Anneke Schouten

Op naar technische innovaties die het gehele medische team ondersteunen

Drs. Ir. Anneke Schouten, promovenda bij Medical Instruments & Bio-inspired Technology

Wat doe je precies op het snijvlak van techniek en zorg?

Bij het allereerste college van mijn master Biomedical Engineering werd al gezegd dat dokters en ingenieurs niet dezelfde taal spreken. En dat het dus heel moeilijk is om technologie te maken die ook echt helpt in de praktijk. Daar zag ik mijn twee masters – ik studeerde ook wetenschapscommunicatie – bij elkaar komen. En daar heb ik het onderwerp van mijn promotie van gemaakt.

Technologie speelt al een heel belangrijke rol in de zorg en dat gaat alleen maar meer worden. De zorg wordt daar beter, preciezer en efficiënter van en dat is hard nodig. Maar waar er op de korte termijn altijd wel een groepje enthousiastelingen mee aan de slag gaat, zien we te vaak dat nieuwe ontwikkelingen op de lange termijn toch aan de kant worden geschoven in het ziekenhuis. Ik denk dat dat verandert als we het zo ontwerpen dat het gehele medische team erdoor gefaciliteerd wordt. We kijken te vaak naar de chirurg / specialist. Ik wil juist de focus leggen op de operatieassistenten, die de boel draaiende houden.

Daarvoor film ik operaties waarbij verschillende niveaus aan technologie worden ingezet: open operaties, minimaal invasief en minimaal invasief met de Da Vinci robot. Ik analyseer de verhouding tussen technische en medische handelingen, en vraag de assistenten in interviews naar hoe ze hun werk ervaren. Mijn doel is een design-guide uit te brengen waarmee ingenieurs voor het hele medische team kunnen gaan ontwerpen. Dat is belangrijk voor het werkplezier en het behoud van dit kundige personeel.

Dit sluit goed aan bij het onderzoek van mijn health ambassadeur John van den Dobbelsteen. Hij kijkt naar werkprocessen op de OK in het algemeen en hoe je die kunt automatiseren, bijvoorbeeld met AI. Binnen dat plaatje richt ik me op de sociale kant.

Hoe ervaar jij de medische wereld?

Zorgprofessionals zijn heel gedreven mensen-mensen die niet snel een probleem zullen aankaarten. Daar hebben ze dan al lang een workaround voor gevonden want er ligt een patiënt te wachten. Het is een heel mooie uitdaging daar met technologie verschil te maken. Zeker niet makkelijk, want de technologie mag geen fouten hebben. Er zijn hele hoge eisen aan de precisie en kwaliteit die je moet leveren.

En misschien denk je dat de operatieassistenten me met open armen zouden ontvangen, maar veel van hen vinden het juist heel spannend. Bang dat ik als ingenieur kom kijken of ze nog wel nodig zijn, of om een fout te maken die dan op video is vastgelegd. Het heeft me dan ook veel moeite gekost om hun vertrouwen te winnen en dit onderzoek te mogen opzetten. Maar ik anonimiseer alles en ben er echt voor hen.

Heb je een gouden tip voor ingenieurs die in het medisch domein (willen) werken?

Je moet je echt bewust zijn van dat cultuurverschil en je inleven in het dagelijks leven van de medisch professionals. Pas als je de invloed van de techniek op hun werk zorgvuldig analyseert, ga je zien wat er speelt en kun je echt met ze praten. Heel veel aanwezig zijn dus. Niet af en toe langs springen met een PowerPoint vol grafieken. Dat is ook nog eens volledig de verkeerde (ingenieurs)taal.

Technische innovaties zijn nog te vaak alleen op de medisch specialist gericht