Celebrating successes together

Bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek werken we allemaal hard aan onderwijs en onderzoek van wereldklasse. Dit leidt tot mooie prestaties die soms resulteren in een beurs of award. Deze successen zijn een bron van inspiratie en dragen bij aan een gevoel van trots en verbondenheid met onze faculteit en dat delen we graag op deze pagina.

2024

ERC Consolidator Grant voor onderzoeksvoorstel MORASINA

08-04-2024 | Daniele Ragni

Daniele Ragni heeft een ERC Consolidator Grant gekregen van de European Research Council voor zijn onderzoeksproject MORASINA (Modelling Rotor Aircraft Surface Interaction Noise for Acoustic Prediction). Ragni gaat hiermee onderzoek doen naar geluid veroorzaakt door de interactie van rotoren met onderdelen van vliegtuigrompen om zo het geluid nauwkeuriger te kunnen voorspellen en vervolgens te verminderen.

Lees meer

Okochi Memorial Technologie Prijs

26-03-2024 | Yoshinari Hashimoto

Dr. Yoshinari Hashimoto, gastwetenschapper op de afdeling Control & Operations (sectie Control & Simulation), heeft de 70e Okochi Memorial Technology Prize gekregen van de Okochi Memorial Foundation in Japan voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van een automatisch regelsysteem voor hoogovenactiviteiten. De Okochi Memorial Technology Prize wordt toegekend voor uitmuntende en originele onderzoeksprestaties op het gebied van industriële engineering in Japan. De prijsuitreiking vond op 26 maart plaats in Tokio.

Een zeer efficiënte en stabiele werking van hoogovens in de staalindustrie is van cruciaal belang om de CO2-uitstoot te verminderen. Hashimoto et al. ontwikkelden een automatisch regelsysteem op basis van een wiskundig model dat de interne toestand van de hoogovens in real-time berekent en publiceerden samen met Prof. Mulder en Prof. Van Paassen (C&S) twee wetenschappelijke artikelen hierover. Dit geautomatiseerde systeem is inmiddels in de praktijk toegepast bij daadwerkelijke hoogovenoperaties en heeft bijgedragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de werkdruk van de operators. Tijdens zijn tweejarige verblijf van twee aan de TU Delft onderzoekt Dr. Hashimoto het gebruik van ecologisch interface-ontwerp om de vaardigheden van bekwame operators te behouden in geautomatiseerde en duurzame operaties in de hoogovens van de toekomst.

Advanced Materials publicatie: Biologische materie nabootsen met 3D-printen

19-03-2024 | Caroline Houriet en Kunal Masania

Caroline Houriet en Kunal Masania hebben een methode gevonden om de complexe microstructuren die in de natuur voorkomen na te bootsen met behulp van 3D-printtechnieken. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor het ontwerpen en fabriceren van lichtgewicht onderdelen met hoge mechanische prestaties die bovendien recyclebaar zijn. Het team heeft hun nieuwe inzichten in Advanced Materials gepubliceerd.

Lees meer

Best TU Delft H2 Platform paper and Climate & Energy Paper nominatie

13-03-2024 | Kaushal Dave

Met zijn paper "Thermodynamic analysis of a zero-emission combustion cycle for energy transition” won hij de eerste plaats voor het TU Delft H2 Platform. Bovendien werd dit paper, samen met 8 anderen, geselecteerd voor de beste TU Delft Klimaatpublicatie en de beste TU Delft Energiepublicatie.

Voor zijn onderzoek analyseerde en optimaliseerde Kaushal Dave de innovatieve HYCOS-verbrandingscyclus en kwam tot een indrukwekkende, theoretisch haalbare gas-naar-elektriciteit efficiëntie van meer dan 55%. Zijn onderzoek biedt het goede hoop om tot een koolstofvrije mondiale economie te komen.

