Kunst uit afvalwater bij de Dutch Design Week

Nieuws - 19 oktober 2018 - Communication TNW

Drie jonge ontwerpers en de Nederlandse waterschappen presenteren deze week Dutch Design gemaakt van ‘Kaumera’. Dat is een nieuwe grondstof die gewonnen kan worden uit afvalwater door middel van het Nereda-zuiveringsproces, dat mede door de TU Delft is ontwikkeld. De kunstenaars vonden alle drie een andere toepassing voor de veelzijdige grondstof: in porselein, textiel en houtverwerking. Tijdens de Dutch Design Week, van 20 tot en met 28 oktober, is de expositie te zien in het Veemgebouw (stand EFGF).

De ontwerpers en de waterschappen, samenwerkend in de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF), willen met de samenwerking aandacht vestigen op het belang van een wereld met zo min mogelijk afval en zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen.

Nederland zal in 2019 als eerste ter wereld Kaumera Nereda® Gum (voorheen NEO-alginaat) gaan winnen. Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vallei en Veluwe, TU Delft, Royal HaskoningDHV en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) werken samen aan het onderzoeken, winnen, verwaarden en vermarkten van deze duurzame grondstof. In Zutphen wordt momenteel de eerste Kaumera grondstoffenfabriek gebouwd. Ook in Epe komt er een.

ddw promo waterschappen

Kaumera betekent 'kameleon' in Maori. De naam weerspiegelt de veelzijdigheid van het materiaal. Door Kaumera te combineren met andere materialen kunnen hun eigenschappen worden gewijzigd. Kaumera is een versterkingsmiddel en een bindmiddel. Het is waterafstotend en waterabsorberend. Hierdoor kan de grondstof worden gebruikt in de landbouw,  beton en de papierindustrie. De ontwerpers hebben nu ook andere toepassingen ontdekt. Het materiaal biedt mogelijkheden voor de verwerking van bijvoorbeeld keramiek, textiel en hout.

Dutch Design Week Eindhoven is een groot designevenement met meer dan 2.600 ontwerpen en concepten en meer dan 335.000 bezoekers. De Dutch Design Week vindt plaats in Eindhoven van zaterdag 20 oktober tot en met 28 oktober 2018.