Nieuws

27 december 2021

IAEA-missie bij onderzoeksreactor Reactor Instituut Delft (RID)

25 oktober 2021

TU Delft spin-off MILabs overgenomen door Rigaku Corporation

TU Delft spin-off MILabs overgenomen door Rigaku Corporation

MILabs, een TU Delft spin-off die baanbrekende medische beeldapparatuur ontwikkelt, is overgenomen door het Japanse technologiebedrijf Rigaku Corporation. MILabs, opgericht in 2006, levert optische beeldvormende apparatuur en gespecialiseerde scanners voor biomedisch onderzoek. MILabs heeft een uniek systeem ontwikkeld dat hoogwaardige beeldvorming van de nucleaire geneeskunde mogelijk maakt. De scanners van het bedrijf worden vooral in oncologisch onderzoek gebruikt, maar zijn ook geschikt voor hart- en hersenonderzoek. De innovatieve techniek draagt ​​bij aan de zoektocht naar nieuwe therapieën en nieuwe inzichten in onderzoekslaboratoria over de hele wereld.

01 oktober 2021

Veiligheid en modernisering gaan hand in hand bij het Reactor Instituut Delft (RID)

Veiligheid en modernisering gaan hand in hand bij het Reactor Instituut Delft (RID)

Het Reactor Instituut Delft (RID) heeft in september een INSARR-missie (Integrated Safety Assessment for Research Reactors), van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) gehad. Het team van deskundigen van de IAEA concludeert in haar rapport dat bij de uitvoering van een ingrijpende moderniseringsoperatie van de onderzoeksreactor prioriteit is gegeven aan veiligheid. Het team heeft ook onderdelen gevonden die verdere verbetering behoeven, waaronder de organisatiestructuur en de veiligheidsprocedures en -documentatie.

25 mei 2021

Programma OYSTER

Programma OYSTER

Het Reactor Instituut Delft van de TU Delft (een van onze cursuslocaties) investeert voortdurend in betere meetmethoden en technieken om baanbrekend onderzoek te kunnen doen. Het programma OYSTER (Optimized Yield - for Science, Technology & Education - of Radiation) is op dit moment in volle gang.

17 mei 2021

Nieuw onderzoek laat zien: Antoni van Leeuwenhoek zette concurrenten op dwaalspoor

Nieuw onderzoek laat zien: Antoni van Leeuwenhoek zette concurrenten op dwaalspoor

Een microscoop die Antoni van Leeuwenhoek gebruikte voor baanbrekend onderzoek bevat een verrassend gewone lens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Rijksmuseum Boerhaave en de TU Delft. Het resultaat is opmerkelijk, omdat Van Leeuwenhoek (1632-1723) andere onderzoekers wijsmaakte dat zijn instrumenten uitzonderlijk waren. Daardoor is er meer dan driehonderd jaar gespeculeerd over zijn lenzenmaakmethode. De resultaten van het onderzoek zijn op 14 mei gepubliceerd in Science Advances.

20 april 2021

Koepel-beplating RID

De koepel van het RID krijgt een make-over, in de vorm van nieuwe koepel-beplating. Hoe staat het ervoor met deze kosmetische ingreep? Projectleider Simone Janssen geeft ons in dit filmpje een update.

02 maart 2021

Delftse onderzoekers ontwikkelen veelzijdige waterstofsensor

Delftse onderzoekers ontwikkelen veelzijdige waterstofsensor

Waterstof speelt een steeds belangrijkere rol in de transitie naar een compleet duurzame economie. Op dit moment wordt het al op grote schaal gebruikt in de industrie, en ook steeds vaker voor het opslaan van duurzame energie en het aandrijven van met name grote en zware voertuigen. Daarnaast zijn er plannen om het bestaande aardgasnet om te bouwen naar een waterstofnet. Maar waterstof is onder sommige condities een brandbaar en soms zelfs explosief gas. Daarom moeten de kleinste waterstoflekken zo snel mogelijk worden opgespoord. Goedkope, betrouwbare, en kleine sensoren die snel kleine hoeveelheden waterstof kunnen detecteren, zijn dus van vitaal belang. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een materiaal ontwikkeld dat hiervoor uitermate geschikt is.