Inschrijving geopend voor 2021

De inschrijvingen voor Alle Scholen Verzamelen 2021 zijn geopend! Ook volgend jaar staat ASV in het teken van Drinkable Rivers. Je kunt je als leerkracht inschrijven voor de 2021-editie, die plaats gaat vinden op vrijdag 28 mei. Enkele weken van te voren ontvang je een onderzoekspakket en alles wat je met de klas nodig hebt om je goed voor te bereiden op het onderzoek. Op 28 mei gaat iedereen in heel Nederland het veld in om de waterkwaliteit van een zelfgekozen water te meten. Schrijf een klas in.

Wat?

Drinkable Rivers is dit jaar uitgekozen om hét onderzoek van Alle Scholen Verzamelen te worden. Alle Scholen Verzamelen is een landelijke actiedag van de twaalf provinciale Wetenschapsknooppunten waarop zoveel mogelijk kinderen meehelpen met wetenschappelijk onderzoek. Tijdens Alle Scholen Verzamelen 2020 op 15 mei hebben schoolklassen door heel Nederland de kwaliteit van hun zoetwater (rivier, kanaal, of sloot) gemeten. Vanwege de corona-crisis was dit helaas op veel kleinere schaal dan oorspronkelijk de bedoeling was. Gelukkig was dit een goede pilot voor het testen van onze ecologische metingen en kijken we uit naar een volledige editie in 2021!

Op deze manier kunnen we volgend jaar 3000 kinderen betrekken bij het doen van onderzoek en het belang van schoon water en een gezonde natuur. Elke klas verzamelt en analyseert waardevolle data over de kwaliteit van zoete wateren in Nederland. 

Hoe?

Scholen kunnen in het voorjaar van 2021 hun groepen 7 en 8 aanmelden om in actie te komen. Deelnemende scholen ontvangen per aangemelde klas een meetpakket met daarin alle benodigde materialen om het onderzoek uit te voeren. Daarnaast ontvang je als docent een inleidende les over de metingen zelf en een selectie van aansluitende, vakoverstijgende lessen over water en waterkwaliteit die je met de klas (vrijblijvend) kunt doen.

Op een nog te bepalen datum ga je met de klas naar een zelfgekozen water om de metingen uit te voeren. Vervolgens geef je de metingen online aan ons door. De resultaten worden samengevoegd met data die verzamelt is in andere rivieren in Europa en wordt voor de zomervakantie geanalyseerd en teruggekoppeld door University College Roosevelt. Meer informatie is te vinden op: https://www.wetenschapsknooppunten.nl/alle-scholen-verzamelen/.

Resultaten 2020

De resultaten van Alle Scholen Verzamelen! 2020 zijn binnen. In verband met de Corona-crisis is ervoor gekozen een AlleScholenVerzamelen-Thuis! editie te organiseren dit jaar. In deze thuis-editie op vrijdag 15 mei konden schoolklassen hun leerlingen vanuit huis of in de klas assisteren om mee te helpen bij het onderzoek. Diverse schoolklassen verdeeld over Nederland hebben de ecologische kwaliteit van een rivier bij hen in de buurt onderzocht. Hiermee zijn we onder andere op RTV Utrecht, Radio1 én het Jeugdjournaal te zien en te horen geweest.

De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in dit online tijdschrift.

Ook hebben we een leuk filmpje gemaakt van de dag zelf.

Wie?

Alle Scholen Verzamelen is een initiatief van de landelijke Wetenschapsknooppunten. Dit jaar werken Drinkable Rivers en het WaterLab met hen samen voor dit project. Ons projectteam:

Li An Phoa – Drinkable Rivers

Renata van der Weijden – University College Roosevelt

Eveline Holla & Els van Coevorden – Wetenschapsknooppunten Delft & Wageningen

Marit Bogert & Sandra de Vries –WaterLab 

Heb je vragen over dit project? Mail ons dan via info@allescholenverzamelen.nl !