotspot bestaat uit een ‘macro’ en een ‘micro’ gedeelte. Onder het macro-plastic (groter dan 5 mm) vallen de plastic ‘hotspots’ in of rondom het water. Dit zijn plekken waar zich meer plastic ophoopt dan op andere plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een stukje langzaam stromend water, bij een obstakel in het water, of gewoon op een plek waar het heel druk is en veel wordt weggegooid. Voor de micro-plastics (kleiner dan 5 mm) zijn er kleine sleepnetten gebouwd voor achter een sub of kano, waarmee samples van het water zijn genomen en geanalyseerd.

Resultaten 2023

Het volledige rapport met alle resultaten vind je hier. Of bekijk de datakaarten voor macro-plastics en micro-plastics.

Wie doen er mee aan dit project?

Het project wordt georganiseerd en gestuurd door het WaterLab. De data is verzameld door meer dan 500 burgerwetenschappers uit de regio Delfland. De opdracht voor dit project is gegeven door het Hoogheemraadschap van Delfland. We werken samen met allerlei watersportverenigingen, scoutingverenigingen en natuurorganisaties om dit project mogelijk te maken.

Onderzoeksresultaten

Spot de Hotspot

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.