Jos Kraal

Gepersonaliseerd aanmoedigen van gezonde gedragsverandering

Dr. Jos Kraal, universitair docent Health Behaviour Change

Wat doe je precies op het snijvlak van techniek en zorg?

Ik bevind me al sinds mijn bachelor bewegingswetenschappen op dit snijvlak en dat heb ik daarna nooit meer verlaten. Sinds mijn promotieonderzoek ben ik me wel steeds meer op de patiënt gaan focussen en minder op de technologie omdat ik merk dat we echt bij de mens, de gebruiker, moeten beginnen als we over technologie willen praten.

Een van de uitdagingen in de zorg is om behandelingen te personaliseren, deze zo specifiek mogelijk te laten aansluiten op de individuele behoeften van de zorggebruiker. Zo zijn de positieve effecten van hartrevalidatie – dat is het vergroten van de conditie en fitheid ná bijvoorbeeld een hartaanval – onomstotelijk bewezen. Maar er is veel uitval onder deze patiënten. Dat komt deels doordat de aanpak tot gedragsverandering vaak een one size fits all oplossing is. Die houdt geen rekening met persoonlijke voorkeuren en interesses.

Met mijn onderzoek op het gebied van Self-Experimentation# willen we verkennen of en hoe we gebruikers kunnen ondersteunen bij het personaliseren van leefstijlinterventies aan de hand van hun voorkeuren en interesses. Dit kan via een soort toolbox die de patiënt helpt om uit verschillende micro-interventies te kiezen, en die ze aanspoort op hun ervaringen te reflecteren. Bijvoorbeeld: vond ik de wandeling fijn? Op dit moment testen we Self-Experimentation als strategie in beperkte kring en is het nog vrijwel technologie-loos. Maar we kijken hoe we het kunnen integreren in een smartphone app, die dan bijvoorbeeld ook bewegingsdata monitort. Al dit ontwikkelen doen we in co-creatie met de gebruikers.

Bij het onderzoek van mijn health ambassadeur Richard Goossens staat de gebruiker ook altijd centraal, maar hij werkt vooral aan innovaties bínnen het ziekenhuis. Zo kijkt hij bijvoorbeeld hoe we orthopeden en chirurgen slimmer en beter kunnen ondersteunen in de spreek- en operatiekamer. Mijn onderzoek bevindt zich meer op (secundaire) preventie en behandeling voor of ná een bezoek aan het ziekenhuis.

Hoe ervaar jij de medische wereld?

In al onze projecten vinden we dat we samen met de gebruikers en stakeholders oplossingen moeten ontwikkelen. Met alle politiek, vergoedingen en andere structuren die er in de gezondheidszorg zitten komt daar een extra laag bij. Maar het is superinteressant met alle uitdagingen die er liggen. En ondanks deze uitdagingen is er in de zorg altijd vraag naar innovatie.

Ik merk ook veel enthousiasme bij de zorgprofessionals over ideeën die wij als ontwerp- onderzoekers kunnen genereren, en de visuele tools die we gebruiken om i problemen, behoeften of informatie in kaart te brengen. Maar uiteindelijk wil iedereen harde resultaten zien. Wat doet jouw innovatieve aanpak nu met de bloeddruk, of met de kwaliteit van leven? Vandaar dat we vooral waarde zien in een samenwerking met de gezondheidszorg.

Image: PROTOTYPE OF A SELF-EXPERIMENTATION TOOLBOX THE PROVIDES INSTRUCTIONS, INSPIRATION AND SUPPORT FOR BEHAVIOR CHANGE.

Heb je een gouden tip voor ingenieurs die in het medisch domein (willen) werken?

Het is heel belangrijk dat zorgprofessionals meegaan in jouw gedachtes en in de ontwikkeling van je innovatie, zodat ze ook meegaan als die straks klaar is voor implementatie en het uitrollen op grote schaal. Je hebt echt iedereen nodig!
En wees je bewust van alle krachten en aspecten die er in de zorg spelen: de politiek, rollen en protocollen. Onderzoek in een ziekenhuis is anders dan bijvoorbeeld reizigersonderzoek in het openbaar vervoer.

# Zie onder andere dit artikel van mijn afstudeerder Antonia Fedlmeijer et al.: “Finding what fits: Explorative self-experimentation for health behaviour change”.

Self-Experimentation is een strategie om te verkennen of we het personaliseren van een gedragsveranderingsinterventie aan de patiënt zelf kunnen overlaten.