Naomi van der Linden

Met systeemdenken een mooi zorgsysteem behouden

Dr. Naomi van der Linden, universitair docent Sustainable Health Systems

Wat doe je precies op het snijvlak van techniek en zorg?

De zorg is een rode draad in mijn academische carrière; van mijn afstudeerscriptie in antropologie tot mijn promotie in de gezondheidseconomie en daarna. Hier in Delft kijk ik naar het zorgsysteem als geheel, en hoe je dit systeem houdbaar maakt naar de toekomst toe. Met al zijn actoren en krachten is het ongelooflijk complex. Ik hoop methoden binnen de gezondheidseconomie verder te ontwikkelen zodat we die complexiteit beter kunnen vangen. Gelukkig zijn we hier in Delft niet bang voor complexe vragen.

Duurzame medtech innovaties spelen een belangrijke rol in een toekomstbestendig zorgsysteem, want om de kernuitdagingen van de zorg aan te pakken moeten we dingen slimmer gaan doen. Met mijn onderzoek beoordeel ik hoe techniek waarde in de medische wereld kan genereren, en kwantificeer ik die waarde voor besluitvorming. Uiteindelijk kunnen we zo interventies prioriteren die maximale baten genereren voor de patiënt en het zorgsysteem als geheel.

Een belangrijk aspect daarbij is om technologie en beleid niet alleen op zorguitkomsten en kosten te beoordelen, maar bijvoorbeeld ook op milieu-impact. En bovenal wil ik kijken naar wat innovaties doen met onze vraag naar personele inzet, onder andere van verpleegkundigen. Deze zijn enorm schaars en niet de zorg ingegaan om op knopjes te drukken.

Mijn health ambassadeur Irene Grossman is net als ikzelf heel erg geïnteresseerd in het acute zorgsysteem. Daar zijn veel veranderingen gaande, waaronder de ambitie om hoog-complexe zorg op een beperkt aantal locaties te concentreren. En om laag-complexe zorg juist dicht bij de patiënten thuis te organiseren. Tegelijkertijd heeft de vergrijzing veel impact, doordat meer patiënten met complexere problemen op de spoedeisende hulp komen. Hoe zorg je dat al deze mensen op de best passende plek komen, wat lang niet altijd het ziekenhuis is? Samen onderzoeken we met studenten enkele vraagstukken op dit vlak.

Hoe ervaar jij de technische wereld?

Medici zitten heel erg in de dag-tot-dag patiëntenzorg en hebben daarom vaak niet de luxe om even afstand van de zorg te nemen. Technici zijn bijzonder creatief en innovatief, met een grote drijfveer om werkelijk verschil te maken, maar ze ontberen nogal eens kennis van die medische wereld. En ik mag daar de brug tussen spelen.

Vooral het werken met startups en/of innovaties die nog in de kinderschoenen staan vind ik heel leuk. Als gezondheidseconoom ben ik gepokt en gemazeld in het scenario-denken: uitrekenen voor welke patiënten of zorgvraag de potentie van hun innovatie straks het grootst is. Daarmee kan ik ze helpen om vroegtijdig de juiste ontwerpkeuzes te maken zodat hun technologie straks maximaal effect heeft en de waarde ervan aangetoond kan worden.

Heb je een gouden tip voor ingenieurs die in het medisch domein (willen) werken?

Vaak zit ik te laat aan tafel. Eigenlijk gaat men pas nadenken over de economische aspecten van zorgtechnologie als alle ontwerpkeuzes al gemaakt zijn. Als ingenieurs drie jaar eerder bij me aankloppen dan kan ik helpen voorsorteren om straks die vergoeding te krijgen, en dus echt een verschil te maken.

We moeten medtech innovaties niet alleen beoordelen op zorguitkomsten en kosten, maar ook op wat ze doen met onze vraag naar personele inzet.