Acht Delftse onderzoekers ontvangen Vidi-beurs

Nieuws - 29 juni 2023 - Webredactie Communication

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan acht Delftse wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) een Vidi-financiering van maximaal 800.000 euro. Hiermee kunnen de laureaten in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen. In totaal zijn 97 Vidi-beurzen toegekend.

De drie Delftse Vidi’s in het domein ENW zijn:

Wiskunde van grensvlakbeweging in vloeistofmechanica

Dr. Manuel Gnann, Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica (EWI)
De wiskunde van de vloeistofmechanica is een actief gebied van theoretisch onderzoek met verbindingen naar vele toepassingen. Ik onderzoek wiskundig meerdere fasen met vloeistof-lucht of vloeistof-vloeistof grensvlakken die een vaste wand raken. Een typisch voorbeeld is de grens van een waterdruppel die het blad van een boom nat maakt. Oplossingen voor de onderliggende vergelijkingen variëren dramatisch dicht bij de grens, dat wil zeggen, ze worden singulier. Ik zal een wiskundig raamwerk ontwikkelen om dergelijke singulariteiten te verklaren, dat de basis vormt voor een nauwkeurige oplossing op een computer. 
Meer informatie en facultair nieuwsbericht

Ontgrendelen van niet-wederkerige supergeleiding met behulp van kwantummaterialen

Prof. dr. Mazhar Ali, Technische Natuurwetenschappen (TNW)
Niet-wederkerige elektronengeleiding (voorwaarts != achterwaarts) is een belangrijk fenomeen dat integraal deel uitmaakt van de moderne technologie voor geïntegreerde schakelingen op basis van halfgeleidende juncties. Echter, niet-reciproke supergeleiding, waarbij lading beweegt zonder weerstand, waardoor apparaten met een laag vermogen en zeer hoge snelheid mogelijk zijn, is ongrijpbaar gebleven. Met behulp van recente doorbraken in kwantummaterialen zullen we niet-reciproke supergeleiding creëren door kwantummaterialen, met intrinsieke kwantumeffecten, te integreren in Josephson-juncties, de supergeleidende analoog van de halfgeleidende junctie. Dit maakt het mogelijk om de fundamentele mechanismen te begrijpen die niet-wederkerige supergeleiding en optimalisatie voor technologische toepassingen van de volgende generatie aansturen.
Meer informatie
Video: Quantum researchers highlighted

Meten, beslissen, ontwikkelen: hoe is nauwkeurigheid in genregulatie en ontwikkeling te behouden?

Dr. Marianne Bauer, Technische Natuurwetenschappen (TNW)
Om organismen goed te laten ontwikkelen, moeten beslissingen over het lot van de cel correct worden genomen. Deze zijn op hun beurt gebaseerd op een nauwkeurig gevoel van de omgeving van de cel. Onderzoekers zullen enerzijds mechanistische processen onderzoeken die bijdragen aan ruis, met betrekking tot de ruimtelijke structuur van het genoom, en anderzijds zullen zij informatie-theoretische en wiskundige kaders ontwikkelen om optimale netwerkarchitecturen af te leiden uit experimentele gegevens. Dit project is gebaseerd op experimentele samenwerkingen in een reeks ontwikkelende systemen, van vlieg tot virussen.
Meer informatie
Persoonlijke pagina

 

De vijf Delftse Vidi’s in het domein TTW zijn:

Ruimte- en tijdoptimalisatie voor 3D-printing

Dr. ir. Jun. Wu, Industrieel Ontwerpen (IO)
3D-printing belooft het energiegebruik en afval van productie te verminderen, terwijl optimale kwaliteit van producten, zoals op maat gemaakte medische implantaten en lichtgewicht vliegtuigonderdelen mogelijk worden. Gebruik van structurele optimalisatie tijdens het ontwerpen is essentieel voor het behalen van optimale kwaliteit. Echter, de kwaliteit van geoptimaliseerde ontwerpen komt in het gedrang als de fysica van het productieproces niet wordt meegenomen tijdens de structurele optimalisatie. Door het introduceren van de tijdsdimensie in het bepalen van de productievolgorden, maakt SpaceTimeOpt het mogelijk om structurele layout en fabricagevolgorde tegelijkertijd te optimaliseren. Dit zal 3D-printing helpen met het waarmaken van de beloften.
Meer informatie en facultair nieuwsbericht
Persoonlijke pagina

