Perspectiefsubsidie voor smeltlassen van thermoplastische composieten

De NWO heeft vanuit het Perspectiefprogramma ruim 6 miljoen euro toegekend voor ENLIGHTEN - Enabling Integrated Lightweight Structures. Het onderzoek is gericht op 'Vermindering van CO2-uitstoot door het lichter maken van voertuigen'. Terwijl de fabricagetechnologie├źn voor onderdelen gemaakt van thermoplastcomposieten snel ontwikkelen, is de integratie en verbinding van deze onderdelen minder ver. Het idee is om deze barri├Ęre te overwinnen met een ge├»ntegreerde benadering van smeltlassen, waarbij proces- en prestatieoptimalisatie worden gecombineerd door simulaties van fysische verschijnselen en procesbewaking met behulp van kunstmatige intelligentie. Het consortium wordt geleid door Remko Akkerman van U/Twente, TU Delft is een van de partners in het consortium. Clemens Dransfeld, Saullo Castro en Boyang Chen (faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) en Bert Sluys en Frans van der Meer (faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen) maken deel uit van het TU Delft team voor ENLIGHTEN.