Collecties

In de afgelopen decennia heeft de faculteit een groot aantal stoelen en maquettes verzameld. Deze groeiende collecties inspireren niet alleen onze studenten, maar dienen ook als belangrijke hulpmiddelen voor onderwijs en onderzoek.

Een groot deel van de objecten is het resultaat van studentenprojecten, zowel onderzoek als ontwerp. De collecties bevatten echter ook andere objecten die van belang worden geacht voor ons ontwerp- en architectonisch erfgoed. Je ziet foto’s van en informatie over de meeste objecten op deze website.

Objecten worden regelmatig uit opslag gehaald voor verschillende doeleinden: voor tentoonstellingen, educatieve doeleinden, of data voor onderzoeksprojecten. Studenten, onderzoekers, en externe organisaties kunnen contact opnemen om verzoeken te bespreken.

Stoelencollectie

De stoelencollectie is oorspronkelijk gestart ter ondersteuning van het ontwerponderwijs aan onze faculteit. Ze heeft een unieke positie in Nederland omdat het de enige collectie stoelen is specifiek gericht op onderwijs. Het aanbod is breder dan in veel musea omdat een aantal anonieme stoelen met interessante constructies zijn opgenomen. Dit brede aanbod bepaalt de culturele waarde van de collectie. 

De objecten zijn voornamelijk stoelen van Nederlands ontwerp of productie, aangevuld met ontwerpen uit het buitenland die in Nederland invloedrijk waren. Technologische innovatie is een centraal thema in de collectie. Daarnaast zijn ook bepaalde gebruikstypen vertegenwoordigd, zoals klapstoelen, werkstoelen en kinderstoelen. Deze objecten eisen een eigen ontwikkelproces vanwege de unieke functionele eisen die eraan gesteld worden.

De stoelencollectie bevindt zich in dezelfde gang als de faculteitsbibliotheek, ruimte 01.Mid.100. Ze is vrij toegankelijk. Ga voor meer informatie naar de website van de collectie.

Maquettecollectie

Binnen het onderwijs van onze faculteit wordt de fysieke maquette vaak gebruikt voor ontwerp en onderzoek. Voor sommige onderzoeksgroepen is het zelfs een essentieel onderdeel van hun werkwijze. Daarom heeft de faculteit een maquettecollectie.

De meeste maquettes in de collectie zijn oorspronkelijk gemaakt door studenten in het kader van grootschalige studieprojecten. Sommige modellen zijn echter gemaakt in de faculteit als onderdeel van tentoonstellingen, of om onderzoeksprojecten te dienen of af te ronden. De maquettecollectie bestaat momenteel uit 200 maquettes, waarvan er 120 te vinden zijn op haar website.

De maquettecollectie bevindt zich in de kelder van de faculteit. Een bezoek aan de collectie is alleen mogelijk voor individuen of kleine groepen, en alleen op aanvraag.