Vaktaal

Inhoud

Het is voor een wetenschappelijke studie niet voldoende om alleen het algemene Nederlands te leren. Kennis van het wetenschappelijke Nederlands is ook belangrijk. De vaktaal is bestemd voor degenen die een technische universitaire studie in het Nederlands willen volgen (een Bsc of een schakeljaar). Voor de bachelor Elektrotechniek (Electrical Engineering) is de Vaktaal cursus niet vereist.

Je leert bij de vaktaal technische colleges in het Nederlands te begrijpen en de belangrijkste woorden te kunnen gebruiken. Het lesmateriaal bestaat daarom uit opgenomen colleges (video of audio + teksten + woordenlijst) en is verdeeld in drie onderdelen: wiskunde, natuurkunde en techniek & maatschappij. Het bevat wiskunde- en natuurkundeonderwerpen die op Nederlandse middelbare scholen worden behandeld en teksten over technische onderwerpen die in de eerstejaars ingenieursopleiding aan de orde komen, zoals patentrecht, bedrijfsprocessen en modellen van technologische ontwikkeling.

Voor elk deel is er een apart examen. Welke blokken je moet bestuderen hangt af van welke studie je gaat doen. Na inschrijving krijg je daar informatie over. De examendata spreek je af met de coƶrdinator(en) van de vaktaal.

Als je een schakeljaar (bridging programme voor een Msc-studie) gaat doen, stuur dan het programma van je schakeljaar en de naam van de schakelcoƶrdinator naar Christa Hemerik of Sonja van Boxtel. Zij kijken dan welke onderdelen van de vaktaal je nodig hebt.

Voor studenten die Civiele Techniek willen gaan studeren is een extra module verplicht.

Studielast

Het programma bestaat volledig uit zelfstudie. Je hebt ongeveer 240 uur nodig voor het bestuderen van het materiaal. Voor de module Civiele Techniek moet je op ongeveer 160 uur rekenen. De studielast voor aspirant studenten Civiele Techniek is dus ongeveer 400 uur in totaal. Het programma bestaat volledig uit zelfstudie. Je hebt ongeveer 240 uur nodig voor het bestuderen van het materiaal. Voor de module Civiele Techniek moet je op ongeveer 160 uur rekenen. De studielast voor aspirant studenten Civiele Techniek is dus ongeveer 400 uur in totaal. 

Materiaal

De reader, de woordenlijst en de video- en audiobestanden van Vaktaal zijn verkrijgbaar bij het secretariaat.

Inschrijving

De cursus Vaktaal kan alleen gevolgd worden na succesvol afronden van de Derde Ronde (gevorderdencursus) of het Staatsexamen NT2 (niveau II). Als je al op een zeer hoog niveau Nederlands spreekt, omdat je bijvoorbeeld Nederlandse ouders hebt, of langdurig in Nederland hebt gewoond, kun je een niveautest doen om te kijken of je de vaktaal nodig hebt. 

Voor inschrijving kun je contact opnemen met ons secretariaat: delftsemethode@tudelft.nl.

Wanneer je geslaagd bent voor alle vier de onderdelen van het Staatsexamen NT2 (niveau II), ontvangen wij graag een kopie van de door u behaalde certificaten. 

Na inschrijving krijg je meer informatie en kan je op ieder moment beginnen aan de zelfstudie. De examendata spreek je af met de coƶrdinator(en) van de vaktaal.

Kosten en betaling

De kosten voor het volledige Vaktaal zelfstudie programma, inclusief examens en lesmateriaal, bedragen ā‚¬195,-.

Voor het Civiele Techniek Vaktaal programma bedragen deze kosten ā‚¬155,-.
De betaling van het cursusgeld kan door middel van een bankoverschrijving worden voldaan.