De afvalmonitor ‘Orbisk’ biedt inzicht in de voedselverspilling aan TU Delft

Nieuws - 21 november 2023 - Sustainability Project

Sinds de start van het academisch jaar 2023/2024 staat de afvalmonitor ‘Orbisk’ in de Aula, bij het Foodsquare restaurant. Dit innovatieve systeem houdt toezicht op het voedsel dat in de prullenbak belandt en voorkomt onnodige verspilling. Een derde van de wereldwijde uitstoot wordt toegeschreven aan voedselverspilling. Het verminderen van voedselverspilling heeft een positieve invloed op het klimaat.

TU Delft heeft als ambitie om in 2030 CO₂-neutraal, klimaatadaptief en circulair te zijn, met aandacht voor biodiversiteit en leefkwaliteit. 

De Orbisk

De Orbisk is een innovatief voedselafvalmonitoringssysteem dat gebruikmaakt van beeldherkenning en A.I. Het systeem maakt foto’s van weggegooid voedsel, identificeert de ingrediënten, meet de hoeveelheid en registreert het tijdstip van de verspilling. Deze gegevens verschijnen in een dashboard dat inzicht geeft in voedselverspilling. Hierdoor kunnen medewerkers doelgericht actie ondernemen om voedselverspilling te minimaliseren.

 

Voedsel scannen.
1. Voedsel scannen.
Throwing away food
2. Weggooien van het voedselafval.
Monitoring the food waste
3. Monitoring van voedselafval.

Meer informatie over de afvalmonitor Orbisk, hier