Paper gepubliceerd in Social Science & Medicine over de PWE Nederlandse lange termijn COVID-19 strategie

Nieuws - 14 november 2022 - Webredactie

Er is een paper gepubliceerd over PWE in Social Science & Medicine genaamd "Stepping into the shoes of the policy maker: Results of a Participatory Value Evaluation for the Dutch long term COVID-19 strategy" geschreven door onder andere Niek Mouter, Karen Trujillo Jara en José Ignacio Hernández.

De COVID-19-uitbraak begin 2020 werd gevolgd door een ongekend pakket aan maatregelen. Omdat acceptatie van COVID-19-maatregelen essentieel is voor publieke steun, zijn de voorkeuren van burgers voor het opleggen van maatregelen onderzocht in vier scenario's. Studie 1 omvatte een Participatieve Waarde Evaluatie (PWE) waarin 2011 respondenten hun overheid adviseerden welke maatregelen ze moesten opleggen in de vier scenario's. De respondenten kregen informatie over de impact van elke maatregel op het risico van overbelasting van het gezondheidssysteem.

De resultaten suggereren dat beleid dat gericht is op preventie (door het adviseren van lage impact hygiënemaatregelen) en het vroegtijdig reageren op matige dreigingen (door opschaling naar matig beperkende maatregelen en aanjagen) op veel draagvlak kan rekenen. Er is weinig steun voor lockdown-maatregelen, zelfs onder risicovolle omstandigheden, wat het belang van preventie en een tijdige reactie op nieuwe dreigingen nog eens benadrukt. De resultaten impliceren dat met name de zorgen van jonge burgers moeten worden aangepakt wanneer beperkende COVID-19-maatregelen moeten worden geïmplementeerd.