Lees meer
Volledige paper

 

NWO OTP financiering voor onderzoek ziekenhuisgeluiden

06-03-2024 | Roberto Merino Martinez

Roberto Merino Martinez heeft samen met twee onderzoekers van de faculteit IO financiering toegekend gekregen van NWO in het kader van het Open Technologie Programma voor hun onderzoek naar omgevingsgeluid op kinder-IC's.

Geluiden om ons heen hebben een grote invloed op onze gezondheid. Stel je eens voor wat ziekenhuisgeluiden betekenen voor het stressniveau van kinderen op de IC bijvoorbeeld. Met de financiering kunnen de wetenschappers nieuwe algoritmes ontwikkelen die geluidsproducerende activiteit identificeren en de kwaliteit ervan beoordelen. Deze informatie wordt weergegeven op een digitaal platform om het begrip van verpleegkundigen van de 'auditieve voetafdruk' van verschillende geluiden te vergroten en hen in staat te stellen actie te ondernemen om deze te verbeteren.

Lees meer

Hans Wittenberg Prijs 2024

05-03-2024 | Elise Scheers

Elise Scheers heeft de Hans Wittenberg Prijs 2024 ontvangen voor haar scriptie getiteld: "Coupled Hybrid Electric Aircraft Design and Strategic Airline Planning". Haar onderzoek richt zich op de integratie van het ontwerp van hybride-elektrische vliegtuigen met de strategische planning van vliegoperaties, met als doel een methodologie te ontwikkelen voor het optimaliseren van het ontwerp van een hybride-elektrische vloot, waarbij rekening wordt gehouden met de impact op de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij en de emissies van het netwerk. Ze werd begeleid door Dr. Maurice Hoogreef.

Lees meer

Heinz Stoewer Space Award 2024

05-03-2024 | Juan Garcia Bonilla

Juan Garcia Bonilla heeft de Heinz Stoewer Space award 2024 ontvangen voor zijn scriptie, getiteld "Uncertainty Quantification for Solar Sails in the Near-Earth Environment". Bonilla's werk is gericht op het identificeren en kwantificeren van de effecten van de belangrijkste bronnen van onzekerheid in Solar Sails missies rond de aarde. Dit stelt missie-ontwerpers in staat om robuuste systemen te ontwerpen die in staat zijn om te slagen ondanks de onzekerheid. Hij werd begeleid door Dr. Jeannette Heiligers.

Lees meer

Open Education Ambassador Award 2024

05-03-2024 | Calvin Rans

De TU Delft zet elk jaar tijdens de wereldwijde Open Education Week negen docenten in het zonnetje voor hun inzet om kennis en onderwijsmiddelen te delen met de wereld. De docenten zijn genomineerd door hun faculteiten en QuTech en ontvangen de prijs uit handen van de directeur van de TU Delft Extension School for Continuing Education tijdens een openbare ceremonie in de Teaching Academy.

Calvin Rans ontving de prijs voor zijn inzet om openheid over en het delen van onderwijs- en leerpraktijken en materialen te stimuleren -zelfs tot buiten de campus van de TU Delft- wat hem lof opleverde van studenten en collega's, ook van andere universiteiten en wereldwijd. Naast het feit dat hij de verantwoordelijke docent is voor de open-lincensie MOOC ‘Introduction to Aerospace Structures and Materials’, probeert hij nieuwe open formats en tools te introduceren in het onderwijs om beter tegemoet te komen aan verschillende doelgroepen. Recentelijk bijvoorbeeld met behulp van een door ChatGPT gegenereerde video of door het creëren van een boeiend on campus vak 'Missie naar de ruimte', waarmee hij situaties tot leven brengt met behulp van digitale tools. Een andere reden waarom hij de prijs ontvangt is omdat hij regelmatig ervaringen en geleerde lessen binnen het ingenieursonderwijs deelt, onder andere als voorzitter van de belangengroep Open en Online Onderwijs.

