Roboat transformeert Amsterdamse grachten

Nieuws - 16 augustus 2018 - Communication BK

Het vijf jaar durende onderzoeksproject Roboat gaat over zelfstandige drijvende objecten in metropolitane regio’s. In het project wordt onderzocht wat de potentie is van drijvende en autonome technologie voor het veranderen van de stedelijke infrastructuur. De samenwerking tussen het AMS Institute en MIT (VS) heeft al geleid tot een eerste serie prototypes, die op locatie in Amsterdam gepresenteerd zullen worden in oktober 2018.

Autonome platformen kunnen worden samengevoegd om bijvoorbeeld drijvende bruggen of podia te vormen. Autonome drijvende vaartuigen kunnen worden ingezet om afval in te zamelen, om goederen aft e leveren, om mensen te transporteren en om data te verzamelen over de stad. Roboat gaat over het anders interpreteren van de stedelijke infrastructuur, door de allernieuwste technologiën in te zetten om een infrastructuur op basis van vraag te ontwikkelen. 

De eerste prototypes zijn inmiddels ontwikkeld. Het onderzoeksteam werkt nu aan de verfijning van de technische ontwerpen en de autonome robotica technieken. De onderzoeksresultaten van het twee jaar van het project worden in Amsterdam gepresenteerd in oktober 2018. Er zal onder andere een live demonstratie in de grachten van Amsterdam worden gegeven. In de tussentijd kan deze video worden bekeken om te zien hoe Roboat zich heeft ontwikkeld de afgelopen 12 maanden.

Meer informatie over het project kan hier worden gevonden.