Financiering NWO Open Technologieprogramma voor John-Alan Pascoe

Nieuws - 02 juli 2023

Op 29 juni maakte het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen bekend dat het financiering toekent aan zeven onderzoeksprojecten via het Open Technologieprogramma. Een van die projecten is ‘ Damage Tolerance of Cold Spray Additive Repairs’ (CSAR) van dr.ir. John-Alan Pascoe. In totaal financiert NWO deze projecten met 5,4 miljoen euro, betrokken bedrijven en andere organisaties investeren ruim 1,6 miljoen euro in de projecten.

Cold spray is een vormgevingstechniek die erg veelbelovend is voor het repareren van vliegtuigonderdelen. Het toepassen van deze techniek wordt momenteel echter gelimiteerd omdat we geen methodologie hebben voor het voorspellen van de vermoeiings- en inslageigenschappen van gerepareerde onderdelen. Dit onderzoek zal dit aanpakken door de wetenschappelijke kennis te ontwikkelen over initiatie en groei van vermoeiingscheuren in cold spray afzettingen. Ook zullen de gevolgen van inslag op gerepareerde onderdelen worden onderzocht. Met deze kennis zal een methodologie voor evaluatie van vermoeiing en schadetolerantie worden ontwikkeld, die zal helpen toelaten dat cold spray gebruikt kan worden als reparatietechniek voor dragende constructies.

Het Open Technologieprogramma

Het Open Technologieprogramma biedt financiering voor excellent onderzoek, met het oog op mogelijke toepassing van de resultaten. Het programma geeft bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot toepasbare kennis. In totaal heeft NWO 7 onderzoeksprojecten gehonoreerd.

Meer informatie