Meer informatie:

Open Education Ambassadors
Open Education Ambassador Awards for TU Delft lecturers

TU Open Education financiering voor voorstel voor inclusief STEM onderwijs

05-03-2024 | Anandini Jayanthi en Isabelle El-Hajj

Anandini Jayanthi en Isabelle El-Hajj, die deel uitmaken van de LR werkgroep D&I-onderwijs, hebben deelgenomen aan een voorstel voor het Open Education Stimulation Fund onder leiding van de faculteit EWI. Met het voorstel willen ze diversiteit en inclusie in ons onderwijs versterken. Het voorstel met de titel "Towards Open Inclusive STEM Education" is gehonoreerd.

Een korte samenvatting van de projectdoelen: "Met ons project willen we leerkrachten ondersteunen en leren over de betekenis van inclusief onderwijs. En hen de tools geven om deze kennis te implementeren en open onderwijsmiddelen en voorbeelden verzamelen die ze kunnen hergebruiken in hun eigen onderwijs. Hoewel in eerste instantie gemotiveerd door een gebrek aan vrouwen in techniek, streven we ernaar om waar mogelijk andere minderheden en diversiteitsaspecten op te nemen. Met dit project willen we de drempel om inclusief onderwijs te creëren en te gebruiken zo laag mogelijk maken en laten zien dat je, zelfs met kleine aanpassingen, kunt werken aan meer inclusief onderwijs." We hopen dat dit zal helpen om D&I in ons onderwijs te versterken.

Meer informatie: Open Education Stimulation Fund 2023 (tudelft.nl)

NWO VICI beurs voor “Running up that hill”

28-02–2024 | Marios Kotsonis

Prof. Marios Kotsonis ontving een Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro van NWO (Nederlandse Onderzoeksraad) voor zijn onderzoek 'Running up that hill' naar het verminderen van de luchtweerstand van vliegtuigen door de luchtstroom over de vleugels te regelen. Deze nieuwe ontdekking kan een revolutie betekenen voor laminaire vleugels en mogelijk miljoenen tonnen brandstof en schadelijke uitstoot per jaar besparen.

Lees meer

NWO VICI beurs voor op insect-geinspireerde robots

28-02–2024 | Guido de Croon

Prof. Guido De Croon heeft een Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro toegekend gekregen van NWO voor zijn onderzoek naar op insecten geïnspireerde, neuromorfische AI voor autonome robots.

AI vereist zware computerapparatuur die robots zwaar en gevaarlijk maakt, en daarmee ongeschikt voor veel toepassingen. In dit project wordt de AI gemodelleerd naar de intelligentie van insecten en toegepast op een drone met beperkte middelen, waardoor ontelbare nieuwe toepassingen mogelijk worden.

Lees meer

ERC Consolidator Grant voor onderzoeksvoorstel ARCS

27-02–2024 | Coen de Visser

Coen de Visser heeft een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro gekregen van de European Research Council voor zijn onderzoeksproject ARCS (Autonomous Robots with Common Sense).

In het ARCS-project zal hij een nieuw principe in besturingstechniek ontwikkelen: Artificial Physical Awareness (APA). Met APA worden autonome robots zoals drones en zelfrijdende auto's zich bewust van hun eigen fysieke mogelijkheden en beperkingen. Dit zal hen uiteindelijk helpen om veilig te opereren in de nabijheid van mensen, dieren en infrastructuur.

Lees meer

ERC Consolidator Grant voor onderzoeksvoorstel MetaWing

27-02–2024 | Marios Kotsonis

Prof. Marios Kotsonis heeft een ERC Consolidator Grant van €2,4 miljoen gekregen van de European Research Council (ERC) voor zijn onderzoeksproject MetaWing.

Het onderzoek van Kotsonis is erop gericht om de weg vrij te maken voor ultra-lage luchtweerstand vliegtuigvleugels voor gebruik in emissievrije luchtvaart. Om dit doel te bereiken, ontwikkelen hij en zijn team een nieuwe klasse metamaterialen: samengestelde structuren die buitengewone golfverschijnselen creëren, die ze willen gebruiken voor stromingscontrole.

