Dit jaar breiden we ons metingen uit van regen naar het meten van lokaal klimaat. Hoewel het veranderende klimaat zeker zorgt voor andere regenpatronen, gaat het meten van klimaat gaat niet alleen over regenval, maar ook over lokale temperatuur, temperatuurverschillen, bodemvochtigheid en verdamping van water uit de bodem en planten.
Dit jaar voegen we weer 25 weerstations aan ons meetnetwerk toe! Wil jij deze wel onder je hoede nemen? Schrijf je dan zo snel mogelijk in.
-
Resultaten 2022
De meetperiode in 2022 is weer afgelopen! De data is nog niet geanalyseerd, maar op 12 december is er wel een webinar georganiseerd waarin er wordt teruggekeken op de opvallende punten van dit jaar, hoe de grondwater-pilot is verlopen, de resultaten van het evaluatieonderzoek over vorig jaar en vooral: hoe we verder gaan met DMR in 2023 en daarna?
De presentaties van Dr. Marie Claire ten Veldhuis en Prof. Remko Uijlenhoet, Sipke Bakker en Jordy Janssen vind je achter de linkjes.
In het voorjaar van 2022 heeft Sonny Harnam de data-analyse van de volledige dataset van 2021 gedaan. Hij heeft de DMR data vergeleken met de radardata van het KNMI. De infographic met de samenvatting van de resultaten is nog in de maak, maar het volledige onderzoeksrapport kun je hier lezen
-
Resultaten 2021
In 2021 hebben 105 inwoners van Delft samen in 3 maanden tijd (1 aug tot 31 okt) 5128 datapunten verzameld! De data t/m 17 september zijn door twee studenten van de TU Delft, Karen Chen en Rafaƫl van Beek, geanalyseerd. De resultaten daarvan zijn al veelbelovend en een samenvatting daarvan is te vinden in deze infographic. Daarnaast hebben we op een 24 november een webinar georganiseerd. De presentaties die toen door Karen en Rafaƫl zijn gegeven, zijn hier te vinden: Karen en Rafael.
Alle datapunten zijn terug te vinden op onze datakaart (kaart 4).
In het voorjaar van 2022 heeft Sonny Harnam de data-analyse van de volledige dataset van 2021 gedaan. Hij heeft de DMR data vergeleken met de radardata van het KNMI. De infographic met de samenvatting van de resultaten is nog in de maak, maar het volledige onderzoeksrapport kun je hier lezen.
-
Resultaten 2020
Tussen juli en september 2020 zijn er 1991 metingen binnengekomen van 95 deelnemers. Deze gegevens zijn geanalyseerd door TU Delft student Illias Timori, onder leiding van hoofdonderzoeker Marie-Claire ten Veldhuis. De resultaten zijn veelbelovend! Niet alleen is er veel data binnengekomen, maar is deze ook over het algemeen net zo betrouwbaar als de data van het KNMI. Omdat het KNMI veel minder regenmeters per vierkante kilometers heeft, levert Delft Meet Regen een hogere resolutie van regenmetingen binnen Delft en dat is precies waar we naar op zoek waren! Een overzicht van de belangrijkste resultaten vind je in deze infographic. Alle data vind je op onze datakaart.
Kijk voor inspiratie of hulp met het vergroenen, insectvriendelijk of klimaatproof maken van jouw tuin of buurt op www.klimaatmaatdelft.nl
Delft meet Regen
Verschillende hoeveelheid regenval binnen dezelfde stad
Remko Uijlenhoet, Arjan Drost en Marie Claire ten Veldhuis doen namens de TU Delft onderzoek naar hoe steden plaatselijk de regenval en temperatuur beĆÆnvloeden. Het kan binnen de stad per buurt verschillen hoeveel het regent, ondanks de relatief kleine afstand tussen de buurten. Ook is niet elke buurt even groen en kan, zeker in de zomer, de temperatuur van buurt tot buurt stevig verschillen. Door klimaatverandering veranderen die regen- en hitte-patronen ook nog eens. Daarom meten we het lokale weer en het bodemvocht, om te kijken of de hoeveelheid groen in de omgeving uitmaakt voor hoe heet het is in de zomer en hoe vochtig de bodem blijft.
Het KNMI heeft in heel Nederland gemiddeld 1 weerstation per 100 vierkante kilometer, in totaal zijn dit er ruim 300 in het hele land. Apps, zoals bijvoorbeeld buienradar, meten regen per 1 vierkante kilometer, maar omdat de radar op een indirecte manier de regen meet, is deze vaak onnauwkeurig. Tijdens het project Delft Meet, proberen we het aantal weerstations te vergroten, zodat we in Delft op elke vierkante kilometer een regenmeting doen.

Remko Uijlenhoet

Arjan Drost

Marie-Claire ten Veldhuis
Wie & waar?
Tijdens het project Delft Meet proberen we het aantal weerstations te vergroten, zodat we in Delft op elke vierkante kilometer metingen kunnen doen. Hiervoor gebruiken we weerstations die gekoppeld worden aan het WOW-KMNI netwerk van lokale weerstations en gebruiken we bodemsensoren van Pientere Tuinen.