Vanuit de Faculteit Bouwkunde is Pieter Stoutjesdijk voorgedragen voor de verkiezing ‘Beste Afstudeerder van de TU Delft’. De kersverse ingenieur bouwde een huis volledig met een computergestuurde freesmachine. Is dit het begin van een tweede industriële revolutie?

De woning die hij ontwierp en bouwde bestaat uit liefst 2484 onderdelen. Die passen naadloos (‘friction fit’) in elkaar. Een CNC-frees kan namelijk tot op 0,01 millimeter nauwkeurig onderdeeltjes uitzagen. Dat maakt het mogelijk om zonder schroeven en spijkers te construeren, zoals traditionele Japanse bouwers doen. “Je schuift het gewoon in elkaar. In principe kan iedereen die een beetje handig is met deze techniek een huis bouwen.”

Het ontwerpen van de woning, die bedoeld is voor een aardbevingsgebied in Haïti, gebeurde geheel op de computer. De data zijn dus digitaal te versturen. Dat opent de mogelijkheid om het ontwerp overal ter wereld uit te zagen. NGO’s hebben dan ook grote interesse voor het idee van de cum laude afgestudeerde Stoutjesdijk. Want ze zouden er goedkoop noodwoningen mee kunnen bouwen. Stoutjesdijk: “Je hoeft ter plaatse alleen maar een mannetje te hebben die op de startknop van de freesmachine drukt.” Het is ook een heel snelle manier van bouwen: een CNC gestuurde frees kan in een uur of vijf alle woningonderdelen uitzagen, tot en met de deurkruk. Grootste maat die de frees kan behappen is 2,44 meter. Tweelaagse constructies zijn er ook mee te maken. 

Het model voor de Haïtiaanse woning (schaal 1:10) is gefreesd uit MDF. Dat is bepaald niet weerbestendig, maar met een innovatieve plaat uit plantaardig afval van het Delftse bedrijf Ecoboards zijn mogelijk betere resultaten te halen. Dankzij een nanocoating moeten deze minstens vijftien jaar meegaan. Het plaatmateriaal is in principe overal ter wereld uit landbouwafval te produceren. In Huis ter Heide bouwt Stoutjesdijk er binnenkort een muziekpaviljoen mee, er zijn ook plannen voor woningen in Rwanda. Dichter bij huis liggen misschien nog veel grotere mogelijkheden. Want op de computer zijn ook interieurs van cascowoningen te ontwerpen. De frees kan er snel en accuraat complete inbouwpakketten van maken, die bewoners zelf in elkaar kunnen zetten.

Gepubliceerd: oktober 2013