Nieuwe ‘Art-Embedded’ specialisatie in BSc Honours Program ook beschikbaar voor PhD's

Nieuws - 28 januari 2021 - Communication TNW

 

In samenwerking met collega-filosofen van TBM en professionele kunstenaars heeft Eduardo Mendes een nieuwe specialisatie ontwikkeld in het Interfacultaire BSc Honours Program genaamd "Bewustwording & Cultuur". Het bestaat uit een pakket van zes cursussen, samen 20 studiepunten, waarvan vier cursussen gebaseerd op "art-embedded learning methodologies", een coachingscursus en een culturele reis. Goedgekeurd door de Graduate School, zijn de cursussen over in kunst ingebed leren nu ook beschikbaar voor PhD-studenten.

‘Art-Embedded Learning’ is een nieuwe methodologie die de grondslag vormt van deze specialisatie. Deze methodologie bouwt voort op het succes van het vak ‘Art, Empathy & Ethics’, dat de afgelopen twee jaar op MSc- en Honours BSc-niveau is gegeven. Bij dit vak werden de studenten begeleid door professionele kunstenaars, die hen tijdens wekelijkse sessies actief uitdaagden om zelf ethische vragen te formuleren voor een zinvol debat over de impact van nieuwe technologieën op de samenleving. Deze ethische vragen, en het debat daaromtrent, waren niet alleen gebaseerd op verzamelde kennis of informatie, maar ook op de innerlijke, persoonlijke ‘ontdekking’, waar aan werd gewerkt door het maken van ‘kunst maken als een professionele kunstenaar’.

 

Deze in kunst-ingebedde methode die we op dit moment ontwikkelen, valt onder de paraplu van "transformatief leren", het bevorderen van zelf-ontdekking, persoonlijke transformatie en bewustzijn van het zelf. Het daagt de studenten uit om hun eigen vooroordelen, hun "gewoontes van de geest" te ontdekken en te overwinnen, het bevordert de ruimte om te groeien als persoon, het vergroot hun gevoel van eigenwaarde en het vermogen om bewust na te denken over hun loopbaankeuzes en de impact die ze als professionals hebben op de maatschappij.

De aangeboden cursussen, die als een volledig pakket of als afzonderlijke cursussen door Honours-studenten kunnen worden gevolgd, zijn ook toegankelijk voor PhD-studenten, na goedkeuring door de Graduate School. De plaatsen zijn momenteel echter beperkt.

 

De cursussen zijn:

Art, Empathy & Ethics. Onder begeleiding van professionele kunstenaars ontwikkel je jouw eigen, originele ethische vraag tot een kunstproject en een ethiekessay. Dit vak is ingebed in ‘Visual and Performing Arts’ en het thema van dit jaar is ‘Connectivity’.

Matter of Art. Deze cursus richt zich op de uiteenlopende emotionele reacties op technologie en zinvolheid van nieuwe technologieën (of nieuwe materialen) tijdens hun ontwikkeling in het laboratorium (waar mogelijk vanwege Corona). Door kunstacademiestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag word je uitgedaagd om andere creatieve en onvoorziene eisen te stellen aan materialen dan je normaal gesproken in het lab zou doen.

The Laboratory of Science Fiction. Dit vak zoomt in op de grenzen van biowetenschap en -technologie en op de vraag wat het betekent om mens te zijn. Aan de hand van verschillende kunstvormen die verband houden met sciencefiction, ontwikkel je je eigen scifi-verhaal.

The World is a Stage… Dit vak richt zich op het raakvlak tussen nieuwe technologische ontwikkelingen en beleid, zowel op het niveau van het individu als dat van de samenleving als geheel. De cursus is ingebed in ‘Theatre & Opera’ en wordt begeleid door professionele kunstenaars.

Gedetailleerde beschrijvingen van bovenstaande vakken zijn te vinden in de studiegids van de TU Delft, en op de Honours Specialisation Awareness and Culture webpagina.