Faculteit Techniek, Bestuur en Management

TBM in de media


18 september 2018

Bert van Wee in de Volkskrant over sneltreinen naar Duitsland

Over twee jaar moeten sneltreinen passagiers in vier uur van Amsterdam naar het hart van Berlijn vervoeren. Technisch gezien is het niet zo vreselijk moeilijk om een trein in vier uur naar Berlijn te laten rijden. De uitdaging zit hem in politieke wil, zowel over de grens als bij Nederlandse gemeenten. ‘Iedere gemeente langs het spoor wil dat een hogesnelheidstrein wél bij hen stopt, maar verder non-stop doorrijdt naar de eindbestemming’, zegt Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid en logistieke organisatie aan de TU Delft.

18 september 2018

Aimee van Wynsberghe op NOS.nl over Seksrobots

Ze heeft lang bruin haar, is 1 meter 63 en ze is er helemaal voor jou alleen. Robin, de vermoedelijk eerste Nederlands sprekende seksrobot. De poppen zijn er al van verschillend postuur. Er zijn ook poppen die Van der Voort niet verkoopt, zoals kindsekspoppen. De vraag is of dit soort poppen en robots ongewenst gedrag zoals seks met kinderen ontmoedigen, of juist normaliseren en de drempel verlagen om het 'in het echt' te doen. Om daarachter te komen is wetenschappelijk onderzoek nodig. En dat is in dit soort gevallen vaak ingewikkeld, legt Aimee van Wynsberghe uit. Ze is universitair docent aan de TU Delft en president van de Responsible Robotics Foundation (RFF). Afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in ethische vraagstukken rond seksrobots.

18 september 2018

Baiba Pudane in Verkeerskunde over activiteitenpatroon in zelfrijdende auto

Met de komst van de zelfrijdende auto kunnen gebruikers onderweg activiteiten uitvoeren waarvoor ze voorheen op locatie moesten zijn. Het effect van deze verandering in het activiteitenpatroon op toekomstige vervoerskeuzes is tot nog toe op basis van een vrij eenzijdige benadering meegenomen in mobiliteitsmodellen. Dit artikel presenteert een model waaraan TBM promovenda Baiba Pudane werkt. Het model houdt beter rekening met variaties in de aanpassing van het activiteitenpatroon.

Projecten