Laatste Nieuws

1354 resultaten
rss
11 december 2018

Gasturbines: onmisbaar voor transitie naar hernieuwbare energiebronnen

Gasturbines staan vooral bekend als de straalmotoren die vliegtuigen voortstuwen, maar ze zijn ook de werkpaarden van grote energiecentrales.

11 december 2018

Eerste boeken gepubliceerd in Open Textbookproject TU Delft

Op 12 december presenteert de TU Delft Library de eerste open textbooks die ontwikkeld zijn in het gelijknamige project. Veel onderwijsmateriaal (dictaten, oude toetsen en video-opnames ) is al beschikbaar als Open Course Ware en hetzelfde geldt voor het materiaal van de MOOC’s (gratis online cursussen).

07 december 2018

Tentoonstelling The Age of Standards

In de Aula van de TU Delft is vanaf 29 november de tentoonstelling The Age of Standards te zien. Aan de hand van het academisch erfgoed van de TU Delft wordt de verwarrende wereld getoond die schuilgaat achter het dagelijks gebruik van standaarden. Aanleiding voor deze tentoonstelling is de aankomende herdefinitie van de kilogram, die voor het eerst in 130 jaar zal veranderen. De tentoonstelling is samengesteld door de TU Delft Library in samenwerking met het Van Swinden Laboratorium en onderzoekers van verschillende faculteiten.

06 december 2018

Met drones gemakkelijker 3D-animaties maken

Het maken van realistische animatiefilmpersonages is een zeer complexe technische zaak. Onderzoekers van de ETH Zürich en de TU Delft hebben nu laten zien hoe dit proces met behulp van drones aanzienlijk minder bewerkelijk kan worden.

06 december 2018

Nieuw klimaatveranderingsmodel berekent snel de impact van wegverkeer

Vanessa Rieger heeft een model opgesteld dat beoordeelt wat in verschillende scenario’s de invloed is van wegverkeer op de concentraties O3 en CH4 in de atmosfeer, en welk effect dit vervolgens heeft op het klimaat.

05 december 2018

Onderzoekers vinden mechanisme dat gene editing met CRISPR-Cas9 verstoort

Met de ontdekking van CRISPR-Cas9 is gene editing heel eenvoudig geworden. Helaas is sinds kort bekend dat het moleculaire gereedschap niet zo precies is als gedacht, en dat het ongewenste mutaties in het DNA van een cel kan veroorzaken. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een mechanisme geïdentificeerd dat dergelijke mutaties veroorzaakt wanneer CRISPR-Cas9 op een verkeerde manier wordt ingezet. Inactieve genen kunnen hierbij tot uitdrukking komen, wat erg gevaarlijk kan zijn. De onderzoekers hebben op basis van hun bevindingen een checklist gemaakt. Die helpt voorkomen dat het schadelijke mechanisme geactiveerd wordt en maakt genoombewerking met CRISPR-Cas9 veiliger.

05 december 2018

Nieuwe hoogleraar nanomechanica wil ‘zweven op nanoschaal’

Met nano-engineering willen we de kloof tussen nano wetenschap en concrete nanomechanische toepassingen overbruggen, zegt prof.dr. Peter Steeneken in zijn intreerede ‘Dynamica in de nanomechanica’ op vrijdag 7 december.

04 december 2018

07/12 - 06/01 IJsbaan ‘Winters Delft’ bij X!

Tussen 7 december 2018 en 6 januari 2019 kun je je schaatsgeluk niet op, want dan komt de 600 m2 overdekte ijsbaan van ‘Winters Delft’ naar X. Dit jaar ook met een curling- en kinderbaan van 100 m2. De schaatsbaan komt naast Café X te staan, zodat je na het schaatsen een lekkere warme chocomel of iets anders naar keuze kunt halen. Iedereen is welkom; jong en oud kunnen komen schaatsen.

04 december 2018

ERC Consolidator grant voor Chirlmin Joo en Pouyan Boukany

Bij de TU Delft zijn dit jaar twee ERC Consolidator grants gevallen. Dr. Pouyan Boukany wil beter begrijpen wanneer, hoe en waarom uitgezaaide tumorcellen loskomen van een tumor. Dr. Chirlmin Joo wil een nieuw gene editing-instrument ontwikkelen op basis van een systeem dat in een bepaald micro-organisme te vinden is.

30 november 2018

Opening HollandPTC

Op vrijdag 30 november vindt in museum de Prinsenhof in Delft de feestelijke openingsviering van HollandPTC plaats. Sinds kort worden in het poliklinische centrum HollandPTC - gevestigd op de campus van de TU Delft - patiënten behandeld met protonentherapie, een voor Nederland nieuwe vorm van radiotherapie tegen kanker. Parallel aan deze behandelingen werkt TU Delft in HollandPTC samen met de medische centra LUMC en Erasmus MC aan innovaties in de zorg voor kankerpatiënten. Behandeling, onderwijs en onderzoek gaan hand in hand om tot betere en verantwoorde zorg te komen.