Onderzoeknieuws

1061 resultaten

12 april 2018

Arend Schwab en Johan Schonebaum in Solar Magazine en AD/Haagsche Courant

12 april 2018

Een onconventionele buis die levens kan redden

Cohesieproject van Dr. Farbod Alijani (Afd. Precision and Microsystem Engineering) en Dr. Dimitra Dodou (Afd. BioMechanical Engineering): ‘We maken een fantasie waar: een buis met totaal onconventionele mechanische eigenschappen. Het kan complicaties helpen voorkomen bij endovasculaire reparaties van slagaders.’

12 april 2018

‘Vaderlijk’ en ‘moederlijk’ DNA van schimmels op verschillende momenten actief

‘Vaderlijk’ en ‘moederlijk’ DNA van schimmels op verschillende momenten actief

Veel paddenstoelen hebben twee verschillende kernen in hun cellen, een van de ‘vader’ en een van de ‘moeder’. Onderzoekers van de universiteiten Delft, Utrecht en Wageningen hebben nu ontdekt dat de genen van de ouderlijke DNA’s op verschillende momenten in de ontwikkeling van de paddenstoel tot expressie komen. “Dit betekent dus dat als genen worden geïdentificeerd die betrokken zijn bij paddenstoelvorming, we voortaan eerst moeten uitzoeken of de vaderlijke of de moederlijke kern actief is,” aldus promovendus Thies Gehrmann van de TU Delft. De resultaten van het onderzoek zijn op 11 april gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

11 april 2018

Sebastien Callens in Delta

11 april 2018

Mathijs van Hengstum en Tom Callewaert in Delta

11 april 2018

Een OK voor iedereen

Prof. dr. Jenny Dankelman, hoogleraar Biomechanical Engineering, ontving € 120.000 van het Universiteitsfonds Delft voor haar onderzoeksproject ‘Een OK voor iedereen; Let’s make surgery safer for everyone’.

09 april 2018

Fietsbewegingen laten draagvleugelboten stabiel over water vliegen

Fietsbewegingen laten draagvleugelboten stabiel over water vliegen

Dreig je te vallen met je fiets, dan stuur je ongemerkt in de richting van de aankomende val. Dit correctie-principe is natuurkundig te verklaren; de steunpunten - je wielen- blijven namelijk in balans met het zwaartepunt.

09 april 2018

Superhelden als Hawkeye, Wonder Woman en Invisible Woman in de natuurkundeles

‘We find ourselves in an age where superhero films are immensely popular. With many students familiar with many of these characters and their superpowers, superheroes can facilitate a unique platform to aid in the dissemination of physics materials in the classroom’, says scientist Barry W. Fitzgerald of TU Delft. In a paper published in Physics Education on 5th April 2018, he considers Wonder Woman, Hawkeye and Invisible Woman.

03 april 2018

Website Sociale Innovatie live

03 april 2018

Vacancies 3mE PhD council

Vacancies: We are still looking for three PhD council members to represent respectively PME, BME and CoR in the 3mE FGS-PhD council meeting.

29 maart 2018

Micro-CT scanner ontrafelt prehistorische verrassingseieren

Micro-CT scanner ontrafelt prehistorische verrassingseieren

Op een Tilburgse bouwplaats vonden archeologen een paar jaar geleden dertien eivormige objecten. Met behulp van geowetenschapper Dominique Ngan-Tillard van de TU Delft en de micro CT-scanner van het Geoscience & Engineering Lab is het nu mogelijk om binnenin de ‘eieren’ te kijken. De 3D-opnames van de ‘eieren’ laten bijzondere afdrukken in de schalen zien.

29 maart 2018

KPN en TU Delft gaan samenwerken aan nieuwe ICT-technologieën

Telecom en ICT-dienstverlener KPN en TU Delft zijn een strategische samenwerking aangegaan met als doel hoogwaardige nieuwe technologie te ontwikkelen op het gebied van 5G, blockchain en kunstmatige intelligentie. Met de samenwerking onder de naam NExTWORKx spelen beide partijen in op de exponentiële en disruptieve technologieën van de toekomst en dragen zij bij aan de verdere ontwikkeling van talent.

28 maart 2018

Nanovloeistoffen: hulpmiddelen voor het winnen van zonne-energie en het maken van je eigen microchips

27 maart 2018

Riender Happee (CoR) in De Volkskrant, De Standaard en op BNR nieuwsradio

27 maart 2018

Dariu Gavrila (CoR) bij het NOS journaal