Foto: ©Davide Monteleone/2021
Klimaatneutraal vliegen? Nu boarden!
Wij streven naar een klimaatneutrale luchtvaart en zijn ervan overtuigd dat dat kan. Onze drijfveer? Klimaatverandering is onze realiteit. En hoewel de luchtvaart veel bijdraagt aan welvaart en welzijn van mensen over de hele wereld, draagt het ook bij aan de klimaatverandering. Als we in deze sector niet ingrijpen zal deze bijdrage exponentieel toenemen. Daarom moeten we in de luchtvaart vandaag nog in actie komen. De TU Delft heeft wat ons betreft alles in huis om met technologische oplossingen een cruciale bijdrage te leveren aan het klimaatneutraal maken van de luchtvaart.
Henri Werij
Decaan faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek TU Delft
Hoe werkt de TU Delft aan het verduurzamen van de luchtvaart?
-
We maken vliegtuigen zo zuinig mogelijk. Onze revolutionaire Flying-V beoogt bijvoorbeeld door een betere aerodynamica en een lichter gewicht 20% minder brandstof te gebruiken dan de meest zuinige lange-afstandsvliegtuigen van nu, zoals de Airbus A350. Maar ook lichtgewicht vliegtuigmaterialen en nieuwe systemen voor Air Traffic Management, zoals een Single European Sky, zodat vliegtuigen altijd de kortst mogelijke afstand kunnen vliegen, kunnen energie besparen.
-
Wij willen de luchtvaart volledig laten draaien op duurzame voortstuwingstechnologieën en een mix van duurzame energie. Zo werken we aan elektrische en elektrisch/hybride vliegtuigen. Maar ook aan de duurzame productie van groene brandstoffen als synthetische kerosine, LNG en waterstof. Door CO2 te gebruiken bij de productie van groene brandstoffen, maken we de luchtvaart CO2-neutraal. Alle oplossingsrichtingen zijn nodig. Duurzame brandstoffen zijn geschikter voor ‘lange-afstandsvluchten’, elektrische vliegtuigen voor kortere routes.
-
Onderwerpen binnen dit thema variëren van duurzame luchthavens in een gezonde leefomgeving – hieronder vallen ook duurzame grondoperaties, zoals elektrisch taxiën - tot nieuwe systemen voor luchtverkeersleiding en vlootmanagement (zo kan een luchtvaartmaatschappij ervoor kiezen meer te vliegen met elektrische vliegtuigen als ze meer tussenstops kunnen inplannen). Ook meten we het effect van vliegtuigen en nieuwe brandstoffen op de atmosfeer. Hiermee kunnen we bepalen op welke hoogte en via welke routes vliegtuigen het beste kunnen vliegen om klimaatimpact te minimaliseren en om luchtvervuiling en geluidsoverlast te minimaliseren.
-
Wij werken aan het minimaliseren van de impact van vliegtuig- en ruimtevaartmaterialen en -structuren op onze planeet. Daartoe volgen wij verschillende benaderingen, waaronder ontwerp voor de levenscyclus, ontwikkeling van bio-gebaseerde en bio-afbreekbare materialen voor de luchtvaart- en ruimtevaart, ontwikkeling van energie- en hulpbronnenefficiënte fabricagetechnologieën en van methodes voor hergebruik en recycling. Hiermee willen we de circulaire luchtvaart- en ruimtevaartindustrie van de toekomst realiseren. Dit onderwerp omvat ook duurzaam vliegtuigonderhoud. Conditieafhankelijk onderhoud (‘Condition-Based Maintenance’) bijvoorbeeld - waarbij de gezondheid van het vliegtuig constant wordt gemonitord met sensoren en kunstmatige intelligentie, stelt luchtvaartmaatschappijen in staat componenten te vervangen wanneer ze echt aan het eind van hun levensduur zijn, in plaats van tijdens preventieve inspecties, wat tot minder verspilling leidt.