Onderzoek & Innovatie

Delft Meet 2023 editie gaat van start!


Dit jaar breiden we ons metingen uit van regen naar het meten van lokaal klimaat. Hoewel het veranderende klimaat zeker zorgt voor andere regenpatronen, gaat het meten van klimaat gaat niet alleen over regenval, maar ook over lokale temperatuur, temperatuurverschillen, bodemvochtigheid en verdamping van water uit de bodem en planten.

Dit jaar voegen we weer 25 weerstations aan ons meetnetwerk toe! Wil jij deze wel onder je hoede nemen? Schrijf je dan zo snel mogelijk in.

 


Verschillende hoeveelheid regenval binnen dezelfde stad

Remko Uijlenhoet, Arjan Drost en Marie Claire ten Veldhuis doen namens de TU Delft onderzoek naar hoe steden plaatselijk de regenval en temperatuur beïnvloeden. Het kan binnen de stad per buurt verschillen hoeveel het regent, ondanks de relatief kleine afstand tussen de buurten. Ook is niet elke buurt even groen en kan, zeker in de zomer, de temperatuur van buurt tot buurt stevig verschillen. Door klimaatverandering veranderen die regen- en hitte-patronen ook nog eens. Daarom meten we het lokale weer en het bodemvocht, om te kijken of de hoeveelheid groen in de omgeving uitmaakt voor hoe heet het is in de zomer en hoe vochtig de bodem blijft.

Het KNMI heeft in heel Nederland gemiddeld 1 weerstation per 100 vierkante kilometer, in totaal zijn dit er ruim 300 in het hele land. Apps, zoals bijvoorbeeld buienradar, meten regen per 1 vierkante kilometer, maar omdat de radar op een indirecte manier de regen meet, is deze vaak onnauwkeurig. Tijdens het project Delft Meet, proberen we het aantal weerstations te vergroten, zodat we in Delft op elke vierkante kilometer een regenmeting doen.

 

Remko Uijlenhoet

Arjan Drost

Marie-Claire ten Veldhuis


Wie & waar?

Tijdens het project Delft Meet proberen we het aantal weerstations te vergroten, zodat we in Delft op elke vierkante kilometer metingen kunnen doen. Hiervoor gebruiken we weerstations die gekoppeld worden aan het WOW-KMNI netwerk van lokale weerstations en gebruiken we bodemsensoren van Pientere Tuinen.

Onderzoeksresultaten

Delft Meet Regen

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.