Sectorplan Magazine: Fundament

De Technische Universiteit Delft wil een belangrijke, zo niet leidende rol spelen bij enkele van de meest prominente uitdagingen waar de wereld en onze samenleving vandaag de dag voor staan. Er vinden snelle veranderingen in technologie plaats, maar op sommige gebieden gaan de vereiste veranderingen niet snel genoeg. Soms is een revolutie nodig in plaats van een evolutie. Daarom zijn de sectorplanfondsen van de Nederlandse overheid in het leven geroepen.  

Tussen 2008 en 2018 nam het aantal studenten veel sneller toe dan het onderwijzend personeel. Daarom hadden onze wetenschappers steeds minder tijd voor onderzoek binnen de basisdisciplines. De Nederlandse regering, die dit als de basis van de b├Ętawetenschappen erkende, vroeg de universiteiten om in landelijke co├Ârdinatie te bepalen welke gebieden het meest versterking behoefden. Binnen de technische wetenschappen werden 21 van onze bestaande prioriteitsgebieden geselecteerd, verdeeld over de drie disciplines werktuigbouwkunde, civiele techniek en elektrotechniek. Individuele universiteiten en, tenslotte, faculteiten vertaalden deze landelijke prioritering in een wensenlijst van posities: de Sectorplannen.   

Dit Fundament magazine van de TU Delft moet gelezen worden in het kader van de Sectorplannen, en sluit aan bij het onderdeel Engineering. Bij elk verhaal dat in dit magazine wordt uitgelicht, staat zowel de bijbehorende discipline als het bijbehorende prioriteitsgebied vermeld.