1369 resultaten
21 februari 2019

Dienstensector speelt aanzienlijke rol in stedelijke energievraag

Meer inzicht in de energievraag van de verschillende gebruikers in de stad – huishoudens én diensten als scholen, kantoren en winkels – kan de stedelijke energietransitie vooruit helpen.

21 februari 2019

De nasleep van een heftige botsing van twee neutronensterren

Astronomen hebben met een wereldwijd netwerk van radiotelescopen bekeken wat er gebeurde toen twee neutronensterren in 2017 op elkaar botsten: er kwam een compacte straal materie vrij. Het was bovendien de eerste keer dat er een zwaartekrachtgolf werd waargenomen bij het samensmelten van twee neutronensterren; de vier keer eerder dat dit sinds 2015 gebeurde, was namelijk steeds bij een botsing van zwarte gaten.

Koning opent Microsoft Quantum Lab op TU Delft campus

Koning Willem Alexander heeft op 21 februari het Microsoft Quantum Lab geopend op de campus van de TU Delft. Met het lab versterkt Microsoft het Delftse quantumonderzoek, een onderzoeksterrein waarop de TU Delft tot de wereldtop behoort.

15 februari 2019

In februari nieuw onderwijskundig concept lerarenopleiding

Begin februari is een nieuw cohort van zestien leraren in spé gestart met de lerarenopleiding van de afdeling Science Education & Communication. Het is voor het eerst dat studenten in februari kunnen beginnen aan de opleiding. Het nieuwe cohort gaat bovendien aan de slag met een nieuw onderwijskundig concept.

04 februari 2019

Nieuwe methode voor snel en nauwkeurig berekenen potentieel zonne-energie in steden

Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuwe methode ontwikkeld om snel en nauwkeurig het potentieel voor zonne-energie in een stedelijke omgeving te berekenen. De methode kan architecten en stedenbouwkundigen aanzienlijk helpen bij het verwerken van zonne-energietechnologie in hun ontwerpen. De bevindingen zijn maandag 4 februari gepresenteerd in Nature Energy.

01 februari 2019

TU Delft blijft groeien

De instroom van nieuwe studenten bij de TU Delft is in het lopende collegejaar opnieuw gegroeid tegenover het voorgaande jaar. In 2018 kwamen 5.929 studenten voor het eerst aan de TU Delft studeren: 3.971 bij een bacheloropleiding (BSc), 1.748 bij een masteropleiding (MSc) en 210 in een schakelprogramma. De groei van 7% in Delft ligt iets boven de landelijke trend (5,3%). Vandaag publiceren de universiteiten de instroomcijfers van het lopende collegejaar.

29 januari 2019

Stephanie Wehner wint Ammodo Science Award

Stephanie Wehner (QuTech/EWI) is één van de acht winnaars van de Ammodo Science Awards 2019. Dat heeft Ammodo vandaag bekendgemaakt. De laureaten ontvangen ieder een geldbedrag van 300.000 euro. Dat geld kunnen ze de komende jaren gebruiken om nieuwe wegen te verkennen in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

29 januari 2019

Een schip met airbags

Hoe voorkom je een scheepsramp zoals zeven jaar geleden het geval was bij de Costa Concordia, het cruiseschip dat kapseisde voor de kust van Italië? En bovenal hoe vergroot je de veiligheid van de opvarenden bij een kritieke toestand?

24 januari 2019

Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots

Een robot die onkruid wiedt, een robot die met een camera naar de diepzee afreist, en een robot die blauwalg uit het water vist. Deze en nog vijf andere robots zijn op woensdag 30 januari 2019 te zien tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.

18 januari 2019

Het TU Delft Solar Boat Team presenteert ontwerp van de eerste Nederlandse zonneboot voor op open zee

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis neemt het TU Delft Solar Boat Team de stap om een zonneboot te ontwikkelen voor op zee. Het wordt een trimaran, een boot met drie rompen, die de oceaan volledig op zonne-energie gaat bedwingen. Dinsdagavond 15 januari presenteerde het team het nieuwe ontwerp van de boot. Met deze boot zijn ze van plan komende zomer het wereldkampioenschap voor zonneboten in Monaco te winnen én een wereldrecord te verbreken door als snelste zonneboot ter wereld Het Kanaal over te steken.