Pottenbakken is een vorm van keramiek die in veel van onze dagelijkse gebruiksvoorwerpen terug te vinden is. Denk hierbij aan theekoppen, soepkommen, vazen en schalen. Al deze ronde vormen zijn gemaakt op de draaischijf. Daarna wordt de werkstukken gestookt in een keramiekoven, waarna het werk gedecoreerd en geglazuurd kan worden. Pottenbakken is een ambacht dat veel oefening vereist, maar waar je echt je eigen stijl kunt ontwikkelen.

Tijdens de cursus Pottenbakken leer je het ambacht van het pottenbakken. Je gaat aan de slag met klei op de elektrische draaischijf. Je werkt aan een eigen ontwerp en er is veel ruimte om te experimenteren. Door te oefenen leer je de klei te beheersen en zo je eigen vorm te geven aan het materiaal. Na het droogproces wordt je kleiwerk gebakken op minimaal 1000 graden. Na deze eerste stook kun je kiezen uit een ruim palet aan glazuren om je werk mee te decoreren. Na de tweede stook komt het werk helemaal af uit de oven en kun je het daadwerkelijk gaan gebruiken.

Rooster & inschrijven

Docent

Ellen Rijsdorp

Ellen studeerde aan de Kunstacademie in Kampen en de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda. Sinds 1991 is zij werkzaam als zelfstandig keramist. Zij verkoopt haar keramische objecten in heel Europa en in China. Ook is ze al sinds 1992 werkzaam als keramiekdocent bij verschillende organisaties, waaronder de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda, VAK Delft en X.

www.ellenrijsdorp.nl

Rink Schelling

Rink Schelling is een jonge ontwerpster en is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. Haar passie ligt bij keramiek en ze maakt objecten van zelf-gewonnen klei uit Nederland. Draaien en boetseren zijn haar specialiteit. In haar atelier in Rotterdam werkt ze aan haar projecten.

De Open Studio Pottenbakken is na afronden van een cursus Pottenbakken vrij toegankelijk met een X-abonnement op de momenten dat er een assistent aanwezig is. Het enige wat je vooraf moet doen is je inschrijven. De assistent helpt je waar nodig; om tips en advies te geven en om ervoor te zorgen dat alle materialen en apparatuur op een verantwoorde en veilige manier worden gebruikt.

Tijdens de Open Studio Pottenbakken kun je gebruik maken van de draaischijven en gereedschappen. Daarnaast zijn klei, glazuur, slib, pigmenten en gips beschikbaar voor aankoop.

Ben je benieuwd wat er elk weekend gebeurt in het Open Studio: Beeldende Kunst? Word lid van de Facebook-groep.

Rooster & inschrijven

Prijs

De Open Studio: Beeldende Kunst en evenementen vallen binnen het X-abonnement.

Bekijk het prijsoverzicht

Praktische informatie

Ervaring benodigd
Assistenten beschikbaar
Reserveer vooraf, de dag ervoor vanaf 13:00 uur
Op vrijdag van 18:00 tot 23:00 en op zaterdag van 12:00 tot 18:00