Vol gas naar duurzaam vliegen

Het is maar een klein vliegtuig, maar het resultaat van grote ambities! AeroDelft is een studententeam met één missie: bewijzen dat luchtvaart duurzaam kan zijn. Daartoe ontwikkelen zij de Phoenix: een bemand vliegtuig dat wordt aangedreven door vloeibare waterstof. Weg vliegschaamte, want de uitstoot bestaat uit water en warmte. 

Door Jurjen Slump  •  25 Oktober 2023

© AeroDelft

Het team mikt erop om over twee jaar al de lucht in te gaan met vloeibare waterstof. Tot die tijd moeten nog tal van technische uitdagingen worden overwonnen. Een belangrijke tussenstap is het vliegen op gasvormige waterstof. Dit zal veel nuttige informatie opleveren voor het uiteindelijke doel. 

De specs: het toestel betreft een bestaand model, een Sling 4, dat ruimte biedt aan twee personen. Het wordt omgebouwd tot elektrisch vliegtuig, dat wordt gevoed door een waterstofcel. Met een tank van tien kilo waterstof kan de Phoenix een afstand van Amsterdam naar Londen afleggen.  

Niet alleen technische uitdagingen worden opgelost, het team werkt ook mee aan internationale richtlijnen voor de certificatie van aandrijfsysteem op waterstof. Veiligheid staat voorop! 

Het doel van Phoenix is om verandering in de luchtvaartindustrie te versnellen. Daarvoor werkt het samen met gerenommeerde partners zoals KLM, Airbus en natuurlijk de TU Delft.  

De universiteit is ook committed aan de opgave om duurzaam te vliegen in 2050. TU Delft Campus biedt onderdak aan een uitgebreid cluster van fieldlabs, studententeams, bedrijven, kennisinstellingen die samen vol gas geven om duurzaam vliegen mogelijk te maken. Ready for take-off!