De meeste mensen zullen de pijn die bij het verzwikken van een enkel hoort wel kennen. Dit is wat Exo-L betreft verleden tijd, zij bieden namelijk een op maat gemaakte enkelbrace aan die optimaal beschermt tegen het verzwikken van de enkel. Zo ben je tijdens werk, sport of in het dagelijks leven optimaal beschermd en je kan comfortabel blijven bewegen. Op de Olympische Spelen in Tokyo gebruikten 27 hockey(st)ers de EXO-L enkelbrace. We luisteren naar Frank-Jan van Waveren, CEO van Exo-L.

 

Hoe is EXO-L begonnen?

"Een scholier moest zijn voetbalcarrière vroegtijdig beëindigen door een enkelblessure. Als Delftse student Industrieel Ontwerpen dacht hij: is hier een oplossing voor? Kunnen we dit soort blessures voorkomen ? Kunnen we helpen voorkomen dat een bestaande blessure zich herhaalt? Na  onderzoek is gebleken dat bij een verzwikking in 99,5% van de gevallen als eerste de buitenste enkelband (in)scheurt. Het ontwerp van de EXO-L enkelbrace bestaat uit een 3D geprint deel dat rust op de enkel. Dit wordt middels een koord verbonden met de schoen, waarop een bevestigingspunt wordt aangebracht. Dit koord bootst de buitenste enkelband na, maar is een stuk sterker. Tijdens de verzwikbeweging zal het koord op spanning komen te staan waardoor de verzwikkingbeweging wordt gestopt en een verzwikking wordt voorkomen. De unieke werking van de enkelbrace biedt optimale bescherming, totale bewegingsvrijheid en daardoor maximaal comfort."

 

Welke successen zijn geboekt?

"We zijn enorm trots dat er 27 hockey(st)ers, (uit 7 verschillende landen) op de Olympische Spelen in Tokyo met onze EXO-L enkelbraces speelden. Daarmee zijn 2 gouden en 6 zilveren medailles gewonnen. Ook zijn we er trots op dat in de industrie steeds meer bedrijven de EXO-L enkelbrace beschikbaar stellen voor hun medewerk(st)ers om zo verzuim, veroorzaakt door een enkelverzwikking, te voorkomen. Met onze enkelbrace kan men de gehele dag beschermd werken zonder bewegingsbeperking. Een tevreden gebruik(st)er is de beste reclame die we ons kunnen wensen. Als dat op een podium als de Olympische Spelen is, is dat geweldig. Maar ook iemand die weer een rondje kan hardlopen maakt ons trots. Want daaruit blijkt hoe goed het product is."

Welke uitdagingen zijn jullie overkomen?

"We waren wellicht te vroeg met onze innovatie. Dat klinkt stoer, maar het kan ook onhandig zijn. We zijn al sinds 2012 met deze braces bezig. We wilden de braces voor elk persoon op maat kunnen maken. Dat hebben we gerealiseerd door de enkels in 3D te scannen. De scanners waren destijds echter niet nauwkeurig genoeg, dus bouwden we zelf scanners. Hierdoor konden we de optimale brace laten 3D printen. Eigen scanners maken betekende echter ook het onderhouden en updaten van de scanners. Dat was arbeidsintensief en kostbaar. Nu zijn er scanners beschikbaar die nauwkeurig genoeg zijn, zelfs heel betaalbare clip-on scanners die men in combinatie met een iPad kan gebruiken. 3DScan-to-3Dprint en customized producten zijn langzamerhand normaal aan het worden in de consumentenmarkt. Maar dat was het een kleine 10 jaar geleden nog niet. Er is soms tijd nodig voordat de markt klaar is om de meerwaarde van een innovatie te begrijpen en te waarderen."

 

Wat zijn de volgende stappen voor EXO-L?

"Opschalen! We zijn bezig met strategische partnerships. Zodat de klanten dicht bij huis advies kunnen krijgen en de enkelbrace kunnen aanschaffen. We hebben nu 84 verkooppunten in Nederland, 4 in België en 12 in Oceanië. In Canada is recent een partnership gesloten en er is contact met partners in Duitsland, Frankrijk, China en USA.. We zijn bezig om het productieproces verder te vereenvoudigen om het opschalen te versnellen. Het is prachtig om deze innovatie in Nederland bedacht en ontwikkeld te hebben, maar de buitenlandse markt is natuurlijk veel groter. Een enkelverzwikking is wereldwijd een heel veel voorkomende blessure die enorme impact heeft op werk, vrije tijd en het dagelijkse leven. Ons doel is om dat probleem middels het inzetten van de EXO-L enkel brace te verkleinen."

 

EXO-L gaat nu ‘de wereld over’ op een postzegel. Hoe kijken jullie hier naar?

"Het is een creatieve manier van marketing. Een prachtige samenwerking met PostNL en de TU Delft. Daarover gesproken: enkelverzwikkingen komen ook bij postbodes voor. Ons product is zeker niet alleen voor (top)sporters: ook mensen met een actief beroep kunnen veel baat hebben bij blessurepreventie. Denk aan de industrie. Helmen, scheenbeschermers, mondbeschermers: we vinden ze heel normaal. Wij hopen natuurlijk dat enkelbescherming ook in dat rijtje komt. Dan zal EXO-L niet alleen op een postzegel de wereld over gaan, maar ook als fysiek product."

/* */