TechScout Venture Fund helpt startups door vroegste fase heen

Nieuws - 18 mei 2022

De beginfase van startups is vaak de lastigste. Om ondernemende onderzoekers en ingenieurs bij de TU Delft met een goed zakelijk idee nog beter te kunnen ondersteunen en hun kans op succes te vergroten, lanceert Delft Enterprises vandaag het TechScout Venture Fund. Startups die voortvloeien uit onderzoek van de TU Delft en jonger zijn dan twee jaar komen in aanmerking voor een converteerbare lening van 50 duizend euro. “We willen hiermee de ontwikkeling van startups in de vroegste fase versnellen”, zegt Ronald Gelderblom, Investment Director van Delft Enterprises.

Het TechScout Venture Fund is opgericht, omdat gebleken is dat in een aantal situaties bestaande financieringsinstrumenten niet toereikend bleken. Zo worden subsidies gericht op ondernemerschap vaak periodiek toegekend, waardoor startups maanden vertraging kunnen oplopen. Die zitten daar niet op te wachten. Ook hebben startende bedrijven soms simpelweg wat extra middelen nodig om met succes een aanvraag te kunnen bij fondsen gericht op startups die al iets verder zijn.

De besteding van de 50 duizend euro is redelijk vrij en zal variëren van het kopen van materiaal voor een prototype tot het onderzoeken van de commerciële haalbaarheid van een innovatieve technologie of dienst. Wel moet het de startup een stap verder brengen richting vervolgfinanciering.

Eerste investering voor MuTech en City Analytics
De eerste twee bedrijven die een lening hebben gekregen zijn MuTech en City Analytics. “Het zijn beide voorbeelden van Delftse startups die met de lening van het TechScout Venture Fund snel aan de slag kunnen”, aldus Gelderblom.

MuTech ontwikkelt technologie om het geluid dat windmolens maken te reduceren. “In de toekomst kan dit ook in de luchtvaart worden toegepast”, licht Michiel van Nesselrooij (CTO) toe. “Met de steun van het TechScout Venture Fund zal een prototype van het eerste product MuteSkin op ware grootte worden gedemonstreerd.”

City Analytics heeft een geavanceerd crowdmonitoring systeem ontwikkeld dat snel informatie met betrekking tot voetgangersmenigtes samenbrengt, filtert, analyseert en visualiseert. “Vanwege corona heeft de markt voor crowdmanagement twee jaar lang stilgelegen”, vertelt oprichter en CTO Dorine Duives. “Dankzij de lening van TechScout Venture Fund kunnen we nu snel aan de slag.”

Betrokkenheid andere startups
Onderscheidend aan het fonds is de samenstelling van het Investment Committee, dat besluit over de toekenningen. Naast de fondsmanager en de domeinexpert (bijvoorbeeld AI) zit er ook een ondernemer uit een van de portfoliobedrijven van Delft Enterprises in. Gelderblom: “Hiermee stimuleren we niet alleen dat de startups van elkaar leren, maar geven we de ondernemers uit onze portfoliobedrijven bovendien de mogelijkheid om vanuit een andere rol betrokken te zijn bij het innovatie-ecosysteem in Delft”.

Het fonds is revolverend: als er geld terugvloeit, dan wordt het opnieuw ingezet om beginnende startups te ondersteunen.

Maatschappelijke en economische impact
Delft Enterprises ondersteunt startups die intellectueel eigendom van de TU Delft willen toepassen in nieuwe producten of diensten. Het zijn (deep)techbedrijven, veelal gebouwd rond doorbaaktechnologie waarvan de verwachting is dat ze een bijdrage kunnen leveren aan grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energie, klimaat, digitalisering, gezondheidszorg en mobiliteit. Recente succesvolle ‘exits’ zijn Mayht (verkocht aan Sonos), Plotwise (verkocht aan Coolblue) en MILabs (overgenomen door Rigaku Corporation).

Klik hier voor meer informatie over het TechScout Venture Fund.