Innovative Health Initiative subsidie van EUR 24 miljoen om kankerbehandelingen te verbeteren

Nieuws - 22 juni 2023 - Communication TNW

Het Innovative Health Initiative heeft een subsidie van EUR 24 miljoen toegekend aan het IMAGIO consortium van klinische partners, gecoördineerd door Philips, met aanvullende middelen en financiering door industriële partners. Het consortium zal onderzoek doen naar het verbeteren van klinische resultaten door minder invasieve behandelingen voor longkanker, leverkanker en weke delen sarcomen.

Dennis Schaart, hoofd van de sectie Medical Physics & Technology at the Radiation Science & Technology department of Delft University of Technology (TU Delft): “Binnen IMAGIO ontwikkelt de TU Delft samen met het UMC Utrecht een nieuw type stralingsdetector die kan worden gebruikt voor gelijktijdige röntgendoorlichting en nucleaire beeldvorming. Zulke detectoren zijn nodig voor de ontwikkeling van een hybride C-boog voor beeldgeleiding tijdens radio-embolisatie, een succesvolle nieuwe kankerbehandeling met behulp van radionucliden. Het is een technisch uitdagend project dat de behandelingen nog nauwkeuriger kan maken. Minstens zo belangrijk is echter dat deze detectoren een veel efficiëntere workflow mogelijk maken. Wanneer dat lukt, helpt deze technologie kosten te besparen, de druk op de kanker zorg te verlichten en de behandeling patiëntvriendelijker te maken.”

Het Innovative Health Initiative (IHI) maakte 14 juni 2023 bekend dat het IMAGIO consortium van klinische partners een subsidie van EUR 24 miljoen heeft gekregen, aangevuld met extra middelen en financiering door industriële partners, om onderzoek te doen naar minder invasieve kankerbehandelingen. Het consortium bestaat uit ongeveer 30 partners, waaronder ziekenhuizen, academische instellingen, kleinere en grotere bedrijven en organisaties van zorgverleners en patiënten. Het consortium zal de financiering gebruiken voor het ontwikkelen van interventionele oncologische innovaties gericht op longkanker, leverkanker en weke delen sarcomen. 

Lees het volledige bericht op https://imagioproject.eu/
 

dr.ir. D.R. Schaart