1147 resultaten
17 oktober 2017

Vroeg detecteren boezemfibrilleren met technologie uit CardioLab TU Delft

TU Delft startte onlangs het CardioLab, een samenwerking met de Hartstichting en Philips Design. Hier wordt met slimme technologie data gebruikt om hart- en vaatziekten vroegtijdig op te sporen en zo patiënten in de toekomst beter te behandelen. Op dinsdag 17 oktober studeert Leonard Moonen af aan de TU Delft op het eerste concrete resultaat uit dit CardioLab: een sensorarmband die boezemfibrilleren detecteert.

17 oktober 2017

Student TU Delft maakt ontwerp ‘zwermrobot’ Zebro geschikt voor serieproductie

Student Industrieel Ontwerpen Mattijs Otten van de TU Delft heeft een modulair ontwerp gemaakt dat serieproductie van de Zebro mogelijk maakt. Zebro’s zijn zespotige looprobots waarmee onderzoekers in de toekomst autonome ‘zwermen’ willen creëren. Serieproductie is daarbij een essentiële voorwaarde.

16 oktober 2017

10 jaar Open Course Ware TU Delft

Vandaag precies 10 jaar geleden startte de TU Delft met OpenCourseWare: het gratis ter beschikking stellen van haar onderwijsmateriaal voor iedereen die er belangstelling voor heeft. Inmiddels zijn dictaten, boeken, oude toetsen en video-opnames van ruim 200 cursussen te vinden op ocw.tudelft.nl. 1,6 Miljoen mensen hebben de website sinds de start bezocht. De meeste bezoekers komen uit Nederland, de VS en India.

12 oktober 2017

Studenten Nuon Solar Team opnieuw wereldkampioen

Studenten van het nuon Solar Team hebben de 14e Bridgestone World Solar Challenge gewonnen, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië. Na vijf dagen racen kwam zonneauto Nuna9 vanmorgen om circa kwart voor zeven Nederlandse tijd over de finish in Adelaide. Het team deed vier dagen en ruim zes uur over de 3.000 kilometer lange race. Het is alweer de zevende keer dat het Nuon Solar Team wereldkampioen zonneracen is geworden.

11 oktober 2017

Tussenstand Nuna9 tijdens World Solar Challenge

Ondanks een onstuimige dag in Australië, met veel wind en regen, wist het Nuon Solar Team de leidende positie op de vierde dag van de Brigdestone Wold Solar Challenge verder uit te bouwen. Met een ruime voorsprong van bijna twee uur lijkt het zevende wereldkampioenschap binnen handbereik. De studenten van het Nuon Solar Team schrijven hun succes toe aan het ontwerp van zonneauto Nuna9 in combinatie met een goed uitgedachte strategie en sterk teamwork. Toch rekent het team zich nog niet rijk: “Op zo’n laatste racedag kan echt nog van alles gebeuren.”

11 oktober 2017

Eerste bachelors Klinische Technologie denken en praten als arts én technoloog

Nieuwe technologieën zoals 3D-printen of sensor-chips veranderen de geneeskunde. Maar ook de operatielamp of stethoscoop kan nog beter, laten de eerste bachelors Klinische Technologie zien in hun afstudeerprojecten.

09 oktober 2017

Dwarslaesiepatiënt loopt nu ook trap op met exoskelet van studenten TU Delft

Traplopen, opstaan uit een diepe sofa, een helling op en over ruw terrein lopen, het lukte dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain állemaal met het door Delftse studenten gebouwde exoskelet, een ondersteunend robotisch pak, tijdens de Cybathlon Experience op 7 oktober. Tijdens deze wedstrijd voor bionische para-atleten in Duitsland tonen de studenten de potentie van een exoskelet als hulpmiddel in het dagelijks leven van mensen met verlamde benen.

09 oktober 2017

Ongeluk door zelfrijdende auto als erger ervaren

Zelfrijdende auto’s moeten wel heel erg veilig zijn om sociaal te worden geaccepteerd. Een dodelijk ongeluk dat wordt veroorzaakt door een technische fout van een zelfrijdende auto, wordt als minstens 4,5 keer zo erg beschouwd als een dodelijk ongeluk door een menselijke fout. Dat blijkt onder meer uit het onderzoek van Bart Overakker, die op donderdag 12 oktober afstudeert bij de faculteit TBM van de TU Delft.

08 oktober 2017

Hitte belangrijkste vijand op eerste racedag in Australië

Succes voor de studenten van Nuon Solar Team tijdens de eerste racedag in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië: het team vertrok als vierde, maar schoof na diverse inhaalacties op naar de eerste plaats. Als laatste werd het team van Tokai University ingehaald, al jaren de grootste concurrent van het Nuon Solar Team. Western Sydney Solar Team eindigde de dag op een mooie derde plaats, gevolgd door Twente en België. De belangrijkste vijand van vandaag was de bijna ondragelijke hitte: de temperatuur in Nuna9 liep op tot boven de vijftig graden Celsius.

06 oktober 2017

Nieuwe golvenradar voorspelt precies wanneer het op zee gevaarlijk wordt

Dankzij de ‘golvenradar’ die TU Delft onderzoeker Peter Naaijen heeft ontwikkeld, kan iedereen op zee zien of er de komende vijf minuten gevaarlijke golven in de buurt zijn en hoe het schip daarop zal reageren. Dit komt de veiligheid en efficiëntie bij offshore-operaties flink ten goede. Naaijen promoveert op vrijdag 6 oktober op dit onderwerp.