Laatste Nieuws

884 resultaten

23 februari 2018

Marnix Wagemaker krijgt Vici voor batterijenonderzoek

Marnix Wagemaker krijgt Vici voor batterijenonderzoek

Dr. ir. Marnix Wagemaker heeft een Vici-beurs van NWO in de wacht gesleept. Hij krijgt deze beurs van 1,5 miljoen euro, met daarbovenop 250.000 euro van betrokken bedrijven, om onderzoek te doen naar de werking van batterijen. Wagemaker wil onder meer achterhalen waarom de bereikte opslagcapaciteit van de huidige generatie batterijen achterblijft bij de capaciteit die theoretisch haalbaar moet zijn.

22 februari 2018

Lussen, lussen en nog eens lussen: zo wordt DNA georganiseerd

Lussen, lussen en nog eens lussen: zo wordt DNA georganiseerd

Wetenschappers van het Kavli Instituut van de TU Delft en EMBL Heidelberg hebben dit gefilmd hoe een enkel eiwitcomplex, condensin genaamd, een lus trekt in het DNA binnenin een cel. Ze beslechten daarmee een decennialang debat in de biologie.

15 februari 2018

Programmeren op een silicium quantum chip

Quantum technologie maakt grote sprongen vooruit. Nu wetenschappers enkele qubits met grote betrouwbaarheid controleren mag het wel wat meer op een echte computer gaan lijken. Bruikbare quantum chips vereisen programmeerbaarheid: de mogelijkheid om een zelfgekozen berekening uit te voeren. Wetenschappers van QuTech in Delft realiseerden nu een programmeerbare twee-qubit quantum processor in silicium en voerden daarmee twee quantum algoritmes uit. Ze publiceren hun werk in het tijdschrift Nature.

12 februari 2018

Medische instrumenten ontwerpen en testen zonder dure prototypes

Complexe nieuwe medische instrumenten blijven vaak steken in de fase van het prototype. Dat is duur en tijdrovend. Ewout Arkenbout ontwikkelde daarom een nieuwe, virtuele ontwerpmethode waarmee instrumenten al eerder zijn te evalueren en bij te sturen. Arkenbout promoveert op maandag 12 februari op dit onderwerp aan de TU Delft.

07 februari 2018

Wiskunde verklaart waarom Crispr-Cas9 soms het verkeerde DNA knipt

Wiskunde verklaart waarom Crispr-Cas9 soms het verkeerde DNA knipt

De ontdekking van Crispr-Cas9 is voor de medische wetenschap van grote waarde geweest. Het heeft gene editing vele malen eenvoudiger gemaakt, en gaat er mogelijk zelfs voor zorgen dat we in de nabije toekomst erfelijke ziekten uit onze genen kunnen wissen. Met Crispr-Cas9 zijn we in staat om DNA in een cel open te knippen om gemuteerde genen te repareren, of om nieuwe stukken DNA op de geopende plek te plakken. In eerste instantie leek het systeem extreem nauwkeurig te zijn. Maar inmiddels is duidelijk dat Cas9 soms ook knipt in DNA-sequenties die lijken op de sequentie waar het eiwit naar op zoek is. Wetenschappers van de TU Delft hebben een model ontwikkeld dat verklaart waarom Cas9 de ene DNA-sequentie kapot knipt en de andere met rust laat.

05 februari 2018

Op weg naar de ideale schaatsslag

Op weg naar de ideale schaatsslag

In de zoektocht naar dé ideale schaatsslag, ontwikkelde promovenda Eline van der Kruk een dynamisch computermodel van een schaatser en ‘meetschaatsen’. Deze moeten het op termijn mogelijk maken om schaatsers en coaches visuele real-time feedback te geven tijdens trainingen. Van der Kruk promoveert op donderdag 8 februari, één dag voor het begin van de Olympische Winterspelen, op dit onderwerp aan de TU Delft.

01 februari 2018

Clive Brown van Oxford Nanopore op kickoff Bioengineering Institute

Op dinsdag 27 maart lanceert de TU Delft het Delft Bioengineering Institute. Hoofdspreker is Clive Brown, chief technology officer bij DNA sequencing-specialist Oxford Nanopore Technologies.

01 februari 2018

Impact voor een betere samenleving: TU Delft Strategisch Kader 2018-2024

Impact voor een betere samenleving: TU Delft Strategisch Kader 2018-2024

Op 12 januari, tijdens de 176ste Dies Natalis, presenteerde de TU Delft haar nieuwe instellingsplan, het Strategisch Kader 2018-2024.

31 januari 2018

Start-up ATMOS UAV brengt als eerste in 50 jaar ongerept eiland in kaart

Start-up ATMOS UAV brengt als eerste in 50 jaar ongerept eiland in kaart

ATMOS UAV, een start-upbedrijf van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek maakt op 31 januari bekend dat hun Marlyn drone is ingezet om het tropische eiland Silhouette in de Seychellen in de Indische Oceaan in kaart te brengen.

30 januari 2018

Sanctie voor studentenvereniging DSC

De TU Delft heeft besloten een sanctie uit te vaardigen tegen studentenvereniging Delftsch Studenten Corps (DSC) naar aanleiding van een incident tijdens de kennismakingstijd in 2017.