1130 resultaten
22 september 2017

TU Delft en Universiteit Wenen meten quantum-karakter van vibraties

Vibraties, zoals van een brug, een gitaarsnaar of een stemvork, gedragen zich als golven; ze zwaaien op en neer. Maar de quantummechanica voorspelt dat deze beweging eigenlijk bestaat uit hele kleine discrete pakketjes energie, fononen genaamd.

17 september 2017

Studenten uit Delft en Amsterdam winnen fietswedstrijd in Amerika met nieuw Nederlands snelheidsrecord

Wielrenster Aniek Rooderkerken heeft zaterdag in de Nevadawoestijn met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken en wint hiermee de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld. Dit deed ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam.

15 september 2017

Hurricane Harvey Hackathon

Een interdisciplinair team van TU Delft-onderzoekers bundelen hun expertise in het Delft Harvey Texas Research Team. Op woensdag 13 september verzamelde en analyseerde het team met ruim 80 studenten van verschillende studies, zoveel mogelijk informatie over de recente ‘en informatierijke’ orkaan Harvey in de Hurricane Harvey Hackathon. De hackathon vond plaats in het Science Centre van de TU Delft, met als doel beter te kunnen reageren op toekomstige orkanen.

14 september 2017

Julia Cramer wint Minerva-Prijs 2017 van NWO

Julia Cramer is de winnaar van de Minerva-Prijs 2017 van NWO. Cramer ontvangt de prijs voor haar onderzoek op het gebied van quantumwetenschap en -technologie. Elke twee jaar bekroont het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen de beste natuurkundige publicatie van een vrouwelijke onderzoeker met de Minerva-Prijs. De commissie is erg onder de indruk van de kwaliteit van Cramers artikel dat in 2016 in Nature Communications onder haar leiding verscheen.

11 september 2017

Onderzoeker TU Delft tovert lucht om in alcohol

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar TU Delft-promovendus Ming Ma heeft echt een manier gevonden om alcohol uit de lucht te halen. Wat nauwkeuriger gezegd heeft hij een manier ontdekt om het elektroreductieproces van CO2 zo effectief en nauwkeurig te beheersen dat er een breed scala aan nuttige producten, waaronder alcohol, mee kan worden geproduceerd. Zo kan CO2 als hulpbron worden ingezet, wat weleens cruciaal kan blijken te zijn bij het tegengaan van klimaatverandering. Hij promoveert op 14 september.

07 september 2017

Ontdekking chromosoom-motortje steunt DNA-lussentrekkers

Het is een van de mysteries van de biologie: hoe verdeelt een cel zijn DNA netjes over twee dochtercellen?

07 september 2017

TU Delft ontvangt opnieuw positief NVAO-oordeel voor de instellingstoets kwaliteitszorg

Anka Mulder, Vice President Education and Operations van de Technische Universiteit Delft, ontving vandaag uit handen van NVAO-voorzitter Anne Flierman een positief besluit voor de instellingstoets kwaliteitszorg. De TU Delft is daarmee de eerste Nederlandse hogeronderwijs-instelling die de tweede ronde van deze kwaliteitsbeoordeling op instellingsniveau heeft doorlopen en direct succesvol heeft afgerond.

05 september 2017

TU Delft op plaats 63 in THE Ranking

De TU Delft staat dit jaar op plaats 63 in de wereldwijde Times Higher Education (THE) Ranking, een daling van vier plaatsen ten opzicht van vorig jaar. In 2015 stond Delft op 65 en in 2014 op 71. Universiteitsranglijsten worden veel geraadpleegd door internationale studenten en wetenschappers die in het buitenland willen studeren of werken.

01 september 2017

Studenten TU Delft zetten eerste stappen met nieuw exoskelet voor dwarslaesiepatiënt

Op donderdag 31 augustus heeft Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, de eerste stappen gezet met hun nieuwe exoskelet; de MARCH II.

31 augustus 2017

John Stewart Bell Prize voor Ronald Hanson

De tweejaarlijkse ‘John Stewart Bell Prize for Research on Fundamental Issues in Quantum Mechanics and Their Applications’ gaat dit jaar naar prof. Ronald Hanson van de TU Delft/QuTech.