Laten we CO2 benutten

Dr. ir. Remco Hartkamp, Mechanical Engineering (ME)
Broeikasgassen kunnen omgezet worden naar nuttige producten via een elektrisch proces genaamd elektrolyse. Elektrolyse is veelbelovend en vindt steeds meer toepassing in de industrie, maar de efficiëntie ligt nog te laag om CO2 uitstoot aan te pakken. Dit project richt zich op het oplossen van een van de technische vraagstukken dat momenteel in de weg staat om elektrolyse op grote schaal in te zetten. De onderzoekers gebruiken computersimulaties om de omzetting van CO2 optimaal te maken en daarmee een grote stap dichterbij een duurzame toekomst te komen.
Meer informatie 

Ultrageluid meten met licht voor medische beeldvorming

Dr. ir. Wouter Westerveld, Mechanical Engineering (ME)
Medische beeldvorming met ultrageluid is enorm verbeterd door recente innovaties in hardware en algoritmes. Geavanceerde systemen detecteren ultrageluid echter nog steeds met piëzo-elektrische sensoren. De intrinsieke ruis in deze sensoren beperkt de kwaliteit en de resolutie van huidige afbeeldingen. Dit onderzoek ontwikkelt daarom nieuwe ultrageluid detectoren gebaseerd op licht, met 100x betere signaalkwaliteit. Het doel is om honderden sensoren te integreren in een optische microchip en deze tegelijk uit te lezen via een dunne glasvezelkabel. Hiermee maakt dit onderzoek hogere resolutie 3D medische beeldvorming mogelijk, voor betere diagnostiek en behandeling van bijvoorbeeld hersenziektes.
Meer informatie 

Snel en precies: een nieuwe microscoop om diep in de cel te kijken

Dr. Carlas Smith, Mechanical Engineering (ME)
Het mysterie van het leven is verstopt diep in de cel (kleiner dan een miljoenste meter) en gebeurt razendsnel (minder dan een tiende seconde). De ene microscoop kan inzoomen op de kleinste details, de andere maakt snelle foto’s, maar er is geen techniek die het allebei kan en daarmee geschikt is voor onderzoek in levend weefsel. Om te onthullen wat écht in het weefsel gebeurt, ontwikkelen wetenschappers nu een microscoop opgebouwd uit meerdere microscopie-technieken en bouwen ze een algoritme om de gemaakte foto’s slim met elkaar te combineren. Het algoritme geeft ook de betrouwbaarheid van de gecombineerde beelden aan.
Meer informatie

Groene brandstof maken met (nano-)dunne laagjes

Dr. ir. David Vermaas, Technische Natuurwetenschappen (TNW)
Hoe komen we aan onze brandstof zonder fossiele bronnen? Met duurzame elektriciteit kunnen we water en CO2 omzetten in groene brandstof, zoals waterstof of bouwstoffen voor duurzame benzine. Om deze brandstoffen te scheiden van de grondstoffen, zijn selectieve membranen nodig. Huidige membranen werken onvoldoende voor commerciële productie. Daarom onderzoek ik in dit project membranen die bestaan uit nano-dunne laagjes, die energie-efficiënt werken en zuivere brandstoffen kunnen leveren. Elk laagje heeft een andere functie: filteren van ongewenste stoffen, bevochtiging of helpen van de chemische reactie. Daarmee kunnen we groene brandstof maken en de energietransitie versnellen.
Meer informatie
Persoonlijke pagina