Simon Gröblacher benoemd tot hoogleraar

Nieuws - 18 februari 2021 - Communication TNW

Het College van Bestuur van de TU Delft heeft besloten Simon Gröblacher (afdeling Quantum Nanoscience) te benoemen tot hoogleraar Quantumfysica.

Simon is sinds november 2014 verbonden aan de TU Delft en heeft zich gericht op het onderzoeken van quantumeffecten in grote mechanische systemen met behulp van lasers en cryogene systemen. Hoewel Simons belangrijkste onderzoek zich concentreert rond exploratieve quantumfysica, streeft hij ernaar toepassingen te vinden en zijn onderzoek te commercialiseren. "Mijn droom is om op een dag quantumtoestanden van een echt macroscopisch systeem te kunnen realiseren, iets dat we kunnen zien zonder een microscoop te gebruiken. Dit zou ons niet alleen in staat stellen om fundamentele vragen in de natuurkunde te beantwoorden, maar ook om nieuwe quantumtechnologieën mogelijk te maken."

"Ik ben erg blij met deze benoeming en de erkenning van mijn werk. Dit is natuurlijk zeker niet alleen mijn werk, maar het resultaat van een grote inspanning met mijn groep, andere collega's en medewerkers. Ik ben trots op mijn groep en voel me vereerd dat ik elke dag met zulke getalenteerde en gemotiveerde mensen mag werken. Dit is ook wat mij motiveert in mijn onderwijs - om jonge mensen enthousiast te maken over natuurkunde en wetenschap en hen te laten zien hoe stimulerend onderzoek kan zijn."

"Het bereiken van deze mijlpaal zou zeker niet mogelijk zijn geweest zonder de steun van iedereen op de afdeling en de faculteit, en ook van mijn familie - dank jullie wel!"

Simon Gröblacher

Professor / PI

/* */