Veiligheid en modernisering gaan hand in hand bij het Reactor Instituut Delft (RID)

Nieuws - 01 oktober 2021 - Communication TNW

Het Reactor Instituut Delft (RID) heeft in september een INSARR-missie (Integrated Safety Assessment for Research Reactors), van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) gehad. Het team van deskundigen van de IAEA concludeert in haar rapport dat bij de uitvoering van een ingrijpende moderniseringsoperatie van de onderzoeksreactor prioriteit is gegeven aan veiligheid. Het team heeft ook onderdelen gevonden die verdere verbetering behoeven, waaronder de organisatiestructuur en de veiligheidsprocedures en -documentatie.

Openheid en transparantie
Het IAEA-team had waardering voor de openheid en transparantie van het management en het technisch personeel van het RID en voor hun streven naar voortdurende verbetering van de veiligheid, alsook voor de bekwaamheid van het personeel en de diepgang van de tijdens de missie gevoerde besprekingen. Het team nam nota van de aanzienlijke inspanningen van de vergunninghouder met betrekking tot het vervangen en moderniseren van de veiligheidssystemen en -componenten van de reactor met het oog op een voortdurende verbetering van de veiligheid.

Fukushima-Daiichi
Tien jaar gelden vond het ongeval in de kerncentrale van Fukushima Daiichi plaats. Naar aanleiding hiervan is de onderzoeksreactor onderworpen aan een stresstest. In dit onderzoek zijn verdere verbeteringen geïdentificeerd om het veiligheidsniveau op een nog hoger plan te brengen. Deze verbeteringen zijn geïmplementeerd zoals ook geconcludeerd door de IAEA experts tijdens de INSARR missie.

Voorbeeldfunctie
Het kan uniek genoemd worden dat voor de relatief kleine onderzoeksreactor van de TU Delft een Probabilistische Veiligheids Analyses is uitgevoerd. Dit wordt niet vaak gedaan voor onderzoeksreactoren. Deze analyse is uitgevoerd als onderdeel van de vernieuwde veiligheidsanalyses en het vernieuwde veiligheidsrapport waaraan de laatste hand wordt gelegd.
Het helpt de organisatie o.a. in het nog verder kunnen verbeteren van de veiligheid in het kader van “continue verbeteren”: de onderzoeksreactor van de TU Delft heeft hierin een voorbeeldfunctie voor de sector.

Verbeterde en nieuwe instrumenten
De onderzoeksreactor is sinds 6 mei 2019 uit bedrijf. De reactor krijgt onder meer een koude neutronenbron, als onderdeel van het OYSTER-programma (Optimized Yield - for Science, Technology & Education - of Radiation). Het OYSTER-programma betreft zowel een upgrade van de reactor zelf als investeringen in verbeterde en nieuwe instrumenten en bestralingsfaciliteiten daaromheen. Met de aankomende plaatsing van een koude neutronenbron in de onderzoeksreactor van de TU Delft komt er een einde aan een vernieuwingsproces dat al in 2005 startte. Met de neutronen- en positronenbundels van de reactor wordt onderzoek gedaan op het gebied van materialen rond de thema’s gezondheid en energie.