Portret Liedewij Laan

Nieuws - 23 juni 2021 - Communication TNW

Associate Professor, Bionanoscience

“Ik vond het afgelopen jaar erg interessant. In mijn ervaring is de TU Delft een hele stabiele omgeving. Door Covid moesten dingen die geoptimaliseerd waren voor een bepaalde werkwijze ineens anders. Plotseling was er ruimte om processen creatiever in te vullen. Daar krijg ik energie van. Mijn groep bleek heel wendbaar te zijn en heeft zich snel aangepast. In plaats experimenten zijn we ons bijvoorbeeld meer gaan richten op modellering en machine learning.

Prettig aan deze periode is ook dat ik niet continu de wereld rondreis voor conferenties. ¬Zoom heeft het makkelijker gemaakt om met specialisten in contact te komen en diepe wetenschappelijke gesprekken te voeren. De wereld is op een bepaalde manier dus ook gróter geworden. Zelf ga ik nu één keer per week naar Delft, dat vind ik belangrijk. Er is weinig ruimte, dus mij kantoor is ingericht als werkplek voor PhD’ers en postdocs. Via Google Calendar kan ik tijd in mijn eigen kantoor boeken.

Mijn gevoel is dat we nu in een transitiefase komen. Het wordt zoeken, maar we mogen gelukkig weer meer bij elkaar zijn. Uit die bubbel. Ik heb drie kinderen van zeven, vijf en één jaar oud, dus voor mij is het vooral heel fijn dat de BSO’s weer open zijn. Dat geeft wat meer lucht. Het laatste jaar ben ik noodgedwongen extreem efficiënt geworden. De uren die nu vrijkomen doordat ik niet continu twee dingen tegelijk hoef te doen, wil ik creatief invullen. Ik denk al na over welke onderzoekslijnen ik wil stopzetten, welke ik wil uitbreiden, en met welke mensen ik graag zou willen samenwerken.

Mijn groep doet onderzoek naar de fysische en chemische aspecten van evolutie. Cellen kunnen zich bizar goed aanpassen aan een veranderende omgeving. Dat is vervelend bij een virus of kanker, maar ook interessant: hoe kan systeem tegelijkertijd zo robuust zijn en zich zo goed aanpassen? Het grappige is dat je hetzelfde zag gebeuren bij de TU Delft en in de maatschappij als geheel. We hebben ons heel wendbaar getoond. En.. het voorspellen van evolutie heeft dus heel veel impact. Inspirerend!”