21 september 2023
Onderzoekers van de TU Delft en de RWTH Aachen hebben de kennis van ChatGPT getest op het gebied van natuurwetenschappen en techniek. Door 198 Delftse wetenschappers de antwoorden van GPT-3.5 te laten beoordelen op vragen over natuurwetenschappelijke en technische disciplines, ontdekten ze hoe goed het large language model vragen op universitair niveau kan beantwoorden.
13 september 2023
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft bekendgemaakt dat het consortium HybridLabs 10,4 miljoen euro subsidie ontvangt binnen het programma Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). Het HybridLabs consortium-project zal Nederlandse innovaties in offshore hernieuwbare energie versnellen door middel van data-gedreven hybride labs. Het consortium bestaat uit ongeveer 40 partners en wordt geleid door de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, met een waardevolle bijdrage van het team Dynamic Stability of Sustainable Electrical Power Systems van EWIās Intelligent Electrical Power Grids group (IEPG).
30 augustus 2023
The use of AI is on the rise across society, including by governments. For example, AI is used in the scan cars that drive around cities and use machine vision to monitor public space. AI increases efficiency, but can we, as citizens, trust its decisions? With Contestable AI, we design decision-making systems that allow citizens to express disagreement throughout their lifecycle. This is a way to ensure that government AI is worthy of peopleās trust.
17 augustus 2023
Het is van groot belang om de betrouwbaarheid van het Europese elektriciteitssysteem te vergroten. Het elektriciteitsnet moet klaar zijn voor een drastische toename van hernieuwbare energie en beter bestand zijn tegen toekomstige verstoringen (zoals cyberaanvallen). Daarom hebben 77 partners uit 15 Europese landen zich verenigd in het TwinEU consortiumproject om een digitale tweeling van het gehele Europese elektriciteitsnet te ontwikkelen. TU Delft is een van de prominente partners binnen dit project en is zeer verheugd dat zij, samen met alle leidende stakeholders het subsidievoorstel heeft binnengehaald.
03 augustus 2023
NWO heeft aan 188 veelbelovende onderzoekers uit de volle breedte van de wetenschap Veni-financiering van maximaal 280.000 euro toegewezen. In de domeinen Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) en Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) worden zeventien wetenschappers van de TU Delft gehonoreerd. De laureaten kunnen daarmee in de komende drie jaar hun eigen onderzoekideeƫn verder ontwikkelen.
19 juli 2023
17 juli 2023
In het broeierige en vochtige tropische regenwoud floreert een levendig ecosysteem. Paradijsvogels, apen, vleermuizen en insecten bewegen door het bladerdak, met allemaal hun eigen kenmerkende geluiden. Maar dan arriveert er een nieuwkomer: een kleine quadcopter drone zweeft door het gebladerte, op zoek naar een tak om op te landen.
07 juli 2023
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft bekend gemaakt dat zij 15 miljoen euro bijdraagt aan PlantXR, een onderzoeksprogramma van CropXR naar āslimme veredelingā voor extra-weerbare gewassen (eXtra Resilient, XR). Het totaalbudget van CropXR komt hiermee op ruim ⬠90 miljoen voor de komende 10 jaar. Het NWO-besluit is het startsein voor het nieuwe Nederlandse instituut CropXR, dat plantenbiologie, simulatiemodellen en kunstmatige intelligentie gaat integreren in āslimme veredelingsmethodenā om gewassen beter bestand te maken tegen klimaatverandering, en daarbij ook minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen. TU Delft werkt in dit initiatief samen met Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en Research, de Universiteit van Amsterdam en tientallen bedrijven uit de Nederlandse plantenveredelingssector, biotechnologie en verwerkende industrie samen aan fundamenteel-wetenschappelijk onderzoek, datacollectie en datadeling, onderwijs en het bevorderen van brede toepassing van de uitkomsten.
29 juni 2023
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan acht Delftse wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) een Vidi-financiering van maximaal 800.000 euro. Hiermee kunnen de laureaten in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen. In totaal zijn 97 Vidi-beurzen toegekend.
27 juni 2023
Since the start of the Delft AI Labs & Talent Programme in 2020, we come together with this growing community during the yearly Spring Event. With over 175 talented and ambitious academics connected to and through this programme, we look back at the exiting third edition of 15 June 2023 bringing together colleagues from all faculties, Delft AI Labs and from all corners of the AI-field at our university.