ERC Advanced grants voor TU Delft onderzoekers

Nieuws - 26 april 2022 - Webredactie Communication

De European Research Council heeft een ERC Advanced Grant toegekend aan twee TU Delft onderzoekers: Sjoerd Stallinga (ImPhys) en Frank Hollmann (Biotechnology). De Europese beurs stelt internationaal gevestigde onderzoeksleiders in staat om een vijfjarig onderzoeksproject uit te voeren.

Sjoerd Stallinga – NANOCUBIC – Het grote plaatje op de kleinste schaal

Met een speciale lichtmicroscoop super gedetailleerde 3D-opnames maken van eiwitten in levende cellen, zonder die cellen te beschadigen. Dat wil Sjoerd Stallinga met de ERC Advanced grant voor elkaar krijgen. Daarvoor gaat hij samples op de nanometer nauwkeurig scannen met een uitgekiend 3D-lichtpatroon, en die complexe beeldinformatie met de computer terugrekenen naar de structuur van het eiwit. Een aanpak waarvoor samenwerking tussen verschillende disciplines nodig is.

Frank Hollmann – PeroxyZyme – Chemische droomreacties met enzymen

Een van de grote maatschappelijke uitdagingen van nu is dat de chemische industrie nog altijd aanzienlijke hoeveelheden energie en grondstoffen verbruikt. “Dit is een wereldwijd probleem van de meeste, zo niet alle chemische stoffen die fabrieken nu produceren”, aldus onderzoeker Frank Hollmann. Met de ERC Advanced Grant zal hij helpen om dit probleem in de komende vijf jaar aan te pakken, door enzymen als katalysator voor chemische reacties te ontwikkelen.

/* */