Irene Dedoussi nieuw lid van De Jonge Akademie 2022

Nieuws - 09 december 2021

De Jonge Akademie krijgt er tien nieuwe leden bij. Het zijn onderzoekers uit verschillende disciplines die zich wetenschappelijk hebben bewezen en minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd. Een van hen is dr. Irene Dedoussi, Universitair Docent op het gebied van klimaatimpact van de luchtvaart.   

Foto: Frank Auperlé

Milieu-uitdagingen in de luchtvaart

Hoe kunnen technologie en beleid bijdragen aan het aanpakken van milieu-uitdagingen in luchtvaart? Deze vraag staat centraal in het onderzoek van Irene Dedoussi. Ze analyseert aan de hand van modellen en metingen hoe de emissies van de luchtvaart en andere sectoren de atmosfeer beïnvloeden, met luchtverontreiniging en klimaateffecten tot gevolg. Binnen De Jonge Akademie wil Dedoussi zich sterk maken voor interdisciplinair onderzoek en ervoor zorgen dat onderzoeksresultaten niet beperkt blijven tot de academische wereld, maar toepasbaar worden in de besluitvorming en in de echte wereld. 

Tien nieuwe leden

Irene Dedoussi is een van tien nieuwe leden. Ze doen onder meer onderzoek naar onderwerpen als het mensbeeld van de oude Grieken, de rol van AI in ontwikkelingsvraagstukken, de ‘archeologie’ van ons sterrenstelsel en hoe je een kunstmatige wiskundeleraar kunt maken.  

De nieuwe leden worden officieel als lid geïnstalleerd op 22 maart 2022. Tijdens hun vijfjarige lidmaatschap maken ze zich sterk voor projecten op het gebied van wetenschapsbeleid, interdisciplinariteit, wetenschap en maatschappij en internationalisering.  

Meer informatie