Climate Action

Door de uitstoot van broeikasgassen veranderen we onze leefomgeving, dat staat als een paal boven water. Klimaatverandering hebben we dus zelf in de hand. We moeten het zoveel mogelijk beperken (mitigatie) en ons leren aanpassen waar dit niet kan (adaptatie).

Als TU Delft gaan we ons daar volop voor inzetten. We gaan werken aan de kennis die we nodig hebben om het klimaat op regionaal en wereldwijd niveau beter te begrijpen. We gaan ook werken aan innovaties die ons kunnen helpen bij de overgang naar niet-fossiele brandstoffen of bij het aanpassen aan een veranderend klimaat.

Het probleem is complex en urgent, maar we hebben geen andere keuze dan optimistisch te zijn en al onze capaciteiten te gebruiken om de uitdaging aan te gaan, via onze onderwijsprogramma's en ons onderzoek.

Voor meer informatie, zie:

Onze belangrijkste onderzoeksthema's zijn:

Onze visie op Climate Action komt voort uit tientallen jaren onderzoek van over de hele universiteit. In het Climate Action-programma bouwen we verder aan die onderzoeksgebieden waar we al sterk in zijn en bekijken we waar we nog sterker in moeten worden om onze (inter)nationale reputatie als klimaatuniversiteit hoog te houden.

Climate Action Nieuws

02 februari 2022

Campus TU Delft in 2030 CO2-neutraal

Campus TU Delft in 2030 CO2-neutraal

In 2030 wil TU Delft volledig duurzaam opereren. Alle activiteiten op en vanaf de campus zijn dan CO2-neutraal, circulair, klimaatadaptief en dragen bij aan de kwaliteit van leven voor haar gebruikers en voor de natuur. Samen met alle medewerkers, studenten en partners van de universiteit maakt duurzaamheidscoördinator Andy van den Dobbelsteen zich sterk om deze ambitie te realiseren. Op een nieuwe website kan iedereen de vorderingen volgen.

14 januari 2022

Verjaardag TU Delft in teken energietransitie

Verjaardag TU Delft in teken energietransitie

Op vrijdag 14 januari vierde TU Delft haar 180ste Dies Natalis, ofwel verjaardag. De universiteit heeft ‘speeding up the energy transition’ gekozen als thema voor de lustrumactiviteiten die na de officiële Dies Natalis-ceremonie van vrijdag nog 180 dagen zullen duren.

11 januari 2022

The Earthshot Prize

The Earthshot Prize

The search for the winners of The Earthshot Prize 2022 has begun and TU Delft is proud to be an official Nominator. Launched in 2020 and with the first incredible winners announced in October 2021, The Earthshot Prize is one of the most prestigious global environment prize in history, aiming to find new solutions to the world’s biggest environmental problems.

10 januari 2022

TU Delft bouwt lokaal, CO2-vrij energiesysteem voor gebouwde omgeving

TU Delft bouwt lokaal, CO2-vrij energiesysteem voor gebouwde omgeving

De energietransitie wordt het meest tastbaar in woonwijken, waar de uitdagingen groot zijn. Op The Green Village – het fieldlab voor duurzame innovatie op TU Delft Campus – start vrijdag 14 januari een uniek project dat de energietransitie in de gebouwde omgeving moet gaan versnellen: het 24/7 Energy Lab.

01 november 2021

Smeltwater uit de Oostenrijkse Alpen

Smeltwater uit de Oostenrijkse Alpen

Groots, meeslepend en een urgent maatschappelijk probleem. In haar zoektocht naar een geschikt afstudeeronderwerp legde masterstudent Watermanagement Sarah Hanus de lat hoog. De perfecte uitdaging vond zij in de Oostenrijkse Alpen, waar door klimaatverandering de waterafvoer van rivieren verandert. Met het model dat Hanus zelf ontwikkelde kan ze tot ver in de toekomst voorspellen hoe water uit de bergen zal stromen. Het leverde haar de titel Best Graduate van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen op.


Climate Action Nieuws

07 januari 2021

Andy van den Dobbelsteen benoemd tot Coördinator Duurzaamheid

Andy van den Dobbelsteen benoemd tot Coördinator Duurzaamheid

Het College van Bestuur heeft professor Andy van den Dobbelsteen benoemd tot Coördinator Duurzaamheid TU Delft met ingang van 1 januari 2021.

26 november 2020

Delfts onderzoek in negen NWA-ORC consortia

Delfts onderzoek in negen NWA-ORC consortia

Delftse onderzoekers gaan in negen consortia met de gehele kennisketen en maatschappelijke organisaties aan de slag met interdisciplinair onderzoek waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Jill Slinger, onderzoeker bij TBM en CiTG, is betrokken bij het NWA-ORC CASTOR project (CAtchment Strategies TOwards Resilience), waarvan WUR penvoerder is.

18 november 2020

Alliantie van topuniversiteiten roept G20-leiders op om prioriteit te geven aan netto nuluitstoot

Alliantie van topuniversiteiten roept G20-leiders op om prioriteit te geven aan netto nuluitstoot

Een internationale alliantie van prominente universiteiten die klimaatonderzoek doen, waaronder de TU Delft, heeft haar eerste verklaring uitgebracht voorafgaand aan de G20-top op 21 en 22 november 2020.

18 november 2020

Complexe koraalkusten begrijpen

Complexe koraalkusten begrijpen

Koraalriffen vlak voor de kust bieden beschutting voor zeedieren en zijn een paradijs voor snorkelaars. Maar ze vormen ook een natuurlijke barrière die de kustlijn en het gebied verder landinwaarts beschermt. Met 3D-geprinte koraalreplica’s onderzoekt Marion Tissier hoe koraal precies golven dempt en beïnvloedt.

13 oktober 2020

Vermalen mosselschelpen in je 3D-printer

Vermalen mosselschelpen in je 3D-printer

Promovendus Marita Sauerwein laat zien dat 3D-(her)printen met lokaal verkregen duurzame en natuurlijke grondstoffen een haalbare optie is in een circulaire economie.