Twee nieuwe arrays completeren detector voor GUSTO-missie

Nieuws - 10 september 2020 - Communication TNW

GUSTO is een ballontelescoop die drie moleculen tegelijkertijd in kaart brengt in het ruimtestof tussen de sterren. SRON en TU Delft ontwikkelen alle drie de detector-arrays voor deze NASA-missie. De laatste twee arrays zijn nu geslaagd voor hun pre-shipment test en worden naar de Universiteit van Arizona verzonden voor integratie in het ballonobservatorium. Samen met de eerder geleverde array voor 4.7 terahertz, completeren de 1.4 en 1.9 terahertz arrays de vluchtdetector van GUSTO.

NASA's Galactic/extragalactic ULDB Spectroscopic Terahertz Observatory (GUSTO) is een ballontelescoop die meer dan 75 dagen in de atmosfeer van de aarde gaat rondweven, aan de rand van de ruimte op 36 km hoogte. De lancering staat gepland voor december 2021 vanaf Antarctica. Het observatorium bestaat uit een telescoop met een diameter van één meter en drie observatie-instrumenten die worden gedragen door een Ultra-Long Duration Balloon (ULDB). GUSTO bevat drie array-ontvangers voor elektromagnetische straling van 1,4, 1,9 en 4,7 terahertz.

De GUSTO-teamleden van SRON en TU Delft, onder leiding van Jian-Rong Gao, heeft nu de twee arrays gereed voor de 1,4 en 1,9 terahertzkanalen. De array voor het 4,7 terahertzkanaal was al eerder klaar. Beide arrays voldoen aan de gevoeligheidseisen en de vereiste nauwkeurigheid voor de uitlijning van de lens-antennebundel, die niet meer dan 0,1 graad voor 8 pixels mag zijn, met een marge van enkele pixels. Het ontwerp, de productie, de assemblage en de testen zijn uitgevoerd bij SRON. De supergeleidende detectoren zijn ontwikkeld aan de TU Delft.

GUSTO gebruikt zijn drie kanalen om emissielijnen in kaart te brengen van respectievelijk geïoniseerde stikstof (NII), koolstof (CII) en zuurstof (OI) in het spectrum van het interstellaire medium—het materiaal dat tussen de sterren zweeft. Dit helpt wetenschappers om de levenscyclus te bepalen van interstellaire gas in onze Melkweg, getuige te zijn van de vorming en vernietiging van stervormingswolken, en de dynamiek en gasstromen te begrijpen in de buurt van het centrum van ons sterrenstelsel.

 

De achterkant van een van de arrays, zonder de beschermfolie. De acht detectorchips die aan de achterkant van een siliciumlens zijn bevestigd, zijn zichtbaar vanaf acht gaten in het PCB-printplaat.