1071 resultaten
26 mei 2017

Pas ontdekte micro-organismen uit Siberische sodameren zetten organisch materiaal direct om in methaan

Onderzoekers uit Delft en Moskou hebben een nieuwe klasse micro-organismen ontdekt in Siberische sodameren. Deze organismen groeien in verzadigde soda met een pH-waarde van 10 en zetten organisch materiaal om in methaangas. Op vrijdag 26 mei publiceren ze samen met collega’s uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje een rapport van hun bevindingen in Nature Microbiology.

23 mei 2017

TU Delft spinoff Atmos UAV presenteert ‘mapping drone’

De Delftse spinoff Atmos UAV presenteert op 23 mei Marlyn, een hybride drone die de flexibiliteit van een helikopter combineert met de snelheid en het bereik van een toestel met vaste vleugels. Het toestel kan snel grote terreinen in kaart brengen voor bedrijven in onder meer de bouw, mijnbouw, landbouw en bosbouw.

23 mei 2017

Wereldwijd snellere toename van gemiddelde zeespiegelstijging dan eerder gedacht

De zeespiegel op aarde stijgt. Onderzoekers van de TU Delft en een aantal andere Europese universiteiten brengen nu een rapport uit met een reconstructie van de wereldwijd gemiddelde zeespiegelstijging sinds 1902. Het onderzoek wijst uit dat de gemiddelde stijging vóór 1990 langzamer was dan eerder gedacht, terwijl de cijfers voor 1993-2012 even hoog zijn als die van onafhankelijke satellietobservaties. Dit wijst erop dat de wereldwijd gemiddelde zeespiegelstijging afgelopen twee decennia veel sneller is toegenomen dan eerder werd gedacht. De resultaten verschijnen deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

17 mei 2017

Demo Nederlands kleinste supercomputer bij kick-off TU Delft Institute for Computational Science and Engineering

De Little Green Machine II is een supercomputer met het rekenvermogen van 10.000 pc's, het formaat van vier pizzadozen en het elektriciteitsverbruik van slechts ongeveer 1% van dat van een vergelijkbare grote supercomputer. Tijdens de kick-off van het TU Delft Institute for Computational Science and Engineering (DCSE) op dinsdag 23 mei, geeft projectleider Simon Portegies Zwart (Universiteit Leiden) een demo van dit kleine rekenwonder.

12 mei 2017

Delftse onderzoeker verbetert modellering effecten kilometerheffing

Een vorm van kilometerheffing zal waarschijnlijk op de agenda staan in de huidige gesprekken rond de kabinetsformatie. Maar de modellen die de effecten van kilometerheffing voorspellen, kunnen nog veel beter. Erik-Sander Smits combineerde daarom kennis uit de speltheorie, keuzeanalyses, de verkeersstroomtheorie en de vervoerseconomie om tot een betere modellering te komen. De NWO-onderzoeker promoveert op dinsdag 16 mei op dit onderwerp aan de TU Delft.

4TU cursus ‘Ondernemerschap voor ingenieurs’

Op 16 mei start een nieuwe, Engelstalige gratis online cursus ‘Entrepreneurship for Engineers’ ontwikkeld door de universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen (4TU). Met de cursus willen de universiteiten mensen aanmoedigen en helpen om hun innovatieve technologische ideeën in te zetten om een eigen bedrijf te starten.

11 mei 2017

07/06 Secrets of Superhero Science: eerste conferentie over superhelden-technologie

Dankzij modern wetenschappelijk onderzoek en geavanceerde technologieën zijn we dichterbij dan ooit bij het creëren van de superkracht van superhelden als de X-Men, Wonder Woman, Spider-Man en Iron Man. Secrets of Superhero Science is de eerste brede conferentie ter wereld over superhelden-technologie. De conferentie vindt plaats op 7 juni, in het kader van het 175-jarig bestaan van de TU Delft, tijdens het International Festival of Technology (IFoT).

Isabel Arends en Wiro Niessen benoemd tot KNAW-lid

De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen(KNAW) heeft 26 nieuwe leden gekozen, onder wie Prof. Isabel Arends, hoogleraar biokatalyse en organische chemie aan de TU Delft en Prof. Wiro Niessen, hoogleraar medische beeldverwerking aan de TU Delft en het Erasmus Medisch Centrum.

10 mei 2017

Naturalis After Dark bij TU Delft

Normaal vindt de Naturalis After Dark Show plaats in Leiden, maar in het kader van ons 175-jarig bestaan komen ze op 1 juni naar Delft. Kom dus ook naar deze live talkshow, gepresenteerd door Maarten Keulemans (de Volkskrant), met een mix van wetenschap, natuur, filmpjes, filosofie en kunst.

09 mei 2017

KLM en TU Delft slaan handen ineen voor duurzame luchtvaart

De TU Delft tekende dinsdag 9 mei voor deelname aan het Corporate BioFuel Programma van KLM. De universiteit faciliteert hiermee het gebruik van duurzame biobrandstoffen in de zakelijke reizen van haar medewerkers. TU Delft doet onderzoek naar biobrandstoffen in de luchtvaart en met deelname aan het programma wil zij een actieve bijdrage leveren aan het operationeel inzetten van milieuvriendelijkere vliegtuigbrandstof. Met het Corporate BioFuel programma wil KLM de markt voor duurzame biobrandstoffen stimuleren, met als uiteindelijk doel de CO2- uitstoot terug te dringen.