NWO financiert onderzoek naar commercialisering van ultragevoelige proteomics-technologieën

Nieuws - 08 mei 2024 - Communication TNW

Om de praktische toepassing van eiwitonderzoek aan de afdeling Bionanoscience van de TU Delft te stimuleren, heeft de Nederlandse Wetenschapsorganisatie (NWO) onderzoeker Carlos de Lannoy benoemd tot fellow van de Faculty of Impact.

Identificatie en analyse van afzonderlijke intacte eiwitten

Carlos en collega's van de Chirlmin Joo-groep hebben onlangs een technologie gedemonstreerd waarmee afzonderlijke intacte eiwitten, de moleculen waaruit de meeste levende organismen bestaan, kunnen worden geïdentificeerd en geanalyseerd. Dit is wereldwijd een unieke technologie. Ze rapporteerden hun bevindingen in het tijdschrift Nature Nanotechnology. Deze technologie kan belangrijke toepassingen kunnen hebben, zoals een versnelde ontwikkeling van medicijnen en het vaststellen van ziekten voordat ziekteverschijnselen zich voordoen. De commercialisering van de genoemde toepassingen vereist nog veel werk met nieuwe uitdagingen voor de onderzoekers. 

"Hoewel de gepubliceerde proof of concept van deze veelzijdige technologie een opwindende vooruitgang is, realiseren we ons dat dit slechts de eerste stap is op weg naar een echte maatschappelijke bijdrage", zegt Carlos. "Met de Faculty of Impact kunnen we de volgende stappen op die weg zetten; ervoor zorgen dat we een markt hebben om te bedienen en vervolgens onze technologie in een product gieten voor die markt." Als Faculty of Impact fellow krijgt Carlos €185.000 voor marktonderzoek, technische ontwikkeling en ondernemerschapstraining.
 

NWO’s Faculty of Impact programma

Elk jaar vinden onderzoekers aan Nederlandse instituten honderden nieuwe technologieën uit, maar slechts een fractie daarvan wordt uiteindelijk in de praktijk toegepast. Om deze verspilling tegen te gaan, probeert NWO's Faculty of Impact programma uitvinders te stimuleren om hun technologie te ontwikkelen tot producten, door hen te begeleiden op het pad naar ondernemerschap. Voor het cohort van dit jaar heeft NWO postdoctoraal onderzoeker Carlos de Lannoy van de TU Delft geselecteerd als programma fellow om de commercialisering te onderzoeken van eiwitanalysetechnologieën die zijn ontwikkeld op de afdeling BioNanoscience.

Carlos de Lannoy