Archief

52198 resultaten

02 juli 2018

Subsidy for making the ‘smartest part of the North Sea’

Subsidy for making the ‘smartest part of the North Sea’

An advanced test area of 10 x 10 nautical miles (= about 185 football pitches) is planned for off the coast of The Hague, just outside the port of Scheveningen. This area is unique in the world. It is within this ‘smartest stretch of the North Sea’ that the likes of Delft Data Science (DDS) researchers Anna Vilanova and Elmar Eisemann will get the chance to further their research.

27 juni 2018

QuTech’s Menno Veldhorst op Innovators Under 35-lijst 2018 van MIT Technology Review

Menno Veldhorst staat dit jaar op de prestigieuze lijst van Innovators jonger dan 35 jaar van MIT Technology Review. Veldhorst brengt quantumcomputerchips een stap dichter bij door het mogelijk te maken dat ze op silicium worden geprint – dezelfde methode waarmee computerchips al tientallen jaren worden gemaakt. Vóór Veldhorst’s innovatie werd het onmogelijk geacht om bruikbare, op halfgeleiders gebaseerde quantumcircuits op silicium te maken die stabiel genoeg zouden zijn om berekeningen mee uit te voeren.

25 juni 2018

Bacteriën als levende fabriekjes voor de productie van antibiotica

Bacteriën als levende fabriekjes voor de productie van antibiotica

Antibiotica doden bacteriën per definitie. Toch is het wetenschappers van de TU Delft nu gelukt om bacteriën zo aan te passen dat ze veelbelovende hoeveelheden van een eenvoudig carpabenem-antibioticum produceren. Carbapenems werken tegen een groot aantal bacteriën, en worden meestal pas ingezet wanneer andere antibiotica geen effect hebben. Op dit moment worden ze uitsluitend op synthetische wijze geproduceerd, maar dat is duur en slecht voor het milieu. Dit onderzoek wijst erop dat krachtige antibiotica op een biologische manier kunnen worden geproduceerd, door bacteriën in te zetten als ‘levende fabriekjes’.

13 juni 2018

Delftse wetenschappers realiseren als eersten ‘on demand’ quantum-verstrengeling

Delftse wetenschappers realiseren als eersten ‘on demand’ quantum-verstrengeling

Onderzoekers van QuTech in Delft zijn er in geslaagd om quantum-verstrengeling tussen twee quantumchips sneller te genereren dan dat die verstrengeling verloren gaat. Verstrengeling - door Einstein ooit omschreven als spooky action – is het fenomeen dat bij een (toekomstig) quantum-internet voor kracht en fundamentele veiligheid zal zorgen.

07 juni 2018

Groep Marcel Ottens werkt mee aan nieuw internationaal trainingsprogramma

Groep Marcel Ottens werkt mee aan nieuw internationaal trainingsprogramma

De onderzoeksgroep van Marcel Ottens gaat, als onderdeel van een groot Europees biofarmaceutisch consortium, deelnemen aan een Marie Curie International Training Network (ITN) van 4 miljoen euro.

01 juni 2018

Vijf Vidi’s voor TU Delft: van zigzaggen door rekenbarrières tot kleiachtige orthopedische implantaten

NWO heeft aan vijf onderzoekers van de TU Delft een Vidi-beurs van 800.000 euro toegekend. Met hun Vidi-beurs kunnen zij een onderzoeksgroep opzetten om een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen.

28 mei 2018

Bacteriofagen

Bacteriofagen

Wat is onzichtbaar en doodt over dertig jaar miljoenen mensen? Antwoord: bacteriën. Door jarenlang ongeremd gebruik van antibiotica zijn sommige bacteriën zo geëvolueerd dat een kuurtje van de huisarts ze niets meer doet. Een kleine groep onderzoekers werkt aan de TU Delft hard aan een oplossing.

25 mei 2018

Officiële lancering e-Refinery

Officiële lancering e-Refinery

Op dinsdag 22 mei stond het Process & Energy lab bol van e-Refinery: het gloednieuwe consortium dat met een unieke integrale aanpak, van materiaal tot en met processen en opschaling, de chemische –en energie-industrie helpt te elektrificeren en decarboniseren.

24 mei 2018

Twee prijzen voor Jack Pronk

Twee prijzen voor Jack Pronk

Professor Jack Pronk heeft de afgelopen weken twee prijzen in ontvangst mogen nemen. Van de International Metabolic Engineering Society kreeg hij de International Metabolic Engineering Award. Daarnaast ontving hij tijdens het Nederlands Biotechnologisch Congres 2018 de Zilveren Zandloper, een onderwijsprijs.

26 april 2018

Cas3: een biologische hengel en versnipperaar in één

Cas3: een biologische hengel en versnipperaar in één

CRISPR-Cas9 heeft gene editing een stuk eenvoudiger gemaakt, en gaat er op termijn voor zorgen dat we erfelijke ziekten uit ons DNA kunnen schrijven.