Lees meer

NWO GO financiering voor voorstel over de evolutie van Titan

12-02-2024 | Marie Fayolle and Dominic Dirkx

Marie Fayolle en Dominic Dirkx hebben financiering gekregen van NWO binnen het programma 'Use of space infrastructure for Earth Observation and Planetary Research ' (GO) voor hun onderzoeksvoorstel 'Elucidating tidal dissipation through open science - a window on the evolution of Titan and the Saturnian system from radio science and astrometry'. Met dit onderzoek willen ze meer inzicht verschaffen in de evolutie van het Saturnusstelsel en zijn maan Titan in het bijzonder, en zo nieuw licht werpen op de processen die de evolutie van ijzige satellieten in het algemeen sturen.
 
Veel manen van Jupiter en Saturnus hebben een diepe oceaan van vloeibaar water onder een ijskoud oppervlak. Dit maakt deze ijzige manen zeer interessant vanuit een astrobiologisch perspectief, aangezien vloeibaar water een belangrijk ingrediënt is voor het leven zoals wij dat kennen. De onderzoekers zullen gegevens van de Cassini-missie gebruiken om de baanevolutie van de grote Saturnusmanen opnieuw te analyseren, met de nadruk op de maan Titan. Eerdere analyses van dit type hebben tot tegenstrijdige resultaten geleid, waardoor evolutiescenario's van het binnenste van deze manen in twijfel werden getrokken.
 
Het merendeel van de analyses zal worden uitgevoerd met behulp van open-source tools, gebaseerd op de Tudat astrodynamica software. Publicaties zullen vergezeld gaan van software repositories, zodat iedereen in de gemeenschap het werk in detail kan bestuderen en kan proberen de analyse uit te breiden of te verbeteren zonder het wiel opnieuw uit te hoeven vinden.

NWO GO subsidie for RAM onderzoeksvoorstel

18-01-2024 | Christian Siemes

Christian Siemes heeft binnen het programma ‘Gebruik van ruimte-infrastructuur voor aardobservatie- en planeetonderzoek' (GO) van NWO subsidie gekregen voor zijn onderzoeksvoorstel RAM. RAM, wat staat voor 'relative accelerator modelling', wil een cruciale bijdrage leveren aan het succes van de GRACE-FO missie door de nauwkeurigheid te verbeteren van de gegevens die worden ontvangen van de versnellingsmeter op de tweede GRACE-FO satelliet, die niet goed functioneert.
 
De GRACE-FO-missie meet hoe het zwaartekrachtsveld van de aarde in de loop van de tijd verandert. Dat levert belangrijke gegevens op over hoe snel de ijskappen smelten, hoeveel veranderingen in de oceaanmassa bijdragen aan de stijging van het zeeniveau, de mate waarin grondwater wordt uitgeput en weer aangevuld, en vele andere geofysische processen. Helaas presteert de versnellingsmeter op de tweede GRACE-FO satelliet slechter dan verwacht, wat een ernstige beperking vormt voor de missie. De noodoplossing is om de gegevens van de goed presterende versnellingsmeter op de eerste satelliet te transformeren om de krachten weer te geven die op de nabijgelegen tweede satelliet werken, een proces dat 'transplantatie' van de versnellingsmeterdata wordt genoemd. Zo'n transplantatie vereist nauwkeurige modellering van aerodynamische krachten en stralingsdruk, waarvoor ze geavanceerde methoden zullen gebruiken die zijn ontwikkeld voor atmosferisch onderzoek. De modellering is gebaseerd op een fotorealistisch model van de satelliet, ‘ray-tracing’ algoritmen die ontwikkeld zijn voor computer graphics, en fine-tuning van de beschrijving van de oppervlakte-eigenschappen van de satelliet op basis van een geavanceerde analyse van gegevens tijdens de vlucht.