ERC Consolidator Grants en ERC Starting Grant voor onderzoekers van de TU Delft

Nieuws - 18 maart 2022 - Webredactie Communication

De aan de TU Delft verbonden onderzoekers Akira Endo (EWI) en Daniel Tam (3mE) hebben een Consolidator Grant van de Europese Onderzoeksraad (ERC) toegekend gekregen. Javier Alonso-Mora is de ontvanger van een Starting Grant van de ERC. Deze Europese beurzen worden verstrekt aan ambitieuze “grensverleggende onderzoeksprojecten” met een looptijd van vijf jaar.

ERC Consolidator Grant: Terahertz Integral Field Unit with Universal Nanotechnology (TIFUUN)

Een driedimensionaal beeld van de structuur van het universum

Om terug in de tijd te kunnen zien, moet je heel, heel ver in het heelal kunnen kijken. De traditionele technieken daarvoor zijn beperkt, maar dat staat op het punt om te veranderen. Akira Endo heeft een ERC Consolidator Grant ontvangen voor zijn TIFUUN-project, waarmee 3D-kaarten van enorme stukken van het universum zullen kunnen worden gemaakt. Die verbeterde beelden zouden onze inzichten in de geschiedenis van sterrenstelsels en de vorming van het ‘kosmische web’ radicaal kunnen veranderen.

Sommige plaatsen in het heelal, sterrenstelsels bijvoorbeeld, zijn dichter in materie en energie. Andere delen zijn juist vrijwel helemaal leeg. Dat contrast tussen lange, ingewikkelde clusters van sterrenstelsels en niets vormt een kosmisch web, dat voortdurend evolueert. “Wij willen die ontwikkeling leren begrijpen door te kijken hoe die is begonnen. Ik hoop de geschiedenis van alle materie bloot te leggen, zodat we inzicht kunnen krijgen in de evolutie van sterrenstelsels en het ontstaan van de grootschalige kosmische structuur. Dat gaat ongetwijfeld antwoorden opleveren op veel van de meest fundamentele vragen binnen de astronomie. Maar om eerlijk te zijn hoop ik ook dat het project evenveel vragen zal opleveren. Dat zou betekenen dat we de grenzen van de astronomie echt hebben verlegd.”

De revolutionaire technologie die dat mogelijk gaat maken is TIFUUN, een instrument met een supergeleidend circuit dat de bovenste golflengtes aan infrarood licht gaat meten dat afkomstig is uit enorme, verafgelegen delen van het heelal. TIFUUN zal voor het eerst worden toegepast in de Japanse ASTE 10-m-telescoop in Chili. Voor Endo is dat bekend terrein. Hij heeft daar in 2017 gewerkt aan DESHIMA, een project waarbij een belangrijke basis is gelegd voor TIFUUN. Hierbij werd pionierswerk verricht met zogenoemde ‘integrated superconducting spectrometer’-technologie (ISS).  Lees hier meer over het onderzoek van Akira Endo of bekijk het filmpje hieronder voor meer informatie.

Dr. Akira Endo

EEMCS | Microelectronics

ERC Consolidator Grant: Flows for Algae Growth: Uncovering the multi-scale dynamics of living suspensions (FLOW4ALGAE)

Fotosynthetische microalgen zijn veelbelovend voor de duurzame productie van waardevolle producten, bioplastics en biobrandstoffen. In bioreactors vormen suspensies van levende, zachte, bewegende cellen een geheel nieuw soort vloeistof, die fysiologisch reageert op de omgeving en de stroomomstandigheden. Om nieuwe stroomtechnologieën voor bioreactors te kunnen ontwikkelen is fundamentele kennis over de vloeistofdynamiek van levende suspensies hard nodig.

Voor dit project is een ambitieus meerschalig onderzoeksplan opgesteld om de fundamentele wetten vast te leggen van de vloeistofdynamiek van levende suspensies, waarbij wordt uitgegaan van drie essentiële aspecten van de stromingsleer: (1) turbulentie, (2) de dynamiek bij vaste en vrije raakvlakken en (3) de reactie op dwarskrachten. Hierbij speelt een nieuw paradigma voor complexe stromingen een rol, waarbij de vloeistofdynamiek en fysiologie van de cellen op verschillende schalen innig met elkaar zijn verstrengeld. Ik ga dit probleem te lijf met een unieke set meerschalige experimenten, waarbij geavanceerde tools voor vloeistofdynamiek en reologie worden gecombineerd met nieuwe microstromingsleer en 3D­tracking van cellen, een techniek die onlangs in mijn onderzoeksgroep is ontwikkeld. Het resultaat van deze experimenten bestaat uit de eerste trackingmetingen van levende microalgen in een turbulente stroming, waarbij duidelijk wordt wat er gebeurt wanneer beweeglijke cellen op kleine schaal in contact komen met de turbulentiecascade. Tracking-experimenten zullen ons nieuwe inzichten geven in de wisselwerking tussen microalgen en vrije en getextureerde oppervlakken en in combinatie met reologie duidelijk maken welke invloed dwarskrachten hebben op de beweeglijkheid van cellen en – andersom – hoe de beweeglijkheid van invloed is op de reactie op dwarskrachten in de suspensie.

Samen zullen deze experimenten de onderlinge verbanden zichtbaar maken tussen stroming, celfysiologie en celgroei, waarbij we kunnen vaststellen hoe de beweeglijkheid van cellen kan worden benut om de turbulente mengomstandigheden in bioreactoren te optimaliseren, de vorming van biofilm te voorkomen en het oogsten van cellen te mediëren.

Lees hier meer over het onderzoek van Daniel Tam.

Dr. Daniel Tam

3mE | Fluid Mechanics

ERC Starting Grants: Intuitive Interaction for Robots among Humans – INTERACT

“INTERACT is bedoeld om het mogelijk te maken dat autonome mobiele robots veilig taken kunnen uitvoeren op locaties waar zij samenwerken met mensen. Daarvoor gaan we die robots voorzien van het cognitieve vermogen om zelf te bepalen hoe zij de interactie moeten aangaan met mensen en andere robots.”

Alonso-Mora zal gebruikmaken van machinaal leren om lokale en algemene intuïtiemodellen voor systemen met meerdere robots te trainen, waardoor deze inzicht krijgen in hun toekomstige interactie met de omgeving. Deze intuïtiemodellen zullen vervolgens worden geïntegreerd in nieuwe probabilistische optimalisatiemethodes om veilige interactiebewuste trajecten, taaktoekenningen en routes voor de robots te berekenen. Dankzij de totaalopzet van INTERACT wordt het mogelijk dat teams van mobiele robots zich veilig door op mensen afgestemde omgevingen bewegen en wordt er een geheel nieuw niveau aan automatisering in fabrieken en steden mogelijk.

Javier Alonso

3mE | Department of Cognitive Robotics